Lisa az angol rádióban

A Dr. Cuddyt játszó Lisa Edelstein tegnap két angol rádióban is interjút adott személyesen, a stúdióban. Nem fordítottam le szószerint az egészet, de a lényeget leírtam magyarul.

Beszélnek arról, hogy a “Doktor House” a legsikeresebb sorozat a világon, 66 országban adják. Lisa még nem volt mind a 66-ban, de szívesen elmenne mindenfelé. Lisa elmondja, hogy House mindent kimond, amit gondol, és, hogy mindenki szereti a sorozatot. Beszélgetnek a Sherlock Holmesszal való párhuzamokról. House is egy zseniális nyomozó, és drogfüggő.
Lisa heti 5-ször reggel 4:30-tól ashtanga jógázik, és “nem korábban!”. Este 11-kor fekszik le. De nem mindig feltétlenül 4:30-kor kel, csak, ha a forgatás miatt muszáj, hogy így még beleférjen a jóga is. Lisa szerint vannak olyanok, akik hajnali 1-kor jógáznak. Nem lefekvés előtt, hanem felkelés után. “Ennek nincs sok értelme, de ez van. Aztán nem fekszenek vissza, hanem este 10-ig fennvannak.”
A “5 to 9”-ról beszélgetnek, illetve arról, hogy House-nak és Cuddynak volt egy egyéjszakás kalandja az egyetemen. Mármint Cuddy azt gondolta, hogy egyéjszakás, de House igazából többet szeretett volna, csak aztán másnap kirúgták az egyetemről. És, hogy House combjában való infarktusakor Cuddy hozta meg a döntést, hogy mentsék inkább meg a lábát és ne vágják le. Szóval valamennyire Cuddy a felelős azért, hogy House-nak kínzó fájdalmai vannak.
“House és Cuddy kapcsolata folytonos küzdelem.”
Lisa a 6×17-es epizódról is beszél, amit “Hugh rendezett, és nagyon jó lesz”.
“Nem kell tudnunk a szereplők magánéletéről. Minden egyes epizód egy különálló orvosi témájú rész. Nagyszerűek az íróink. És mindenki tök vicces.”
Lisa mindig próbálja megérteni az orvosi kifejezéseket. Megint az “anemrenone”-t említi, amivel az elején meggyűlt a baja.

Lisa játszott az Elnök emberei-ben. Lisa szerint ez a sorozat az elején nem volt túl sikeres nemzetközileg, mert nem sokakat érdekelt az amerikai politika, de aztán a jó íróknak köszönhetően sikeres lett. A sorozat legelső jelenetében volt benne, füvet szívott, Rob Lowe-val egy ágyban, alsóneműben. “Nagyon izgalmas volt.” Lisa elmondja, hogy kiskorában odavolt Rob Lowe-ért, aki a kiskorús szexvideóiról volt híres. “De engem nem érdekelt. Akkoriban én is kiskorú voltam. De aztán ott voltam vele 10 évvel később nagyszerű stábbal és színészekkel. De azért próbáltam megtartani a távolságot. Akkor ő már házas volt.”

Bár Cuddy és House csak képzeletben jöttek össze, de azért még le kellett forgatni a jelenetet. “Hugh nagyon vonzó férfi, de házas. Szóval olyannyira vonzó, amennyire egy házas ember vonzó lehet. Nem akarok pletykáknak alapot adni. De ő nagyszerű.”

Mindenki azt hiszi, hogy Hugh amerikai, és, mikor brit akcentussal beszél, azt gondolják, hogy az a kamu.

A Fekete Viperában Hugh egy teljesen más, arisztokrata, parókák meg minden… karaktert játszott. “Hugh nagyon tehetséges. Mindig megtalálja a mögöttes jelentést egy-egy jelenetben. Szóval nagyszerű dolog volt, hogy ő rendezhetett.” Más nem is ismerheti jobban a sorozatot.

“Aggódom, hogy ezek után az angol interjúk után angol akcentusom lesz kicsit. Az amerikaiak majd meghallják.”
“Elnézést kérek az első évados hajamért. Szörnyű volt.”
A szerepet Lisa is meghallgatás útján kapta meg. Bryan Singer, producer (ő rendezte az első epizódot), aki castingolta, szerette az Elnök embereit, szóval ismerte már Lisát.

Azután férfi hajakról beszélgetnek. “Hajat akarsz, vagy szexet?” (A képzeletbeli hajnövesztő szerek elveszik a férfiasságot vagy ilyesmi…)

Lisa Edelstein és a riporter, Richard Bacon

Az Elnök embereiben prostit alakított, akit Rob Lowe karaktere ki akart emelni ebből a sorból.
Az Ally McBealben transszexuálisat játszott. “Sokan azt hitték, hogy tényleg van péniszem. Örülök, hogy most olyan karakterem van, akinek távolról sincsen.”

Az apja orvos, és kiskorában sokszor ment vele, mikor sebeket varrt össze, és tök szórakoztatónak találta ezt.

A 5 to 9 a riporter szerint a legjobb House-epizód.

A House forgatását június közepén folytatják. “Ez most az utazó-időm. Gyorsan eljöttem Los Angelesből”

“Jennifer egy fantasztikus lány.” Bár nem dolgoztak sokszor együtt, nem volt sok közös jelenetük.

“Az nem eshet meg, hogy House és Cuddy a végén kéz a kézben elsétálnak a napsütésben.”

*részlet a 5 to 9-ból* – a riporter elmondja, hogy ez a részlet kiemelte a különbségeket az angol és az amerikai egészségügyi rendszer között

Az amerikai egészségügyi rendszerről, halálbüntetésről és alul-informáltságról beszélgetnek. – “A pénisztől eljutottunk a politikáig.”

[BBC]

Az elején a riporter arról beszél, hogy el sem hiszi, hogy a kedvenc sorozatának szereplőjével beszélgethet.
Lisa elmondja, hogy általában sokkal nyugodtabb, mint Cuddy.
A riporter rámutat arra, hogy egyik filmjében/sorozatában sem nézett ki ugyanúgy, mint a másikban.
Érdekes, hogy egy “kis” orvosi drámasorozat hozta meg Lisának a sikert. “A 15 évnyi karakter-játék után ez a szerep lett az egész megkoronázása.

Hugh akcentusáról beszélnek. “Egy amerikai se tudná megmondani, hogy ő angol” – mondja Lisa. “Hugh csomószor újraveteti a jeleneteket, mert azt gondolja, hogy egy szót túl angolosan ejtett. Csomó olyan szó van, amit nehéz kiejteni egy angolnak amerikai akcentussal. És általában engem kérdez meg, hogy hogyan kell kiejteni egy szót, ami vicces, mert nekem össze-vissza van az akcentusom, mert a szüleim Brooklynból jöttek, de most Kaliforniában élek, szóval mindig rámragad a helyi akcentus.”
A riporter elmeséli, hogy ő is mindig megkavarodik, mert sokat dolgozik Amerikában, és már félig amerikai akcentussal beszél.
Lisa elmondja, hogy egyszer beszélgetett Barry White-tal egy étteremben, és a szembenülő nő nagyon mérges lett, mert hallotta, hogy Lisa össze-vissza cserélgeti az akcentusát. Mert annyira élvezte a beszélgetést, hogy teljesen belefeledkezett. Barry 20 éve sokszor hagyott neki üzenetet telefonon csak úgy.

House és Cuddy kapcsolata egy folyamatos macska-egér játék. “Jó ezt játszani. Hugh nagyszerű.”

Beszélgetnek Lisa nevének kiejtéséről. “Édelstájn az eredeti német kiejtés, de tökre nem érdekel.”

Az apja általánosságban elégedett a sorozat orvosi részével. Néha azért megjegyez pár hibát. De a kórházában mindenkinek van véleménye a sorozatról.
“Csak találni kell egy olyan betegséget, amit össze lehet keverni más betegséggel, és abból érdekes történet lehet.”
Lisa elmondja, hogy sok olyan szerepe volt, amivel érezte, hogy előrehalad a karrierje, de a House volt a legnagyobb ugrás. Nagyon méltányolja ezt a szerepet. Mindenki nagyon okos, vicces a forgatáson. “Hugh kivételes.”
A riporter szerint ez a sorozat olyan, mint a Columbo.
“House olyanokat mond ki, amit az ember nem mondana ki, ezért szereti minden generáció a sorozatot.”

Lisa elárulja, hogy már április eleje óta Londonban. Barátokkal találkozgatott, meg ilyenek.

Beszélgetnek a “Lockdown”-ról is, amit Hugh rendezett, aki nagyon örült annak, hogy angol akcentussal beszélhetett rendezőként a forgatási napok nagy részében, és annak, hogy láthatta a kollégáit, ahogy a dolgukat teszik.
Egy évadot 9,5 hónapig forgatnak. Egy epizódot 9-11 nap alatt. Egy nap 14 órát, de Lisa ebből csak keveset van ott, a jelenetei számának függvényében.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .