Egy nappal azután, hogy a Doktor House utolsó epizódja lement május 21-én, Hugh Laurie már az idei turnéja első koncertjét adta, Kaliforniában. Azóta majdnem minden nap játszottak a bandával különböző városokban, 4-én például Seattle-ben. Ezen apropóból készült az alábbi interjú is:

Kérdezz-felelek a színész-zenész Hugh Laurie-val

Egy kérdezz-felelek Hugh Laurie-val, aki a Doktor House véget érése után a Copper Bottom bandával turnézik. Seattle-ben június 4-én lép fel.

Tegyük fel, hogy most fejezted be egy népszerű, díjnyertes sorozat nyolcadik és egyben utolsó évadát, és vagy annyira menő, hogy válogathatsz a szerepek között – akár drámai színészként, akár komikus ikonként. Mit teszel?

Zongorázol egyet Fehéroroszországban, természetesen.

Miután Hugh Laurie végleg letette a botot Dr. Gregory House-ként, New Orleans-i bluest játszik egy nagyszerű együttessel az Államok nyugati partján, majd Dél-Amerikában és Kelet- ill. Nyugat-Európában.

Laurie zenélt a House-ban és a Saturday Night Live-ban is. De múlt évben kiadott egy lemezt “Let Them Talk” címmel, melyet az általa szenvedéllyel szeretett amerikai bluesnak szentelt. Olyan zenészekkel játszik rajta együtt, mint Irma Thomas, Dr. John és Allen Toussaint.

Május 25-én – a turnéja harmadik napján – Laurie időt tudott szakítani egy kis emailes csevegésre.

» Milyen a “House”-nélküli élet?
Hugh Laurie: Minden olyan furának és idegennek tűnik számomra. Például, hogy tovább aludhatok hajnali 4 óránál. Felrettenek az álmomból és hirtelen azt hiszem, hogy valamit elfelejtettem. Most olyan, mint az életemnek egy későbbi szakaszát élném, ami egyben új és izgalmas, amelyet korábban nem tudtam feltárni.

» Egy zenekari turné más.
Olyan vagyok, mint egy madárfióka: nagy szemek, nyitott száj. Nincs mivel összehasonlítanom ezt az egészet. Eddig csak három koncertünk volt – és szerintem elég jól sikerültek -, de érdekes lesz, ahogy majd változnak a dolgok egyik állomásról a másikra. Azt biztosan tudom, hogy a legjobb zenészekkel játszom, akit csak hallhat a közönség.

» Honnan jött a blues?
Valahogy tudtam, hogy az amerikai blues létezik, mielőtt még meghallottam volna. Olyan volt, mintha mindig is tudtam volna, hogy létezik. Nehéz szavakban kifejezni, milyen hatással van rám ez a zene – és ezért is létezik elsősorban a zene, mint olyan, azt hiszem. Egyszerűen elkapott a torkomnál fogva és azóta sem engedett el. (Eredetileg ide nem “torkom”-at akartam írni.) Játszottam másokkal is, de közel sem annyit, mint amennyit szerettem volna. Nincs ehhez fogható érzés.

» A “Let Them Talk” olyan, mint a bluesban való személyes utazása. Hogyan nyerte meg magának ezeket a nagy zenészeket? És mondana pár szót Irma Thomasról, aki a legkevésbé méltatott nagyjaink közül való?
A lemeznek olyasmit kellett kifejeznie, amit valóban szeretek. Hogyan várnám különben el másoktól, hogy szeressék?

Talán ezek a zenészek először is Joe Henry miatt jöttek, ő a lemez producere. Őt ismerik és az alapján tudhatták, hogy komoly lesz ez a lemez.

Én aztán nem kevéssé méltatom Irma Thomast, higgye el. Tőle feláll a szőr a hátamon. Emellett hihetetlenül gyönyörű és bájos nő. És vicces is. És Mac Rebennack [Dr. John] is. Mármint vicces ember, nem egy gyönyörű nő.

» A nézők mit láthatnak és hallhatnak majd a Benaroya Csarnokban (Seattle)?
Látnak majd engem csinos öltönyben és csillogó cipőben. És mögöttem a világ legjobb zenészeinek gyűjteményét látják. Olyasmit hallanak majd, amit korábban sehol máshol.

» Az a hír járja, hogy ismét összeáll majd Stephen Fry-jal.
Stephennel bizonyos értelemben mindig együtt leszünk. Ő a legjobb barátom a világon és zseniális is. Úgy hiszem, nem én vagyok az első, aki erre rájött.

» Milyen lesz Kijevben, Minszkben és Moszkvában koncertezni?
Nagy kaland lesz. Remélem, néhány egzotikus bőröndcímkével és jó élményekkel jövök vissza.

[Seattle Times]

Videók Hugh eddigi koncertjeiről


Hasonló bejegyzések:

Csatlakozás a társalgáshoz

5 hozzászólás

  1. Köszi a fordítást!
    Azért kíváncsi lennék, hogy egy HL koncert közönségéből mennyien blues rajongók és mennyien azért vannak ott, mert Ő a House! Gondolom ezen néha Ő is elgondolkozik! 🙂

    1. Pont az a lényeg, hogy ő “House” és így bármit csinál, elmennek megnézni. Ez neki csak jó, mert az volt a célja, hogy megismertesse ezt a zenét az emberekkel.

  2. Érdekes én pont ezen a héten hallgattam meg a lemezét, és nagyon jónak találtam. Egyik másik száma veszettül bejön, mindennap meghallgatom (Battle of Jericho, Saint James Infirmary), de nagyon színvonalas az egész, én szívesen elmennék egy koncertjére.
    Hiába nagyon tehetséges ember Hugh :).

  3. Most néztem meg a Buenos Aires-i koncertfelvételt 🙂 Mennyi ember volt rá kíváncsi! Ha jól láttam telt ház volt. A koncert is pár perc híján 2 órás volt. Azt is hallom, hogy bővült a repertoár is tavaly óta.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .