Hugh Laurie 17-én Jay Leno talkshow-jában járt. A sorozatról nem sokat beszéltek (szóval semmi spoileres), inkább a House-napról, Los Angelesről, golyókról, Hugh apjáról és Stephen Fry-ról meg a Twitterről esik szó. A beszélgetés illetve az utána készült kis interjú a kulisszák mögül, fordítással:

Videó letöltése

Az első vendégem a briliáns, de bunkó orvos szerepéről ismert. A sorozata nyolc sikeres évad után hétfőn véget ér egy visszatekintő epizóddal. A világon a legsikeresebb sorozat címét is elnyerte. Nagyszerű kritikákat kapott a debütáló albumára, mely Let Them Talk címen jelent meg. Játszani is fog nekünk nemsokára. Fogadják szeretettel a polihisztor Hugh Laurie-t!
» Hadd nézzem meg azt a nyakkendőt! Felteszem, egy rokonától kapta ajándékba.

Gondolhat, amit akar, Jay. Pazarul nézek ki!

» Így van. Elég ütős. És valóban nézett ki csodálatosan is, tegnap. Izgalmas napja volt. Mondja el, mi történt tegnap!
Ó, igen, tegnap. Mármint hétfőn fog megtörténni. Los Angeles városa a jövő hétfőt House-nappá nyilvánítja majd. Szóval odamentem a Városházára, ahol felolvasták a nyilatkozatot. Minden bekezdés “mindazonáltal”-lal kezdődött, cirádás betűkkel írva. Igen, és csodálatos. Nagy megtiszteltetés. Különösen, hogy külföldi vagyok. Külföldiként…

» A külföldi nem ritka itt L.A.-ben.
Ezt tudom, tudom. De én duplán-triplán külföldinek éreztem magam.

» Jár ezzel valami különleges előjog? Bármelyik nőt megkaphatja? Csak véletlenszerűen választ egy nőt…
Ez így van. *sikolt valaki a közönségből, amire Hugh odanéz* Hogyha azt mondanám, hogy így van, ő [aki sikított] tudná, hogy igazából nincs is így? Nos igen, úgy kell engem szólítani, hogy Ő eminenciája. És egy napra használhatom a több-utasos autósávot.
» Az elég jó.
Nem, ez csodálatos.
» Igen, hatalmas megtiszteltetés és meg is érdemelték.
Köszönjük!

» A sorozat ezzel a nagy fináléval ér véget.
Ühüm.
» Tudom, hogy nem egy érzelgős fickó, de meghatódott a végén…?
Honnan gondolja, hogy nem vagyok érzelgős?
» Olyannak tűnik, mint aki nem csinál nagy ügyet ilyenekből. De egyébként azt gondolom, hogy legbelül igenis érzelgős fickó.
Azt gondolom, hogy igaza van.
» Csak nem szereti kimutatni az érzelmeit.
Így van. Nem, amúgy eléggé szentimentális vagyok. Az utolsó hetek eléggé… eléggé nehezek voltak. Részben, mert nem egyszerre lett vége. Az emberek egyenként szállingóztak el az utolsó pár hétben. Szóval minden nap volt egy bejelentés, hogy “ez lesz Jesse Spencer utolsó napja” vagy “Omar Epps utolsó napja”, “a hangmérnök utolsó napja”… Szóval olyan volt, mintha minden nap lett volna egy ilyen kis megemlékezés. Sokat sírtunk.

» Elvitt magával valami souvenirt a forgatásról? Ez kell, meg ez kell…
Túl későn. Mire odaértem… mert külső helyszínen forgattunk, és mire visszamentem a stúdióban, már csak csupasz fehér csontok voltak a sivatag közepén. Mintha Saddam utáni fosztogatók jártak volna ott.
» Tényleg?
És mindent elvittek. Egy mérleget el tudtam hozni, aminek az egyik karján krikett labda, a másikon meg teniszlabda van. Ez mindig is az én szerepemet szimbolizálta ebben az egész helyzetben. Merthogy van egy-egy golyóm mindkét országban.
» Igazán?
*rájön, hogy mit is mondott*
» Jó gondolkodásmód.
Ezt talán át kéne fogalmaznom. De mindig is úgy tekintettem arra a két… két golyóra. Ez a helyzet… ezt a két nagyszerű sportot jelenti.

» 2004 óta él Los Angelesben.
Igen.
» Ittmarad vagy visszamegy Londonba?
Nem tudom. Szeretek itt lenni.
» Az időjárás meg hasonlók miatt.
Igen. Ritka az, hogy egy olyan várost találj, ami… Lényegében minden reggel egy őzzel reggelizem. Kinézek a konyhaablakon és egy méterre onnan egy őz szintén reggelizik. Olyan, mintha együtt reggeliznék. Ez nem fordul elő olyan sok városban.
» Igen. És ez egyike azon városoknak, amelyben elsétálhatsz egy drogtanya mellett, aztán meg megtámadhat egy vadállat ugyanabban az utcában.
Igen. Megspórolod a tömegközlekedést.

» Nemsokára kezdődik a londoni olimpia. Megy az olimpiára?
Úgy tervezem, igen.
» Nemrég tudtam meg, hogy az édesapja olimpiai aranyérmet nyert. Igaz ez?
Így van. Két olimpián volt. A ’36-oson Berlinben és a ’48-ason Londonban. 1936-ban ott volt a stadionban, ahol Hitler is ott volt. És Jesse Owens legyőzte Luz Longot távolugrásban és Hitler kikelt magából.
» Azta. Remélem, az apja nem kelt ki magából, Hitlerrel.
Nem.
» “Menjünk, Adolf, ebből elegem van!”
“Fogd a kabátodat, elmegyünk!” Igen. Aztán evezett még… evezés volt a sportága, csapatban. És 1948-ban aranyérmet nyert páros evezésben.
» Ezzel aztán lehet dicsekedni gyerekként.
Ha tudtam volna, megállás nélkül dicsekedtem volna. De nem tudtam róla, mert a családom szinte fétist csinált a szerénykedésből. Annyira alázatosak és zárkózottak voltak, hogy nem tudtam.
» Nem tudta, hogy az apja…
Emlékszem, egyszer halászni mentünk egy lélekvesztőben a szüleimmel. És az apám megfogta az evezőket és emlékszem, hogy odasúgtam az anyámnak: “Tud ő evezni?” Ő meg azt mondta, hogy “Ez az a pillanat… talán el kéne neki mondanunk” hogy nyert egy olimpiai aranyérmet.
» Nem volt kirakva otthon valahova a falra?
Jól látható helyen volt… a zoknisfiókjában. *tapsol a közönség* Köszönöm, hogy megtapsolták a zoknikat. Nagyon szerény ember volt. Először el se hittem. Mondták, hogy de, ott van a fiókban. Szóval fölmentem és tényleg ott volt a zoknijai között.
» És most hol van a medál?
Most nálam van. Rám bízták.
» És hol tartja?
A… nem zoknis fiókban. Egy különleges dolgoknak fenntartott fiókban. Nem, egy elektromos széfben tartom. *grimaszol, hogy vajon a közönség hisz-e neki* Lakatokkal és kutyákkal.
» Ez nem semmi.
Ami még ennél is furább, hogy 1948-ban a II. Világháború miatt a medálok nem aranyból voltak. Ez egy ón medál, nagyon vékony aranybevonattal, aminek a nagyrésze már lekopott.
» És, ha a belsejében csoki van, akkor nem valódi.
Pontosan. Jó, hogy ezt tudja.
» Ha eltöri és csoki van benne, az nem okés.
Igen.

» Stephen Fry azt üzente minap Twitteren, hogy közös projektjük készül. Olvasta ezt? Ön twitterezik?
Nem Twitterezek.
» Nem Twitterezik.
És attól félek, nem is követem az üzeneteit. Kéne, hiszen jóbarátja és támogatója vagyok Stephennek. A Twitter nem az én műfajom.
» Miért nem?
Szeretem a fából készült dolgokat. És azokat, amiknek olajszaga van.
» Ebben hasonlítunk.
Igen. És a Twitter… Nem tudom. A mindennapokban sajnálom a kimondott szavaim 90» -át. És az, hogy azokat le is írjam és az emberek hivatkozhassanak rá, hogy “te idióta”… miért kéne ez az embereknek?
» Miért nem tweetel a bandájáról? Elég jók. A bandájának nincs Twittere?
Nagyon jók. De az, hogy nem tweetelek róluk, nem jelenti azt, hogy nem gondolom róluk, hogy jók lennének. De nem tweetelek róluk. Talán kéne.
» Nem tweetel valaki az ön nevében?
Lehet, hogy valaki tweetel a nevemben. De nem tudok ilyenről.
» Szóval soha nem tweetelt a bandáról.
Nem, de igaza van, de lehet, hogy valaki a nevemben tweetel. Van egy twitterlakájom.

» A Doktor House utolsó epizódja hétfőn lesz.
Igen.
» Nos, ha már a Twitterről beszéltünk, a blogokon meg Twitteren sokan arról spekulálnak, hogy House meghal…
*sejtelmes, bólogató fej*
*valaki sajnálóan sóhajt a közönségben*
Óóó. Igen, hát ez csak jó lehet. A spekuláció és a bizonytalanság jó dolog.

» Lesznek találkozók? Öt év múlva az egész House-team…
*fancsali fej* Erre nem sok esély van. Szerintem… Nem mondom, hogy… nem foglalok állást egyik vagy másik eshetőség mellett. Csak annyit mondok, hogy nem valószínű [hogy lesz találkozó].
» Ez úgy hangzik, mintha állást foglalt volna az egyik eshetőség mellett.
Valóban, egy kicsit úgy hangzik. De amúgy Conan Doyle megírta az utolsó Sherlock Holmes történetet, amelyben Holmes leesett a szikláról. Aztán meg kiderült, hogy megkapaszkodott egy faágban és felmászott és még vagy féltucat történet született.
» Lehet, hogy House is felmászik… Majd meglátjuk.

» Hugh, gratulálok a sorozathoz!
Köszönöm!

» Hugh énekelni fog egy számot a Let Them Talk c. albumáról. Mindjárt visszajövünk!
Köszönöm!


Videó letöltése
» Örvendek!
Maga megmentett, hogy ne tévedjek el itt. Teljesen elvesztem.
» Kész labirintus van itt hátul.
Igen.
» Nagyszerű ez a dal. “Azért nevetek, hogy ne sírjak.”
Köszönöm. Hát, ez mindannyiunkra igaz, nem?
» Igen. Ez a szám rajta van a Let Them Talk c. albumán.
Valóban.
» És itt van ez is: a turné-menetrendje.
Igen.
» Az egész világon fellép majd.
Én vagyok az egyetlen, aki még nem látta ezt. Én arra megyek, ahova vezetnek. Nem viccelek. Ez [a városok listája, koncertidőpontokkal] nevetséges. Ez vagy húsz ország. Ukrajna, Fehéroroszország, Hollandia, Ausztria, Németország. Ez őrültség. Szerintem Oroszországig fogunk csak kitartani. Nem fogunk tudni továbbmenni.
» Menjenek el a koncertjére, és nézzék meg hétfőn a House-finálét!
Igen, ez szomorú pillanat. Szomorú, de büszkék vagyunk és ahogy visszatekintünk… ez olyasmi, amire mindig büszke leszek és nagyon kedves emlék.
» És a legtöbb sorozat nem is kap esélyt a lezárásra.
Igen. Nem, mi hihetetlenül szerencsések vagyunk, hogy eljutottunk, ameddig jutottunk, és reméljük, méltó lesz a befejezés.
» Előre is boldog House-napot!
Köszönöm!

További videók

Csatlakozás a társalgáshoz

2 hozzászólás

  1. Köszi Ági! Nem akartam tolakodni, amikor kértem a fordítást, de látom nem is várattál túl soká. 🙂 Nagyon aranyos vagy!

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .