House-Wilson barátság

Sok irányból meg lehetne kezdeni ezt az elemzést. A fő irányelv nyilvánvalóan House, aki nem mindennapi eset. Ő egy mogorva, bunkó, magának való ember, habár kétségtelenül tehetséges orvos.

House szemszögéből

Ugyebár House egyik “alap tulajdonága” a fájdalom. Wilson a szakterülete szerint onkológus, ő nem ment meg senkit, nem gyógyít, hanem eltolja a halál időpontját, fájdalmat gyógyít. House-nak pedig fájdalma van a lába miatt. Még régebben House lábában egy infarktus volt és nem akarta, hogy amputálják a lábát. Viszont ezzel fájdalmak gyötrik – nem véletlen, hogy House-nak Wilson ír fel Vicodint. Amiről később leszokik Wilson segítségével, hiszen Wilson viszi be őt az Intézetbe.

Az orvosi szakterületen is mindketten különböznek: míg House diagnosztizál, gyorsan túljut a betegein és nem látja őket többet, addig Wilson onkológus, ő a rákkal foglalkozik, őneki nem “egyszeri” betegei vannak, mivel a rák ellenes küzdelem hosszú és kimerítő, mindezek miatt neki pszichológiai elemek is kísérik a munkáját. Talán innen ered az, hogy egyedül ő tudja kordában tartani House-t, és ő meri megmondani neki a véleményét.

Továbbá House-t nem érdekli az, hogy megbántja-e a pácienseit és, hogy ez kihat-e majd későbbi életükre (első évad utolsó rész, 1×22). Innen lehet az, hogy az ellentéteik ellenére kiegészítik egymást. House az, akit nem érdekel senki és semmi, Wilson az ellentéte: ő gondoskodóbb és talán emberibb is, emiatt nem is egyszer mond ellent House gyógyító módszerének.

Tehát House-nak szüksége van Wilsonra. Olyanok, mint Tom és Jerry. Amikor House bement az Intézetbe, akkor nem volt senki, akivel tudott volna beszélni, nem volt társasága. Csak idővel tudott egy kicsit megnyílni. És, habár House nem mindig mutatja ki milyen igazából, ő is tudja, hogy Wilson nélkül magányos lenne és nem lenne senki aki elviselné.

Wilson szemszögéből

Wilson éppen House ellentéte. Míg House egy bunkó, Wilson egy kedves ember.

Mint már írtam, Wilson onkológus, akinek a munkájában pszichológiai elemek is vannak. Ő kénytelen egy-egy betegbe lelket önteni, mivel a munkája ezzel jár. Egy-egy beteggel akár szorosabb barátságot is köthet (ahogy a 6×10-ben is láthattuk). Nem egyszer képvisel ő és House ellentétes nézeteket. Újra ezt az epizódot hoznám fel példának: amikor House meglátja Wilson betegének a kórlapját, akkor House azt mondja visszajött a leukémiája, Wilson azt, hogy nem. Talán azért is, mert elfogult a betegével, hiszen nagyon megkedvelte és  a barátja lett. És, hogy kinek volt igaza… annak nézzetek utána.

Nem Wilson a főszereplő, de nem véletlenül hitte ezt Hugh Laurie is, mikor olvasta a forgatókönyvet, ugyanis rendkívül erős karakter – pont House pozitív ellentéte.

Nektek mi a véleményetek kettejükről (akár a színészekről, akár a karakterekről)?


Hasonló bejegyzések:

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .