Patrick Dempsey mint Dr. House?

Alább egy interjút olvashattok a “Doktor House” (egyik) kitalálójával és vezető írójával, producerével, David Shore-ral. Nincs benne semmi spoileres (az 5. évad végéről írnak benne), tehát mindenki bátran olvassa el!

Patrick Dempsey mint Dr. House? A “House” készítője, David Shore arról mesélt, mi lett volna, ha…

A “House” készítője, David Shore élete teljesen más irányt vett volna, hogyha nem hagyta volna ott azt az ügyvédi irodát, ahol hat évig dolgozott és nem követte a legjobb barátait Los Angelesbe.

És képzeljük csak el, mi lett volna, ha visszatért volna a céghez, miután nem talált rá a siker, miután a “Dél felé”, “A praxis”, “Az esküdt ellenségek” és a “Hack” c. sorozatoknak is írt. Ironikus módon – ahogy azt Shore elmondta a hatalmas közönségnek a torontói York Egyetemen – ha nem lett volna ügyvéd, talán soha nem is találta volna ki a “House”-t.

“A ‘mindenki hazudik’ fontos alapelv, de ezt nagyon tág értelemben értelmezem” – mondja Shore. “Nem úgy, hogy a páciens azt mondja, hogy a fekete az fekete, mikor mind tudják, hogy a fekete az fehér. Úgy értem, hogy mikor egy páciens szürkét lát, némelyek azt mondanák, hogy az fekete, némelyek azt, hogy fehér. Ezt megtanultam ügyvédként.”

Bár “A praxis” és “Az esküdt ellenségek”-ben való munkái során tanulta meg a sorozatba való írást, a “House” orvosi koncepciója a Paul Attanasio és Katie Jacobs házaspártól jött. Úgy tervezték, hogy ez egy nyomozós sorozat lesz, ahol a bacilusok a gyanúsítottak, de az elején ez nem is igazán jött be Shore-nak. “Ami azt illeti, az emberek nem ‘ki tette’ típusú történeteket szeretnek nézni” – mondja Shore. “És nem is ‘mi tette’, hanem ‘miért tette’ típusúakat. Nem izgatja az embereket, hogy a komornyik egy gyertyatartóval tette a könyvtárban. Az izgatja őket, hogy azért tette, mert viszonya volt. A bacilusoknak viszont nincsenek indítékaik.”

Szóval, miután kiváltotta az ABC csatorna producereinek érdeklődését, és miközben más tévéknél is kilincselt, Shore a következő másfél évet azzal töltötte, hogy a saját ízlésére formálja a sorozattervet. “Tudtam, hogy az emberekről kell szólnia, és remélem, nem csak amiatt oldódott meg minden egyes ‘House’-epizód, mert elvégeztek egy labortesztet, hanem azért, mert Dr. House következtetést vont le a páciens állapotából” – mondja Shore. “Ki a beteg? Mi mozgatja őket? Sherlock Holmes is nagy inspiráció volt: az intellektualitás az érzelmekkel szemben. Szerintem a fő kérdés az első részben hangzott el: “Inkább egy törődő orvost akarnál, aki fogja a kezedet a halálos ágyadnál, vagy egy bunkó orvost, aki megmenti az életedet?”

Az első rész óta a nézők a bunkó orvost választották. De, ahogy a főszereplő, Hugh Laurie karaktere is, Shore túl cinikus volt ahhoz, hogy azt gondolja, hogy a sorozat három évadnál többet túlél. Emiatt találta ki azt a negyedik évadban, hogy kirúgják a három dokit és újakat vesznek fel. “Mikor az első részbe beleírtam, hogy három éves ez a program, soha nem gondoltam, hogy a sorozat kitartana annyi ideig, és nem tűnt természetesnek, hogy bárki három évnél is tovább dolgozzon ennek az embernek.”

Egy másik dologgal is szembesülni kellett, mikor az előbb említett doki sorsa beteljesedett az ötödik évadzáróban. Sokan nem látták ezt előre, de Shore elmondta, hogy ez közel sem hirtelen döntés volt.

“Ez visszavezethető arra, hogy Kal Penn munkát kapott a Fehér Háznál” – mondta Shore. “Már előre szólt, szóval leültünk a karácsonyi szünetben az írókkal és úgy döntöttünk, Kutner öngyilkos lesz és ezt nem fogjuk megmagyarázni. Azt akartuk, hogy House-t – akinek az az élete, hogy rejtélyeket old meg és az igazságot keresi – az foglalkoztassa, hogy most nem találja meg a választ. Kutner öngyilkosságával kezdődött a spirál és a realitással való kapcsolat elvesztése. House intézetbe küldése mindig is a terveim között szerepelt, már az elejétől fogva. Ez a pasas a megőrülés közelében volt, szóval kézenfekvőnek tűnt, hogy kórházba küldjük.

Shore azt is elárulta, hogy majdnem úgy esett, hogy nem Laurie-t választották a doki alakítására: először Gary Sinise-nek ajánlották fel. “A biztosabb állást választotta a “New York-i helyszínelők”-nél, ami tuti siker volt. Arról tudni lehetett, hogy örökké fog futni, rólunk pedig azt, hogy meg fogunk bukni.”

Rajta kívül még gondolkoztak azon, hogy felajánlják Rob Morrownak – aki végül a “Gyilkos számok”-ban kötött ki – és Patrick Dempseynek. “Ha megkérdeztük volna, akkor valószínűleg most nem lennénk a tévében és a ‘Grace klinika’ sem.”

Shore barátjának tartja Hugh Laurie-t és elmondta, hogy “Soha nem dolgoztam még olyan főszereplővel, akinek annyira tetszik és annyi tisztelete van az iránt, amit csináltam, mint nekem. Ha megkérdeznék Hught, hogy mi a legnehezebb ebben a munkában, most is azt mondaná, hogy az akcentus.”

[TV Squad]

(Köszi a linket Bridge-nek!)

Csatlakozás a társalgáshoz

9 hozzászólás

 1. Ha már a sorozat rövid áttekintésénél, meg történelménél tartunk, persze nem szó szerint, de mégis.
  Apró érdekesség, véletlen egybeesés.
  2004. 11. 16-án, azaz a tegnapi epizódhoz képest hat éve debütált a sorozat Amerikában, az interjúban is említett “Pilot”-tal.

  Röviden, Happy Birthday [H]ouse MD. !!!

  (vicodin) (vicodin) (vicodin) (vicodin)

 2. “Most Shore barátjának tartja Hugh Laurie-t (…)” Most?… Csak most?… Hümmm…
  Nekem úgy rémlik, mintha vhol olvastam volna, h Denis Leary (Rescue Me – Ments meg) neve is felmerült a sorozat indulása előtt.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..