Hugh Laurie a “Great Performances”-ról

A “Doktor House”-ból ismert Hugh Laurie Willie Dixonon keresztül érkezett meg a New Orleans-i zenéig, egy olyan tekervényes úton, amely a PBS csatorna képernyőjére juttatja az angol színészt a Francia negyedben forgatott dokumentumfilmben Allen Toussaint-nel és Irma Thomasszal.

Miután először meghallottam Willie Dixont, azonnal rákattantam” – mondta Laurie július 30-án, szombaton a nyári TCA sajtótájékoztatón, mellyel a “Great Performances: Hugh Laurie: Let Them Talk — A New Orleans-i Blues Ünneplésé”-t promótálták. “Tizenévesen Muddy Waterst hallgattam. És Otis Spann zongorajátékát. Az teljesen elragadtatott. Tudtam, hogy örökké ezt akarom hallgatni, és talán játszani is.
Laurie utazását onnan Professor Longhairig meg James Bookerig dokumentálták ebben a tévéfilmben, amelyben láthatnak majd egy élő koncertet (a Latrobe’s on Royalban) és azt, amint Laurie a bluesimádatáról beszél.

“Számomra mindig is a szerelmet, életet, boldogságot és örömöt jelentette” – mondta. “De van egy gyászos oldala is. Ez a város annyiszor szembe találkozott a halállal, különösen a közelmúltban.”

“Van egy illata és lelke [a városnak], még számomra is, mint fiatal angol fiú, több ezer mérföldre a tenger túloldalán. Még olyan messzire is eljutott, ennyire erős ez a lélek. Mint egy illat.”

Az ilyen imádatot tükröző szavak mellett a filmben szellemes önkritika és őszinte alázat is megjelenik.

A dokumentumfilm előtt megjelenik még egy album – producere Joe Henry, címe pedig “Let Them Talk”, Angliában már megvásárolható, az Államokban pedig nemsokára megjelenik -, amelyen Toussaint, Thomas, Dr. John és Tom Jones is közreműködött.

A brit színészt a Warner Bros. Lemezkiadó brit leányvállalatának vezetője kereste meg az ajánlattal. “Azt kérdezte, ‘Szeretne kiadni egy lemezt?'” – emlékszik vissza Laurie. “Emlékszem, hogy a ‘Nem’ szócska kezdett kibukni belőlem. Majdnem azt mondtam: ‘Megőrült? Helyből kinyírnának, ha megtenném. Őrültség.” Mikor a szócska elért ide (a mellkasára mutat), behúztam a kéziféket és azt gondoltam: ‘Ez az ajánlat nem fog még egyszer szembe jönni velem, vagyis bizonyára nem ilyen formában.'”

“Ez volt a diem, amit meg kellett carpéznom.”

Más újságok említései

Michael Ausiello, TVLine.com
A PBS dokumentumfilmje – melyben Laurie olyan blues nagyságokkal zenél, mint Irma Thomas és Sir Tom Jones – egy álom valóraválását mutatja be a színész-zenész számára. “Ez az élmény mindennél közelebb áll hozzám, mint amit valaha csináltam” – mondta Laurie. “Talán azért, mert a téma annyira kedves a szívemnek. Az egész [film] nem volt előre megtervezve. Ez az őszinte felfedezésről szólt.”

Marissa Gurthrie, HollywoodReporter.com
“Egyszer csak azon kaptam magam, hogy a hőseimmel állok egy szobában. Tom Jones fél évszázada az egyik legnépszerűbb énekes a világon” – mondta Laurie. “És ki a fenének gondolom magam, hogy egy szobában állok vele, egy stúdióban? De… nagyon kedvesek voltak. Biztos volt olyan, mikor a hátam mögött forgatták a szemüket. De, ha így is volt, azt nem mutatták felém. Nem is lehettek volna ennél kedvesebbek.”

Robert Bianco, USAToday.com:
És, hogy a város mit gondolt róla? “Az esküdtek még nem döntöttek. Fogalmam sincs, hogy fogadják majd a lemezt, és fogalmam sincs, a filmet hogyan fogadják majd. De ezt előre senki sem tudhatja.”

[nola.com]

Csatlakozás a társalgáshoz

1 hozzászólás

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..