Lisa Edelstein a PMc Magazinban

Lisa Edelstein (Dr. Cuddy) az interneten megjelenő PMc magazin első számának interjú- és fotóalanya volt. A cikk fordítását és a fotókat a folytatásban találjátok. Nincs benne konkrét SPOILER.

Lisa Edelsteint Dr. Cuddyként ismerhetjük a “Doktor House” c. sikeres Fox-sorozatban. Kétségtelenül ez az egyik legjobb tévésorozat. Ha nem is nézik, akkor is lefogadom, hogy ismerős önnek Lisa Edelstein. Ha bármely sikeres sorozatot nézte az elmúlt két évtizedben, garantálhatom, hogy láthatta őt. Mielőtt Cuddyként lett ismert, leginkább kis szerepeket és vendégszerepeket számos népszerű tévésorozatban. Ő játszotta a “rizottós lányt” a “Seinfeld”-ben (ő volt a George Costanza egyik olyan barátnője a kettő közül, aki több, mint egy epizódban benne volt). Emellett ő volt a transzszexuális az “Ally McBeal”-ben. Nem nézte sem a “Seinfeld”-et, sem az “Ally McBeal”-t? Nos, hacsak 1989 óta egyszer sem kapcsolta be a tévéjét, bizonyára látta ezeket: “Frasier – A dumagép”, “Wings”, “Vészhelyzet”,  “Divatalnokok”, “Az Elnök emberei”, “Felicity”, “Superman: az animációs sorozat”, “Megőrülök érted”, “Esti meccsek”, “Relativity”, “Texas királyai” és a “The Larry Sanders Show” (Edelsteinnek mindegyikben kisebb szerepe volt). Hihetetlenül tehetséges színésznő, de amíg a “House”-szal nem került a reflektorfénybe, nem igazán volt ismert. Most, hogy a “House” a 7. évadában van és kezd felforrni a levegő Dr. Cuddy és Dr. House között, esélyem nyílt egy beszélgetésre a gyönyörű színésznővel a sorozattal, a színészettel és az élettelkapcsolatos gondolatairól.

Lisa Edelstein

» Most, hogy a 7. évadban vannak és továbbra is mind kritikai mind nézői elismerésben részesül, milyen érzés ennyi ideig ugyanazokkal az emberekkel dolgozni és ugyanazt a karaktert játszani? A “House” előtt leginkább vendégszerepléseiből ismerhettük. De ez a karakter, a sorozat és az élmény mennyire különbözik azoktól?
Szerintem egy átlagember sokkal több ideig dolgozik egy helyen, mint mi, ebben az iparban. Általában pár napig vagy hétig dolgozunk egy helyen… esetenként hónapokig, ha szerencsés az ember. Vagy maximum és legritkább esetben egy-két évig. Hét vagy több évről gyakorlatilag nem is hallani. Ez a sorozatból sorozatba ugrálás egyfajta utazó karnevál típusú szociális légkört teremt, rövid ideig tartó, intenzív barátságokkal és kapcsolatokkal, amelyek végetérnek a szereplés végével. Szóval az, hogy ennyi ideig dolgozhatom együtt ezekkel az emberekkel, nagyszerű dolog. Amitől méginkább különleges, az maguk az emberek. Hihetetlenül vicces, okos íróink vannak. A színészek pedig nagyon tehetségesek és keményen dolgoznak. Akár egy buta sorozatban is megragadhattam volna, hisztis színészekkel. Ehelyett megkaptam az álom munkát.
Az, hogy ugyanazt a karaktert alakíthatom ennyi ideig, érdekes élmény és jó szórakozás. Ez mind az íróknak köszönhetők, akik csűrik-csavarják a dolgokat és egyre mélyebbre ásnak. Nagyszerű élmény.

» A keresztnevükön kívül mi közös még önben és Dr. Lisa Cuddyban? És miben különböznek?
Ő sokkal komolyabb, mint én. Sokkal konzervatívabb. Minden bizonnyal jobban szerette az iskolát, mint én. Eszméletlenül ambiciózus. Én többet szórakozom, utazom, kényelmesebb ruhákat hordok és többet mosolygok, mint ő.

» Miután a sorozat címe az, hogy “Doktor House”, a szereplőket leginkább a vele való kapcsolatuk határozza meg. Bár gyakran nehéz körülírni ezt a kapcsolatot, mert annyi ellentétes érzelem, erőviszony, vágy és szükséglet van. Ön hogyan látja ezeket a kapcsolatokat?
Ha Wilson House lelkiismerete, akkor viszont Cuddy az, aki megszabja neki a határokat.

» Majdnem mindenki, aki nézi a sorozatot arra várt, hogy House és Cuddy romantikus kapcsolata kibontakozzon. Mindig is benne volt a levegőben a szexuális feszültség és a kémia, de ebben az évben végre meglépték ezt és tényleg feltárták a lehetőségeket. Gyakran, ha összejönnek a főszereplők, halált jelenthet a sorozat számára. Ön szerint a “House”-nak sikerül elkerülnie ezt?
Hát, először is ez a sorozat Dr. House-ról szól, aki zseniális, de küzd az élettel. Szerintem ez a történetszál ennek csak egy ága. A feszültség közte és Cuddy között már jóideje megvolt és szerintem unalmas lett volna, hogyha nem változtattak volna rajta. És lehet, hogy ez megint változni fog. Ebben a sorozatban nincsenek hepiendek. Csak hosszú, lassú, érdekes és katasztrofális elvérzések.

» A “House” jelenlegi évadán kívül milyen egyéb projektjei vannak? Nagyon tehetséges színésznő, aki csak nemrégiben kezdte megkapni a megérdemelt elismeréseket – a következő pár évben hogy látja a karrierjét?
Köszönöm. Jelenleg olyan projektek vannak előttem, amelyeknek producere és szereplője is szívesen lennék. Ilyet már egy millió éve nem csináltam – a darabom óta. És ezt nagyon szeretem. Nagyon várom, hogy én vehessek fel embereket és a kezdetektől jelen lehessek.

» Ha jól tudom, jelenleg Los Angelesben él, de a ’80-as években a New York-i klubélet résztvevőjeként ismerték. Mi a különbség a New York-ban és a Los Angeles-ben való lakás között?
Ami azt illeti, ha a munkám megengedi, mind a két parton lakom. Szükségem van New Yorkra – ha leugrom a sarokra, már az is boldoggá tesz; ha összefutok régi barátokkal, és úgy alakulnak a napjaim, ahogy nem is gondolnám. Ott az élet sokkal lazább. De Los Angelesben is jól érzem magam, nagyszerű karrierem és gyönyörű otthonom van. Csodás látnivalók vannak LA-ben, hogyha az ember hajlandó megküzdeni a forgalommal. Nagyon boldog vagyok emiatt.

» Nem hiányzik az a celebütáns-időszak* vagy örül annak, hogy már elmúltak? Milyen kedves emlékei vannak azokról az időkről?
Nem, még gyerek voltam, és jól elvoltam. Jól éreztem magam Manhattan belvárosában. Az hiányzik, hogy annyi féle emberrel találkoztunk, és nem egy pénz- és sztár-orientált kultúra volt. Megvoltak a saját alapjai a legfurább és legcsodálatosabb dolgokkal megtöltve. Nem hiszem, hogy létezik még ilyen hely. A legtöbb város nem hordoz magában olyan titkokat, mint régen. A kultúra nagyon hirtelen és nemzetközi az internet miatt, szóval kevesebb mikrokultúra van, amelyet fel lehet fedezni. Nagyon eltökélten kell akarni azt, hogy megismerj új dolgokat.

Lisa Edelstein színésznő és drámaíró. Bár leginkább Dr. Lisa Cuddyként ismerik, számos sorozatban szerepelt a ’90-es és 2000-es években. A “Pozitív én” c. darabját ő írta, ő szerezte a zenéjét és szerepelt is benne – ez a musical az AIDS-ről szólt, amelyet Lisa E., a Belváros királynője prezentált New York Cityben a ’80-as években.

Riporter, író és szerkesztő: Tyler Malone
Fotó: Collin Stark
Design: Marie Havens

A fekete-fehér képen: Lisa Edelstein, Michael Musto és Tish Gervais egy péntek esti partin a Palladiumban, New Yorkban, 1985. szeptember 27-én (fotós: Patrick McMullan. Ez a fotó szerepel a so80s: Az évtized naplója képekben c. könyvben)

*celebütáns-időszak: az az idő, mikor Lisa a New York-i klubélet szerves része volt és gazdag celebgyerekekkel mulatozott

Csatlakozás a társalgáshoz

1 hozzászólás

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .