Lisa Edelstein-interjú

Lisa Edelstein (Dr. Cuddy) a sorozatról, a karakteiről és pilotokról beszél. A szinkronos nézők számára SPOILERES részt (7×01) ki kell jelölni egérrel, az elolvasáshoz, egyébként a többit mindenki olvassa el, aki már látta a 6. évadzárót.

Lisa Edelstein olyan sorozatokban játszott, mint “Az Elnök emberei”, “Seinfeld”, “Ally McBeal”, “A praxis”, “Esti meccsek”, “Vészhelyzet”, “Frasier” és “Nyomtalanul”, de a jelenlegi szerepéről híres leginkább, a “House” elmúlt hét évadában.

» Gratulálok a People’s Choice Award-jelöléséért!
Köszönöm. Nagyon izgulok.

» Tudom, hogy mindenki azt mondja, hogy nem a díjakért dolgozik, de biztos nagyszerű lehetett, mikor ezzel a hírrel felhívták.
Szerintem nem is telefonon hívtak, hanem az interneten olvastam. Nagyon jó, különösen azért, mert itt a közönség szavaz, szóval tényleg olyan érzés, mintha kapcsolatban lennél a sorozat nézőivel.

» Van egy teóriám annak az okáról, hogy Hugh-n kívül miért nem jelölnek mást a sorozatból Emmyre vagy Golden Globe-ra: Hugh annyira jó, hogy az emberek átnéznek a többi színész felett. Szerintem csomóan meglepődnének, hogyha megtudnák, hogy Hugh-n kívül mást nem jelöltek.
Nem vagyok biztos abban, hogy erről lenne szó. Egy főszereplő van plusz a többi szereplő, és a csatorna mindenképpen House-t akarja hangsúlyozni. Ő van minden plakáton is. Úgy mutatják be a sorozatot, mint Hugh Laurie plusz a többiek egy proceduralban*, és ezek után az emberek hajlamosak nem észrevenni a többi szereplőt. Szerintem ez elég sokrétű. De az szerintem fantasztikus, hogy mindenkinek a legjobbat kell hoznia, mikor Hugh-val egy jelenetben van.

» Ha a sorozat más címet viselne, talán könnyebb lenne önöknek, a többieknek.
Mikor elkezdtük a sorozatot, nem is volt címe, csak “A címnélküli David Shore orvosi projekt”-tel vagy hasonlóval hivatkoztak rá. És mikor kiderült, hogy “House” lesz a címe, Hugh nagyon megijedt *nevet*. Azt mondta, hogy “nem hívhatjátok House-nak, ez nem House-ról szól”. De szerintem, miután elolvasta a forgatókönyvet, megértette, hogy igazán róla szól az egész.

» Már az elején tudta, hogy Cuddy és House összejönnek, vagy az előző évadfinálé meglepetésként érte?
Mindig is azt gondoltam, hogy össze fognak jönni. Már a pilotban, de tényleg. Volt, aki látta már akkor, volt, aki nem. De szerintem már az elejétől kezdve megvolt köztük a kémia.

» Történnie kellett bizonyos dolgoknak a karakterekkel, mielőtt összejöhettek?
Egyértelműen. Mikor valaki főnöke vagy, vigyáznod kell a köztetek levő munkakapcsolatra. Szóval szerintem sokáig táncolniuk kellett ekörül. És, szerintem addig el akarták ezt húzni [a sorozat készítői], ameddig csak tudták.

» Minden sorozatban, ahol felmerül a “most összejönnek-e vagy sem”-érzés, megvan a kockázata, hogy nem kéne sokáig húzni a dolgot, mert akkor a közönség elveszti az érdeklődését. És utána az merül fel fő kérdésként, hogy most hogyan tovább.
Ezeken én is gondolkodtam, de nem hiszem, hogy a sorozat erről az érzésről szólna. Szerintem ez egy eleme a kettejük kapcsolatának, de a sorozat House-ról szól és a világhoz fűződő viszonyáról és ez a szál része ennek az utazásnak. Ezt a “most összejönnek-e vagy sem” kérdést meg kellett válaszolni és most már tovább léphetnek annak a témának a kibontásával, hogy House valamilyen szinten véve nem képes intimitásra. Ezt meg kellett lépni, méghozzá egy olyan emberrel, aki annyira fontos számára, hogy nagy kockázatok rejlettek [ebben az összejövésben.]

(SPOILER – 7×01 – jelöld ki az olvasáshoz:) » Az évadpremierbeli szerelmeskedős jelenetek House és Cuddy között nagyszerűen voltak kivitelezve. Tetszett, hogy nem volt aláfestő zene. Sokszor meg kellett állni közben?
Nem. Az ember kábé tudja, merre tartson a jelenet és aztán hagyja, hogy minden magától kibontakozzon. Szerintem ezt az epizódot nem akarták semmiképpen kihagyni [a készítők]. Nem akarták, hogy csak annyi látszon, hogy odavetődnek a falhoz, elkezdenek szexelni aztán a következő vágás után ott fekszenek lihegve, aztán a munkahelyen láthatjuk őket. Szerintem ennek igazán meg akarták adni a módját, bepillantani a zárt ajtók közé. Két olyan ember jelenetébe, akik még csak most fedezik fel egymást, egy perces néma csöndben. Aztán meg visszahozzák őket a Princeton-Plainsboro világába.

» A közönség kielégítő lezárást kapott Cuddy és Luca történetéhez vagy az mindegy is, mert House és Cuddy kapcsolata a lényeg?
Igen, a Lucas-szál kicsit hirtelen ért véget *nevet*. Mármint, tudtuk, hogy véget fog érni. A sorozat címe nem “Cuddy”, szóval nem az ő történetének megmutatása a lényeg. Elég annyit látnunk belőle, ami House-hoz kapcsolódik. Szerintem látszódott már a Lucasszal való kapcsolat vége az “5-től 9-ig”-ben. Ott megérezhettük, hogy mit kaphat meg Lucastól, amit House-tól nem, de még inkább azt, hogy mit kaphat meg House-tól, amit Lucastól nem.

» Emlékszik, mik voltak az elvárásai, mikor megkapta ezt a munkát?
Nem lehet valójában nagy elvárásokkal belevágni egy pilotba. Csak annyit tehetsz, hogy elolvasod a forgatókönyvet, és eldöntöd, szerinted jó-e vagy sem. És, hogy szerinted van-e esélye a túlélésre és, hogy érdekesnek találod-e a karaktert ahhoz, hogy hét éven át játszd. Ez a varázslatos szám forgott a fejemben, és itt is vagyunk, a hetedik évadban.

» És nem is mennek innen sehova.
Remélem, nem. Fogalmam sincs. Folynak tárgyalások a csatorna és a stúdió között és mi csak arra várunk, hogy megtudjuk az eredményt.

» Színészként nehéz az, hogy annyi mindentől függ, hogy egy sorozat fenn marad-e. Nem csak attól, hogy jó és, hogy mennyien nézik.
Ez egy üzlet, szóval természetesen erre is gondolok. És igen, művészet is, de emellett hatalmas üzlet. A sorozatunk, de bármely sorozat csak egy kitöltő anyag a reklámok között és erre egyfolytában emlékeztetik az embert *nevet* és próbáljuk a legtöbbet kihozni ebből. Ahogy említettem, mikor elolvasod az első rész forgatókönyvét, el kell döntened, hogy a világot és téged érdekelne-e hosszú távon. Azt kell feltételezned, hogy örökké fog tartani, de emellett azt is tudni kell, hogy ez csak egy pilot. Egyszerre kell gondolni mindkettőre és eldönteni, hogy bezárva éreznéd-e magad, ha örökké menne és, hogy egyáltalán van-e esélye a sorozatban.

» Mikor a rajongók odamennek önhöz, Cuddyként kezelik önt?
Hát, ritkán, de találkozom olyan elborult rajongóval, aki azt hiszi, hogy Cuddy vagyok. Cuddynak szólítanak és ordibálnak velem a House-szal való kapcsolatom miatt. Ez egy nagyon érdekes Rorschach-teszt arról, hogy az emberek hogyan reagálnak arra, amit a tévében látnak. Egy csomó része csak levont következtetés. Szerintem egy sorozat első évadában annyi mindent kell tenni azért, hogy bemutassák a karaktereket és a világukat, hogy bizonyos dolgokra nem irányul akkora figyelem, és később töltődnek be a fekete foltok. Ahogy az írók betöltik ezeket a foltokat, az nem biztos, hogy úgy történik, ahogy a nézők elképzelték és feltételeztek azokról a karakterekről. Aztán meg jönnek oda az emberek, hogy megváltozott a sorozat, ami elég mókás, mert valójában nem változott, csak olyan dolgokkal lett gazdagabb, amelyek meglepték őket.

» Mit szokott nézni a tévében?
“Mad Men”, “True Blood”, “Hármastársak”… főként ezeket. De szeretem a “Project Runway”-t is.

» Elárulna valamit a 7×08-as epizódról?
Lenyűgöző. Egy olyan páciensről szól, aki minden évben keresztre feszítteti magát. Elég drámai.

» Ez az utolsó új epizód ebben az évben, szóval most biztos szünet következik [a forgatásban is].
A december lesz a szünetem.

» A karrierje egy korábbi szakaszában lefogadtam volna, hogy egy hónapnyi szünet nem tett volna jót, de most ez elég jónak hangzik.
Mindig is ki akartam venni egy egész hónap szabadságot, de soha nem tudtam, mert azzal munkalehetőségeket szalasztottam volna el. És, mikor két munka között állsz, nagyon fontos, hogy jelen legyél. Mindig maximum egy hétre mentem szabadságra, és soha nem tudhattam, mikor jön a következő munka, szóval elég stresszes volt egy vakációra befizetni. Ez az állás utazás szempontjából egy álom állás. Én mindig megragadtam a lehetőséget, hogy utazgassak, ha csak időm engedi, mert tudom, hogy egy fix állásba térhetek vissza, és hogy megengedhetem magam az utazást. Ezt nem akarom kihagyni az életemből, szóval próbálom kihasználni ennek minden előnyét.

[411 mania]

* procedural = “folyamatközpontú”, a nyomozós sorozatokat hívják így (meg a “House”-t is), ahol elvileg nem a karaktereken, hanem a heti eseten van a hangsúly

(Köszi a linket Bridge-nek!)

Csatlakozás a társalgáshoz

1 hozzászólás

  1. Ez fantasztikusan jó interjú, kár, hogy nem olvastam korábban. Köszi nagyon a fordítást!! Többiek olvasták? Merthogy enyém az első komment.. Lisa szokásos okos válaszai rávilágítanak arra, amit nem tudtam, csak sejtettem, bár nem örülök ennek az iránynak. Ide még majd fogok írni, de mennem kell aludni, már nem megy a gondolkodás.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .