Hugh Laurie: "Let Them Talk"

Ez Hugh Laurie blues lemezének címe: “Let Them Talk”, azaz szabad fordításban “Hadd beszéljenek ők (helyettem)”. Logikus címválasztás, hiszen Hugh 20. század eleji blues nótákat vett fel, profi zenészekkel (ellentétben a Band from TV-vel), és köztük olyan sztárokkal, mint Tom Jones, Irma Thomas és Dr. John. A stúdiófelvételekre Los Angelesben és New Orleansban került sor.

Három videó, egy cikk és további linkek a folytatásban.

Frissítés: Valódi jegyek fotói!

Videók

Videó a koncertről:

Cikk

Nem ezt várnánk a világon kétségkívül a legnépszerűbb tévésorozat sztárjától, de Hugh Laurie-ban benne van a blues.

Az 51 éves angol előadó a legjobban fizetett színész az amerikai televíziózásban (a “Dr. House”-ban Dr. Gregory House megformálásáért). Azért, hogy felkészüljön a debütáló albuma kiadására, egy kis New Orleans-i helyen kellett megfordulnia a hét elején, a legelső zenekaros (amelyben pl. Allen Toussaint, helyi legenda is benne van) fellépése alkalmából.

Laurie elmondta, hogy egész életében rajongott a bluesért – mióta gyerekkorában meghallotta az “I Can’t Quit You Baby”-t Willie Dixontól. “Kínos, de nem emlékszem rá, hol voltam, mikor megtudtam, hogy John Lennont megölték” – mesélte. “De arra emlékszem, mit csináltam, mikor meghallottam, hogy Muddy Waters meghalt: Az A1-es autópályán jöttem Lincolnshire felől és a következő szörnyű, önző reakcióm volt: ‘Így már soha nem láthatom őt élőben játszani’.”

Hogy kielégítse a zenei álmait, Laurie a Los Angeles-i Ocean Way stúdióban vette fel az albumot 2010. szeptemberében, olyan számokat feldolgozva, mint a “St. James Infirmary”. A “Let Them Talk” c. lemezén olyan vendégzenészek játszanak, mint a zongorista Dr. John, a blues-énekesnő Irma Thomas és Sir Tom Jones. Laurie énekel és zongorán ill. gitáron játszik.

“A képzeletemben New Orleans egyenlő volt a zenével, romantikával, örömmel, bánattal” – mondta. “A ritmusa beleivódott az idétlen angol mivoltomba és időnként annyira boldoggá és szomorúvá tett, hogy nem is tudtam, mihez kezdjek magammal. Olyannyira autentikusan szeretem ezt a zenét, amennyire csak lehet.”

Hugh Laurie első élő blues-os szereplése

A lemez producere, az énekes-zeneszerző Joe Henry elmondta: “Őszintén elmondhatom, hogy szerintem az emberek le lesznek döbbenve, nem csak azon, hogy mennyi időt szentelt a zenész-életnek, de hogy milyen nézetei vannak a zenéről.”

Laurie korábban gitározott már a “House” különböző epizódjaiban és zongoristaként vendégeskedett Meat Loaf 2010-es albumán, a “Hang Cool Teddy Bear”-en, az amerikai rocksztár sorozatban való szereplése után. Emellett szerepelt Kate Bush “Experiment IV” c. 1986-os, ill. Annie Lennox 1992-es “Broken Glass” c. számának klipjében.

Más színészek is teret adtak már a zenei karrierjüknek, mint pl. Woody Allen, Bruce Willis és Kevin Costner, ill. Scarlett Johansson és Juliette Lewis.

2009-ben Steve Martin felfedte a régi country zene iránti szeretetét és kiadta a “The Crow: New Songs for the Five-String Banjo” c. lemezt, melyen Dolly Parton és Earl Scruggs is közreműködött. A komikusnak egy Grammy-díjat hozott a “legjobb bluegrass country album” kategóriában.

Hugh Laurie kritikusan áll az új karrierje előtt. A “Let Them Talk” kiadásához tartozó sajtóközleményben ezt mondta: “Nem Alabamában születtem az 1890-es években. Soha nem ettem grízt, arattam le a gabonámat, vagy utaztam marhavagonon. Fehér, középosztálybeli angol vagyok, aki nyíltan betör az amerikai délvidék zenei világába. Ha ez még nem lenne elég, színész is vagyok: ráadásul az a pelenkás butuska fajta, aki még a repülőtér kijáratát sem találja meg bébiszitter nélkül.”

Az albumot május 9-től lehet megvásárolni. Laurie fel fog lépni a Cheltenham Jazz festival záróestjén májusban és egy alkalommal Londonban is.

[The Guardian]

Linkek (további fotók, videók, infók)

Valódi jegyek

[@mj1985]

Csatlakozás a társalgáshoz

1 hozzászólás

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..