Mennyit kamuzik House?

Írta a comment:com-on sixx, megtalálható cikkeknél is.

Kisrutin, teljes vérkép, lumbálpunkció – ezek a kifejezések mindenki számára ismerősek lehetnek, akik már láttak Vészhelyzet epizódot a tévében, mondjuk otthoni kipróbálásra nem javalljuk a sorozatban látható beavatkozásokat, mint ahogyan azt sem tanácsoljuk senkinek, hogy a Kés/alattban látott módszerrel metélje körül magát anyu körömvágó ollójával. De mennyi az igazság a Doktor House-ban, ami ugyebár megdöntötte a párbeszédekben egy perc alatt elhangzó szakkifejezések all time rekodját? Amerika jelenlegi legnépszerűbb orvosi sorozata, a Dr. House itthon is hódít, a sorozatrajongók imádják Dr. Gregory House karakterét és nemigen foglalkoznak azzal, hogy a sorozatban hétről-hétre bemutatott furcsa betegségek mennyire valóságosak. A sorozat születéséhez pedig nagyon is kelletek ezek a különleges betegségek, illetve egy ezekkel foglalkozó orvosnő, Dr. Lisa Sanders. A hölgy a Yale egyetem orvosi karán tanít, és a The New York Times-ban ír egy orvosi rovatot, ami felkeltette Paul Attanasio tévés producer figyelmét, és írt belőle egy sorozattervet. A többit tudjuk: a FOX David Shore-ra bízta az akkor még cím nélküli projectet, aki az orvosi esetekhez hozzátett egy mizantróp diagnosztát, és meg sem állt az Emmy-díjig. Dr. Lisa Sanders állandó tanácsadója lett a sorozatnak, és a blogcritics.org lapon olvasható interjúban elmesélte, hogy amikor megtudta, hogy a főszereplő egy mogorva, embergyűlölő orvos, nem hitte, hogy túl sokáig a sorozat mellett marad. “Hugh azonban annyira jól hozza ezt a karaktert, hogy azonnal meggyőzött a dolog életképességéről.” A sorozat epizódjainak gerincét a hétről-hétre előkerülő furcsa betegségek adják, melyeket Sanders szállít az íróknak. “A forgatókönyvekben szereplő esetek valóságon alapulnak, de amennyiben az íróknak választaniuk kell a hitelesség és a komédia között, akkor mindig én veszítek. Egy esetben például azt olvastam, hogy a beteg szájában bacterial vaginosis-t diagnosztizáltak, pedig ez így hülyeség. Azt a választ kaptam, hogy az lehet, de sokkal viccesebb, mintha nem ott találják.”

Az USA-ban jelenleg látható negyedik évadra már egyre kevesebb az ilyen szándékos melléfogás, a sorozatban bemutatott esetek hihetők és valóságalapjuk is van, míg a bemutatott módszerek nagyon pontosan követik az igazi orvosok tevékenységét. Egy Illionis államban praktizáló orvos, Dr. Scot Morrison például hétről-hétre kivesézi a bemutatott eseteket blogjában, a Polite Dissentben, és meg van elégedve az orvosi eljárások bemutatásával. “A House a jelenleg látható orvosi sorozatok közül messze a leghitelesebb, habár a dráma kedvéért néha vannak benne hiteltelen dolgok – egy-egy vizgálat eredménye nem órák, hanem hetek alatt érkezik csak vissza, és így tovább. Ez nem is nagy baj, mert azt nem lehet elvárni egy tévésorozattól, hogy egyszerre legyem drámai, vicces és hiteles is.”

Morrison azt is kiemelte, hogy az onkológusok a vaóságban nem műtenek, és az orvosok nem nyúlkálnak csak úgy az MRI kezelőszerveihez, mert letörnék a kezüket. Amit legjobban fájlal, hogy a sorozatban sz orvosok olyan természetességel törnek be a páciensek házába, mintha ez lenne a foglalkozásuk. “Persze mindez csak szőrszálhasogatás, hiszen ez nem egy dokumentumfilm, hanem egy sorozat. Átkozottul szórakoztató sorozat, ami kikapcsolja bennem az orvost hetente egy órára.”

Az első évad szakmai hibáiról itt írt MediQ, a magyar orvosblogok Elvis Presley-je.

[comment:com]


Hasonló bejegyzések:

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .