Hugh Laurie a francia GQ-ban

Hugh Laurie (Dr. House) a francia GQ Magazin címlappasija. Egy rajongó előbb lefotózta, majd beszkennelte a cikket. Majd pedig valaki lefordította a szöveget angolra, én pedig magyarra (tudok franciául, de angolul jobban). A scanek és szöveg a folytatásban:


Címlap

DOKTOR HOUSE, A VONAKODÓ ORVOS – Személyes konzultáció Hugh Laurie-val (exkluzív!)
Maga a szám tematikája: “A morcosság művészete”, és a “szex: légy undok és a lányok odalesznek érted”-re helyezik a hangsúlyt.

Első dupla oldal

HUGH LAURIE: “SZKEPTIKUS VAGYOK A BOLDOGSÁGOT ILLETŐEN.”
Bárki, aki látott már egy “House”-epizódot is (20 millió francia biztosan), elgondolkozik, vajon Hugh Laurie annyira morcos-e, mint a karaktere. A legjobban fizetett drámasorozatos színész vitatkozna ezzel, de valóban olyannak tűnik, mint a karaktere: morcos, cinikus és magányos.

Exkluzív találkozás Los Angelesben.

Nem szokott gyakran interjút adni, de igent mondott a francia GQ-nak, “köszönetképpen a franciáknak, amiért elolvasták és hihetetlen módon támogatták a könyvét. Egy szerény vacsora keretében találkozunk a hollywoodi autopálya közelében. Ezzel is fricskázva azokat a sztárokat, akik Beverly Hills-i luxusszállodákban adnak interjút. Hugh Laurie egy mizantróp, orvosi zsenit alakít a “House”-ban, ő Hollywood brit üdvöskéje. Mikor megérkezik – egy kifakult farmerban és hosszú ujjú pólóban, verhetetlen egyszerűséggel – olyan érzésem támad, mintha egy régi baráttal találkoznék, és nem a legjobban fizetett drámasorozatos színésszel. Hugh Laurie shake-et rendel, amit aztán mohón szürcsöli. A Led Zeppelin miatt kezdett énekelni. “John Bonhamet dobolni hallani jó dolog.” De, amint próbálja a minimumra csökkenteni a rajta látható boldogságot, ezúttal csak ennyi jutott. A pénzzel és boldogsággal kapcsolatos mondásokat neki találták ki.

A “House” 7. évadát forgatják és az erca elég meggyötörtnek tűnik. Kicsit elnyúlik az asztalon, elmondja, hogy utálja, ha fényképezik – a címlapfotózásra utalva, ahol három óra után nekiesett egy Brandy-s üvegnek. Talán csak azért, hogy jelezze, hosszú volt a nap. Ha lefotózzák, az olyan, “mintha ellopnák a lelked egy darabját.” A tejszínhabos italára pillant “ez annyira nem francia”. Elmondja, hogy kétségtelenül rossz szakmát választott. A sztárság idegesíti. A Triumph motorján utazva inkább átmegy a piroson, minthogy járókelők legényképezzék. Egy órával később egy animációs filmben fog szinkronizálni (Karácsony Artúr). Nem túl nagy lelkesedéssel. “A nyomás miatt” – mondja. Szóval itt egy kiábrándult ötvenéves férfi, nagyszerű humorérzékkel – ahogy azt a ’80-as évekbeli BBC-s karrierje mutatja Stephen Fry-jal. Ő szokatlan jelenség Hollywoodban. Számos depressziós mélyponton van túl, soha nem fogja kimondani, hogy mennyire örül a kapott díjnak – két korábbi Golden Globe ellenére sem. Az egyiken ezt a köszönőbeszédet mondta: “Nem jutok szóhoz. Szó szerint, nincs mit mondanom.” Ez valószínűleg az oxfordi, presbiteriánus skót neveltetésével van kapcsolatban.

1959-ben született; orvos apja és anyja “aki gyerekeknek gyűjtött” kifogástalan pár volt. Örökölte ezt a hagyományt. Még az angol bulvárlapokban sem lehet olvasni az érzelmeiről. 20 éve házas, figyelemreméltóan szilárd a kapcsolatuk. Az élete második felében került Hollywoodba. Cambridge-ben antropológiát tanult, ahol csatlakozott a színjátszókörhöz, aztán színész volt Angliában. Végül a tehetsége és az amerikai akcentusa miatt került a szórakoztatóipar Mekkájába. De egy kicsit elfáradt.

» A “House” fordulópont a karrierjében. Miért akarta ezt a szerepet?
Mikor átmentem a meghallgatáson, azt hittem, az egész csak két hétig tart. Soha nem gondoltam volna, hogy hét év után is itt leszek. De másrészről, nagyszerű volt a forgatókönyv, egy összetett karakterrel. Nagyon tetszett a sorozat világa: okos, vicces, különböző színeket fejez ki. Humoros, drámai, eredeti és néha bohókás. Eredeti ötletnek tartottam és átéreztem a karaktert.

» Lesznek következő évadok?
Nehéz megmondani. Lehet. De lehet, hogy nem.
» Ön szeretné, hogy legyenek?
Nem tudom. Olyan régóta csinálom, őrület.
» Belefáradt a karakterbe?
Némely napokon fáradt vagyok, de nem a karakter miatt. Az íróktól, producerektől is függ [hogy lesz-e folytatás]. Én nem tudok 10 percre sem előre gondolkodni.

» A rejtélyes 13 vissza fog jönni?
Igen, a 7. évadban. Nem mondhatom el, hogyan, de szokatlan módon.

» Hogyan csinálja az amerikai akcentust?
Őszintén, nincs külön technikája. Csak csinálom. Vannak szavak, amiket nem tudok kimondani [amerikai akcentussal], mint pl. a “murder” vagy a “girlfriend” – túl sok az “r”. 20 percig volt nyelvtrénerem, de semmi haszna nem volt. Ilyet nem szabadna mondanom, ezzel feldühítek pár embert Hollywoodban. De komolyan, nem győzött meg ez a módszer. Soha nem voltam színészképzőben. Néha bűntudatom van. Néha gyengének érzem magam, és úgy érzem, bárcsak tanultam volna. De nem hiszem, hogy meg lehetne tanítani művészeket arra, hogyan fejezzék ki magukat.

» Van House személyiségében valami az önéből?
Vannak, de House inkább a készítőjére, David Shore-ra hasonlít: cinikusság, racionalitás, pesszimizmus.

» A sorozat sikere divatba hozta a morcosságot?
A “Jóbarátok” és a többi tényleg más fajta sorozat volt. A “House” nem felelős ezért a divatért, de mások próbálták másolni.

» A nézők miért szeretik a gonosz antihősöket?
Nem szeretjük a tiszta gonoszságot. Kell találnunk benne némi humort és bájat. A báj nélküli rosszfiúk nem vonzóak. House ezzel szemben csínytevő, őszinte – legalábbis néha – és nagyon jó abban, amit csinál. Életeket ment, zseniális…

» Kikből áll a karakter? Van benne némi Sherlock Holmes, Bukowski* és Jaques Lacan?
Sherlock Holmes egyértelműen benne van David Shore-nak köszönhetően. De most már a sorozatot egy tucatnyian írják, ami miatt szerteágazik ez a dolog. Én, személy szerint nem vagyok az írók között.

» Csak véletlen, hogy Sherlock Holmes és ön is skót származású?
A legdurvább az, hogy Sir Arthur Conan Doyle orvosnak tanult. Dr. Joshep Bellt, az egyik professzorát használta a nyomozója inspirációjaként. Szóval House zárja ezt a kört. Az a vágya, hogy rejtélyeket oldjon meg. Lehet az keresztrejtvény vagy sudoku. Az emberi élet csak másodlagos, ami miatt ő kegyetlennek tűnhet.

» Ezt a hozzáállás elfogadható ebben a társadalomban?
Nem, ahhoz kell még némi álszentség. Mint a kenőolaj a motorokba. A kedvesség az álszentség egy formája, de attól még van értelme. Tiszteletet mutat.

» Szóval, maga olyan szörnyű, mint Dr. House?
Nem, én inkább az ellentéte vagyok.

» Lenyűgözi a tudomány és az orvoslás?
Igen, az apám orvos volt, és én is annak készültem. Már elég régóta játszom House-t, hogy annak minősítsenek. Hét év alatt orvosi diplomát lehet szerezni. Ami lenyűgöz, az az, ahogyan a tudomány az emberekhez kapcsolódik. Az emberek izgalmasak. Az orvosi szakma emberi és tudományos munka is egyben.

» Emiatt tanult antropológiát (embertan)?
Öm… Nem. Ami azt illeti, azért mentem egyetemre, hogy folytathassam az evezést.

» Zenél is, evez, boxol, motorozik… Melyik az igaz szerelme?
A zene. Most már túl öreg vagyok a sporthoz. Most készült el a lemezem, ez az igaz szerelmem. Csak kíváncsiságból kezdtem bele gyerekként. Azért tanultam hangszereken (zongora, gitár, dob), mert megértettem a hangokat, amiket hallottam.

» Mely zenészek inspirálták?
Több száz nevet említhetnék! Nincsen meg az öt kedvencem. Csomó blues, soul, jazz. Amiket most felvettünk, mind népszerű blues számok. Zenészekkel együtt egy stúdióban, hihetetlen élmény.
Nem akarom leminősíteni a színészi karrieremet, de utálom, ha fényképeznek és pózolni kell. Utálom, ha az utcán lefotóznak.

» Miért vállalt el egy szerepet a Fox-nál, hogyha nem akarta, hogy felismerjék?
Mikor elkezdtem a pályát, nem voltak digitális kamerák meg mobiltelefonok. Ezek csak nemrég óta vannak. Ezek megváltoztatták a “magánélet” fogalmát. Az ember hozzászokik ahhoz, hogy lefilmeznek. Normálisnak találjuk, ha az emberek úgy gondolják, megérdemlik, hogy mindent szemmel tartsanak. Utálom ezt.

» Mit gondol a Twitterről meg a Facebookról? Van profilja?
Nekem nincs, de a gyerekeimnek van. Furának találom, hogy az emberek kijelentik nyilvánosság előtt, hogy boldogak-e vagy sem. Az internet előtt ezt nem tehetted meg. Fel kellett állnod egy kocsma közepén és azt kiáltanod: “Boldog vagyok!” De ezt senki nem teszi meg. És vajon valóban boldogok-e az ilyenek?

» Szkeptikus a boldog emberekkel szemben?
Nem az emberekkel, hanem magával a boldogsággal szemben. Soha nem tudtam, mi az, és nem tudom, hogy vajon az-e az élet célja.

» Az, hogy egy igazán sikeres sorozatban játszhat, nem teszi boldoggá?
Ez elég trükkös kérdés. Ha nemet mondok, hálátlannak fogok látszani. Az emberek azt fogják mondani, hogy “Szerencsés és közben meg panaszkodik”, és én megértem ezt.

» És az, hogy Los Angelesben él?
Nem sokat látok belőle. Nem üldögélek egy étteremben délután háromkor. Minden nap dolgozom, egész nap. Los Angeles a munkahelyem. Ötkor kelek, motorral bemegyek a stúdióba, ott vagyok 14 órán át, aztán alszom.

» Magányos LA-ben?
Igen, eléggé. Mindenhol magányos lennék, de LA erre van kitalálva. Itt könnyű magányosnak lenni. Úgy csinálni mindent, hogy nem is találkozol senkivel. És a családom máshol él: két gyerekem egyetemre jár, egy középiskolába, a nejem meg ide-oda ingázik.

» Ön a legjobban fizetett drámasorozatos színész – igaz ez?
Nem tudom. Szerencsés vagyok, hogy be tudom fizetni a számláimat és támogatni tudom a családomat. De ez a tény nem változtatta meg a szokásaimat. Nem veszek drága ruhákat.

» Hogyan írná le az öltözködési stílusát?
Atyám, nem én vagyok a megfelelő ember, akitől ezt kérdeznie kéne! Farmert és motoros csizmát hordok. Nincs külön stílusom. Sportcipőt hordok a sorozatban, mert jó ötletnek találtam, hogy House, bár botja van, és nem tud rendesen járni, surranót hordjon.

» Ön szerint hasonlít Clint Eastwoodra?
Nagyon messziről… Mikor House apját akartuk kiválasztani, megkértem őket, hogy hívjuk már fel őt. Azt felelte: “Kösz, de épp filmet forgatok.” Szerintem tök jó lett volna, nagy rajongója vagyok. Benne van méltóság, fizikum, finomsággal ötvözött erő.

» Mit fog csinálni a “House” után?
A zene ideális lenne. Még, ha a világnak nincs is szüksége többre. Sem több farmerra vagy Woody Allen-filmre. Hogy elolvassak minden regényt és meghallgassak minden zenét, 10 000 évig kéne élnem. Orvosi szempontból elég kicsi erre az esély.

A többi oldalon csak a sorozatot boncolgatják, és kiderül, hogy a franciáknak 2011-ig kell várniuk a 6. évad kezdésére.

(Ugyanezeket a képeket megtekinthetitek itt meg itt.)

*Bukowski: Henry Charles Bukowski Jr.: regényíró, novellista, megalomániás, bujálkodó, szoknyabolond, élő legenda, a klasszikus zene megszállottja, trágárságkedvelő, szerető apa, szexista, testi nyomoronc, sittes, aranyérsújtott, zseni, csaló lovis, kitaszított, antitradicionalista, verekedő és egykori polgári szolgálatos

Csatlakozás a társalgáshoz

1 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Trackback
Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .