Sok újat nem mond az alábbi interjú, jobbára összefoglalja, amit eddig tudunk. A riporter meg eltölthetett pár napot L.A.-ben és beszélgethetett egyet Hugh Laurie-val, jó neki.

Hugh Laurie az utolsó epizódról

Nyolc évadnyi beszólások és trükkös diagnózisok után a Hugh Laurie által alakított Dr. Gregory House nem fog többet császkálni a New Jersey-i kórház folyosóin. A kritikusok által is elismert kórházas drámasorozat, a Doktor House nem tér vissza a nyolcadik évad után. Laurie számára – aki Anglia legsikeresebb exportterméke lett a tehetséges, intuitív, de nehéz eset diagnoszta szerepének köszönhetően – ez egy korszak végét jelenti.
“Az életben van pár dolog, amely olyannyira élvezetes, hogy napi 16 órán keresztül csinálni akarjuk. Ebbe beleértem a szexet és a jó ételeket is” – mondta Laurie a Los Angeles-i találkozónkon a pálmafás Fox-stúdió területén, amely a kitalált Princeton-Plainsboro Oktatókórház díszletéül szolgál. Az 52 éves színész leült egy székre és örömtelin szippantott egyet az apró kávéscsészéből, közben pedig elmondta, hogy már szívesen nyugdíjba vonulna az évadonkénti 22 epizódos amerikai televíziózástól. “Egy futópadon vagyunk, egy idő után elég lesz belőle.”
“Nem abból lesz elég, hogy mindig ugyanazt a karaktert kell játszani, hanem az, hogy be kell jönni dolgozni minden nap. 170 epizódot csináltunk eddig, azt hiszem. Az vagy 50-60 mozifilmet tesz ki. Ezután kis szünetre vágyik az ember.
Érezte, hogy a főműsoridős televíziós karrierjének is vége. “Minden tévésorozat abból él, hogy a 18-49-es korosztályból minél többen nézik” – mondta. “Már elmúltam 49, szóval valószínűleg már nem vagyok kívánatos árucikk a televízióban. És én megvagyok ezzel, jó így.”
A sorozat 2004-es kezdete óta Laurie kilenc hónapot majdnem tízezer kilométerre töltött a feleségétől – akivel 23 éve házasok – és három gyermeküktől. A pár – amely Észak-Londonban, Camdenben házasodtak össze 1989 júniusában – úgy döntött, nem veszik ki a gyerekeiket az iskolából és nem költöznek Los Angelesbe.

“Kihagytam pár zuhanyzást meg fogorvoslátogatást” – ismerte be. “De ez mindenkire igaz, aki dolgozni jár.”

A sorozat nemrég bekerült a rekordok könyvébe mint a világ legnépszerűbb sorozata, amelyet több mint 81 millióan néznek 66 országban. Elég meglepő egy olyan történet esetében, melynek főszereplője egy bunkó, mizantróp, cinikus önimádó.
“Sokan lehet, hogy úgy gondolják, House-nak semmi vonzereje nincs” – mondta Laurie a karakteréről, akinek előbbiek mellett ópiátfüggősége is van. “Én ezzel nem értek egyet, szerintem hihetetlenül elragadó és végtelenül szórakoztató. Szellemes és szerintem az angyalok csapatában játszik.”

Minden House-rajongó tudja, hogy House bár nem boldog típus, de nem mondhatnánk, hogy depressziós. “Tényleg van előttem egy olyan kép, amelyen House-t otthagyják a kikötőben és a Boldogság Anyahajó távolodik a tengeren” – mondta Laurie. “Mindenki másnak volt jegye, de House-t érzelmileg elhagyták a saját problémával teli szigetén.”

Laurie maga is küzdött klinikai depresszióval egy időben. Habár a sorozat miatt két Golden Globe-díjat, két Színész Szakszervezeti Díjat és egy csomó Emmy-jelölést kapott. Az abszolút angol, Etonban és Cambridge-ben tanul Laurie emellett a legjobban fizetett, drámasorozatban szereplő amerikai színész lett, 400 ezer dolláros (86,4 millió Ft) epizódonkénti fizetéssel. “Kétségkívül, megnyertem a lottót” – mondta lelkesen. “Ezután nem lenne meggyőző, ha azt mondanám, akár ingyen is csinálnám, de kettőnk között szólva…”

Laurie nyolcéves amerikai kiruccanása nem vette el a szellemes, határozottan angol humorát és a gyakorta tesz mókás kitérőket a beszélgetésben. A Doktor House-béli kitűnő amerikai akcentusával teljesen más oldalát mutatja. Laurie édesapja, Ran az Oxfordon tanult orvosnak (és kenus volt, aki párosban aranyérmet nyert az 1948-as londoni olimpián). Már a szerep előtt is tisztelte az orvostudományt. “Mindig kiálltam a nyugati orvoslás mellett” – jegyezte meg. “Ehetsz annyi zellert, amennyit akarsz, de antibiotikumok nélkül az emberek háromnegyede már nem élne.”

A figyelem ezután a sorozat fináléjára irányul. Egy korábbi interjúban, amely az első House-os rendezésének kapcsán készült, Laurie azt mondta, úgy képzeli, a karaktere története “egy robbanással és nem nyöszörgéssel” ér véget.

Egy valamiben azonban biztosak lehetnek a nézők. “Mikor eljön az idő, nem tervezek boldog véget House-nak” – ígérte David Shore, a sorozat írója. “Nem fog elmotorozni a naplementébe. Az nem lenne helyes.”

[Telegraph]

Csatlakozás a társalgáshoz

4 hozzászólás

  1. Rettegek az utolsó részektől.
    Nem tudom elképzelni, hogy miért szükséges őt folyamatosan lelőni, elütni, stb.
    “nem lenne helyes.” Életeket ment, akárhogy is teszi. Azt, hogy érzelemmentes, viszont egyáltalán nem tudom elfogadni.

    Mindazonáltal, eltenni láb alól, kreatív befejezése egy sorozatnak. Bízom benne, hogy még meg tudnak lepni.

  2. Lehet, hogy tényleg elég nagy “klisé” lenne ha megölnék… De az igaz, hogy happy end-et sem érdemli meg. Esetleg elveszíthetné a lábát vagy kiderülhetne, hogy Lupus-os. 😀 Nekem végülis mindegy, csak ne szúrják el. Megérdemel egy jó befejezést. 🙂

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .