Az alábbi interjú a portugál Destak mai számában jelent meg duplaoldalon. Két oldallal később pedig egy L’Oréal hirdetés van, rajta “Hugh Laurie, színész”. Az ingyenes napilap az interneten is elérhető. A “színész”* július 31-én Portugália fővárosában koncertezik. Ami azt illeti, ez lesz az idei utolsó európai koncertje, aztán pá-pá Hugh, viszlát az USA-ban! Bár a helyszínek alapján ott is Európában érezheti magát, hiszen olyan városok vannak a listáján, mint Oxford vagy Verona.
Íme a portugál interjú magyar fordítása:
Hugh Laurie – érthető, miért nem szeretné, hogyha csak Dr. House-szal azonosítanák, miután nyolc évig őt alakította. Mindenkit arra kér, hogy a zene miatt hallgassák meg őt jövő kedden Lisszabonban. És a blues, amit énekel meg a banda, ami mögötte van, annyira jó, hogy ez a kérése szinte már teljesíthető. Az elég ahhoz, hogy megértsük, a vidámság és a humor Hugh-tól eredt, mikor House-t játszotta.
» Hogy csinálhat egy angol zenész olyan lemezt, amelyen New Orleans-i blues szól? Fiatal korában ilyen zenét hallgatott?
Bizony, ezt hallgattam. Nem tudom megmondani, miért, de ez mindig is jobban magával ragadott, mint a pop meg a rock zene, amit a barátaim hallgattak gyerekkorunkban.

“House teljesen más, mint én, és ezzel mindenki tisztában van.”

» Mi inspirálja a szerzeményeiben?
Mostanában nem nagyon szereztem zenét, ezekhez a koncertekhez semmit. A legtöbb szám, amit írtam más projektekhez készült – tévéműsorokhoz meg színdarabokhoz. Ezek a számok, amiket játszunk, nagyon régiek, némelyik több mint, vagy közel 100 éves. De úgy érzem, mintha tegnap íródtak volna.

» Mit szeretett volna elérni ezzel a lemezzel?
Valami olyat szerettem létrehozni, ami jó, ennyi. Fogalmam se volt, hogy reagálnak majd rá az emberek, csak akartam valami őszinte kinyilatkoztatást arról, mennyire szeretem ezt a zenét.

» Mi volt az, ami megmutatta önnek, hogy most már tényleg sikeres lett? Mit írt fel a bakancslistájára?
Nincs bakancslistám. Ami azt illeti, irtózom a listáktól, bármi is legyen rajtuk. De elmúltam 50 és rájöttem, egy ilyet nem lehet a végtelenségig halogatni, kockáztatva azt, hogy lehet, hogy végül meg se történik. Néha meg kell ragadnod a lehetőséget, én ezt tettem.

» Hogy érzi magát a színpadon? Szeret ott lenni? Nincs lámpaláza? Nem fél attól, hogy hogyan reagálnak az emberek? Szeretik ugyan a zenéjét, de nyilván közben azonosítják a karakterrel.
Izgalmas, kicsit fárasztó, bevallom. Nem aggódom annyira azért, hogy azonosítanak a karakterrel, mert szerintem House nagyon más volt, mint én. Egyáltalán nem olyan, mint én, és ezt az emberek megértik. Remélem, hamar elfelejtik a karaktert és csak simán élvezni fogják a koncertet.

» A színészettel vagy a zenéléssel tudja magát jobban kifejezni? Melyik a valódi Hugh Laurie? A színész vagy a zenész?
Kétségtelenül a zene közelebb áll ahhoz, aki valójában vagyok. És a zenélést jobban élvezem, mint bármely karakteremet. Persze büszke vagyok a House-ra, mindig is az leszek.

» Nem bosszantja, hogy a legtöbben csak House-ként látják önt, miközben annyi sikert ért el azelőtt több téren is?
Egyáltalán nem. Nagyon szerencsés vagyok, hogy játszhattam House-t és ráadásul ilyen sokáig. Annak köszönhetem, hogy most koncertezhetek. Ezért se szabad és nem is akarok megvetni bármit, ami a House-szal kapcsolatos.

» Zongorán, gitáron, dobon, harmonikán és szaxofonon is tud játszani. Még milyen hangszeren játszana szívesen?
Bármin. Kivéve fagotton.

» Melyik volt a legemlékezetesebb koncertje?
Az első koncertünk, ami Hamburgban volt egy évvel ezelőtt. Nagyon rémisztő volt. Mint egy ejtőernyős ugrás.

» Nagyon megindító és vicces az a bemutatkozó szöveg, amit a honlapjára írt arról, hogy egy színészből miért és hogyan lesz zenész, különösen, ha amerikai bluest akar játszani. Az egyik mondat úgy szól: “Ha érdekli önt az eredet- és származástan, akkor máshol próbálkozzon, mert nincs raktáron semmim az ön méretében.” A lemeze címe, “Let Them Talk” (Hadd beszéljenek) is ezeknek az embereknek üzen?
Egy kicsit, igen. Bár magát a számot is imádom. De igen, úgy éreztem, nem szabad amiatt aggódnom, mit mondanak vagy gondolnak majd az emberek. Csak csinálom, amit szeretek.

» Most van először Lisszabonban? Mire számít?
Igen, most vagyok először Lisszabonban. Mindig is egy romantikus kép élt bennem erről a városból és nagyon várom, hogy végre megismerhessem.

[My body is a cage]

* Versenyezzünk, ki tud több foglalkozást felsorolni Hugh-val kapcsolatban. Várom a hozzászólásokat!


Hasonló bejegyzések:

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .