Lisa Edelstein – movieline.com interjú

Amint azt a mellékelt ábra mutatja, Dr. Lisa Cuddy szerepét egyenesen Lisa Edelsteinnek találták ki 2004-ben, miután a bostoni születésű színésznő lenyűgözte az “Elnök emberei”-béli játékával luxusprostiként a “House” vezető producerét, Bryan Singert. Hét évaddal később Edelstein még mindig a Princeton-Plainsboro Oktatókórházban van, dékánként, House kollégájaként és a mai televíziózás legszerethetőbb párjának egyik feleként.

Edelsteinnel nemrég telefonon a karakterjéről és a House-hoz való véget nem érő odaadásáról, az egyetlen tévés erőszakolásról, amelyből végül kapcsolat lett és egy csak női szereplős “House”-epizódról beszélgettünk. /konkrét spoiler szerintem nincs benne a tv2-es nézők számára/

» Helló, Lisa! Mit terveztek az ünnepekre a “House”-stábbal? Lesz irodai buli?
Szüneten leszünk. December elejétől nem forgatunk, és már voltak ünnepi bulijaink korábban, de szerintem idén nem lesz.

» Elképzelem Hugh Laurie-t Télapónak öltözve, ajándékokat osztogatva a stábnak.
Ilyenről szó sincs. Ez soha nem fog megtörténni, de te csak fantáziálgass nyugodtan.

» Még jó, hogy. Hét évadnyi idegtépés után, Cuddy és House végül összejöttek. Sok sorozatnál ez azt jelenti, hogy csak “cápát akarnak ugrani” [fel akarják kavarni az állóvizet és rebootolni a sorozatot], de a “House” ezt sikeresen elkerülte. Ez miért lehetséges?
Hát, szerinted miért lehetséges?

» Cuddy és House mindig huza-vonáztak, macska-egér játékot játszottak. Még akkor is, mikor “együtt vannak”, ott a feszültség. Számomra az a legérdekesebb, hogy a rajongók annyira lojálisak, hogy nem tűntek idegesnek, hogy ennyit kellett várniuk.
*nevet* Hát, először is, szerintem maga a “cápaugrás” kifejezés ugrott igazán [át egy cápa fölött]. Minden cikkben megemlítik, és szerintem, miután Fonzie igazából átugrott a cápa fölött, a “Happy Days”-ben, az még öt évig volt műsoron. De mondok valamit: szerintem a mi sorozatunk nem House-ról és Cuddy-ról szól. Hanem House-ról és a megpróbáltatásairól és gyötrődéseiről és az élethelyzetekben való alulmaradásról – annak ellenére, hogy hihetetlen képessége van a problémák megoldására. Az, hogy most egy kapcsolatba helyezték őt, fontos része ennek az utazásnak és ez már évek óta épülgetett. Most itt az idő kibontakoztatni. Számomra nem ez a sorozat központi eleme. De jó ezt is felfedezni, mert ez is House életének egy része.

» Bár nem ez a sorozat központi eleme, elég sok kritika éri a kapcsolatuk fordulatait, történéseit. Mintha mindenki egy királyi pár életét követné. Szerinted nem túlzás az, ahogy emberek kötődnek ehhez a kitalált kapcsolathoz?
Királyi pár! Ez vicces. Szerintem a nézők eléggé bele tudják lovallni magukat a tévésorozatokba, amiket szeretnek. És szerintem ez fantasztikus. Természetesen véleményt is alkotnak a dologról. A másik fontos része ennek, hogy az emberek kivetítik az elképzeléseiket a sorozataikra. Úgy látnak egy karaktert, ahogyan azt ők elképzelik, nem, ahogy az valóban van. És felháborodnak, ha egy karakter olyat mond vagy csinál, amellyel ők nem értenek egyet. Ez érdekes, de én csak örülök annak, hogy az emberek ennyire együtt élnek a sorozattal. Nem érdekel, ha imádják vagy, ha utálják, csak örülök, hogy valamilyen véleménnyel vannak róla.

» Nem szokta kirázni a hideg egyes Huddy-s rajongói videótól a YouTube-on?
*nevet* Nem szoktam sok időt ilyenek nézésével tölteni, de vannak odakint tehetséges videószerkesztők!

» Volt olyan tévés románc, amelybe belelovalltad magad nézőként?
Szerintem felnőttként már nem volt ilyen. Mikor Luke és Laura összejöttek a “General Hospital”-ban, mikor gyerek voltam, nagyon izgatott voltam miattuk. És az eléggé szánalmas egy kapcsolat volt, ha belegondolunk. Valljuk be: a fickó megerőszakolta őt… aztán meg összeházasodtak. A TV különös dolgokat művelhet a kapcsolatokkal.

» Igen. Nos, House és Cuddy esetében nem volt szexuális erőszak, de attól még érdekes köztük a feszültség. Szerinted Cuddy miért dönt úgy, hogy elfogadja House-t a különcsége és a nehéz természete ellenére?
Szerintem józan döntést hozott azért, hogy kifejezhesse az érzéseit eziránt a férfi iránt. Cuddy-nak szüksége van arra, hogy esélyt adjon a kapcsolatuknak és rájöjjön, hogy működne-e. Az életben bizonyos dolgok körül nem táncolhatsz az örökkévalóságig, a végén teret kell adnod neki, hogy átjuss a másik oldalra. És a másik oldalon a kapcsolat az életed részévé válik és olyan élménnyé, amely segített neked, hogy új irányt vegyél az utazásodban.

» Hogyan változik meg a hangulat a forgatáson, miután House behoz egy új színészt, ahogy idén Amber Tamblynt?
Hát, Amber csodálatos és már egy centis kora óta színészkedik. Nagyon magabiztos és szellemes és intelligens. Nagyon jó körülötte lenni és tökéletes új tagja a gárdának. Remélem, hogy végleg marad, de fogalmam sincs, az írók mit tartogatnak számára. Sajnos nincs vele sok közös jelenetem. A “House” női szereplői nem töltenek túl sok időt egymással.

» Vajon miért?
Nem tudom, de nagyon kevés jelenetem volt Jennifer [Morrisonnal] is. Ugyan ez a helyzet Olivia [Wilde-dal] és most Amberrel is.

» Lehetne egy csak női szereplős “House”-különkiadás. Mint a Saturday Night Live-ban. Az összes hölgy kiruccanhatna a Princeton-Plainsboróból egy leánybúcsúra vagy egy Thelma és Louise-féle utazásra.
*nevet* Az nagyszerű lenne.

» Sokan panaszkodnak amiatt, hogy belefáradtak a munkájukba. De színészként, te abban az érdekes helyzetben vagy, hogy abból csinálsz karriert, hogy mások karrierjét játszod el a tévé képernyőjén. Hét évad után nem fáradtál bele abba, hogy orvost játssz?
Imádom a munkámat. 1990 óta dolgozom hivatásszerűen és előtte is ezt csináltam a ’80-as évek végén. De ez az állás egy igazi áldás. Az írók és az emberek hihetetlenek. Egy pillanatig sem szidnám ezt vagy venném készpénznek.

» Szerinted tanulsz valamit színészként a “House”-ban még a sorozat ezen szakaszában is?
Minden bizonnyal. Ez soha nem ér véget. Ebben a sorozatban úgy érzem, megvan a lehetőségem arra, hogy tovább érjek színészként. Még mindig nem vagyok képes visszanézni magamat, de sokkal magabiztosabb vagyok.

» Miért nem vagy képes visszanézni magadat?
Néha megpróbálom, és megnézek gyorsan egy epizódot, de nehéz nem kritikusnak lenni önmagaddal. Ha [a felvételen] nem tetszik a megvilágítás vagy a ruha vagy a játékod, akkor azon már nem lehet változtatni. Örökre úgy marad.

» Az egész karrieredben így éreztél?
Hát, idén volt egy rossz élményem egy visszanézéskor, szóval az eléggé letört.

» Emlékszel a jelenetre?
Á, az tök mindegy. A kamera előtt megöregedni nagyon nehéz. Én imádom a koromat. Jól érzem magam a bőrömben, de a HD televízió nem tesz jót ennek az érzésnek. Nagy felbontásban nem is hasonlítasz önmagadra. Az arcod minden egyes vonalát kihangsúlyozza, szóval öregít. Mintha a hét évvel idősebb énedet látnád. Ez nagy kegyetlenség, főleg a nők számára. És, ha tudom, hogy ettől elbizonytalanodom, akkor csak simán nem nézem magam vissza többé. Imádom, amit csinálok, és nem akarom, hogy úgy érezzem, hogy abba kéne hagynom.

» Aggódsz emiatt forgatás közben is?
Nem, ezt nem engedheted meg magadnak. Szeretem, ahogy kinézek a való életben, de néha nehezebb magadra nézni egy másféle médiumban, mint pl. HD tévén. Különösen, hogyha épp menstruáció előtt vagy. Akkor ne nézd meg!

» Ez olyan, mint az a “30 Rock”-epizód…
Várj! Nem láttam. Mi történt?

» Liz Lemon egy HD-kamera elé lép és hirtelen bibircsókos és ráncos lesz.
Mert tényleg ilyen érzés! Elszomorodtam, miután megnéztem magamat. Nem éri meg. Csak csinálnom kell a dolgomat, és aztán lesz, ami lesz.

[Movie Line]

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..