Írta Lyanne
Sokan felfedezték a rengeteg hasonlóságot House és Holmes között. Nos, David Shore, a sorozat megalkotója nyíltan be is ismerte: Dr. Gregory House karakterét valóban Sir Arthur Conan Doyle Sherlock Holmesáról mintázta. Sőt, Shore nemcsak a számos hasonlósággal, és a név összecsengésével (House-Holmes, ráadásul a “home” szó (mint “otthon”, míg a “house” és a “home” az “házat” jelent) többesszáma angolul ugye “homes”) utal a híres detektívtörténetre, hanem más szereplőkkel is: Dr. Watson, Dr. Wilson, míg Lestrade felügyelő Dr. Lisa Cuddy képében elevenedik meg a néző előtt. Dr. Gregory House személye pedig minden bizonnyal azért lett orvos, mert eredetileg Holmes figuráját is egy orvosról, Joseph Bellről mintázták meg, aki képes volt úgy diagnosztizálni a betegeket, hogy nem is beszélt velük, szimplán csak rájuk pillantott /ismerős? 🙂 /.

De valójában mik is ezek a hasonlóságok? Nos az első és legfontosabb persze a zsenialitás. Míg mások már réges-régen bedobták volna a törölközőt az ügy felderítésében, Holmes és House is képes akár éjszakákat átvirrasztva is, de kideríteni az ügyet (vagyis House esetében inkább betegséget), ami nagy szó ugyanis mindketten iszonyatosan lusták hacsak egy ügy nem kelti fel igazán az érdeklődésüket, vagy nem kényszerülnek bele az eset felderítésébe. Míg Holmes mindig gyilkossági ügyek felderítésével foglalatoskodik, addig Housenak halálos betegségekkel kell megbirkóznia (ez mondjuk érdekes kérdés, hiszen gondoljunk csak bele: míg House megelőzni próbálja a halált, addig Holmes esetében a haláleset már megtörtént, tehát nem legyőzni akarja, hanem szimplán kideríteni, ilyen szempontból ez akár ellentét is lehet).

A legszembetűnőbb azonban mégsem ez, hanem a hihetetlen megfigyelőképesség, és az apró részletekből való konklúziók levonása egy szempillantás alatt (erre jó példa amikor House Wilson különböző zoknijaiból következtetett arra, hogy Wilson összeveszett a feleségével). Minden apró részletet megfigyelnek, és szokatlan módon oldják meg a problémákat, amely módszereken általában mindenki ledöbben. Mindketten durva mennyiségű drogot fogyasztanak, House Vicodin-t a lába miatt, Holmes pedig kokaint (ő ugyan csak puszta unalomból teszi ezt, illetve kísérletezgetés céljából, sőt mint ez később ki is derül, egy időben House maga is fogyasztott marihuánát, LSD-t és kokaint kísérleti célokból). Továbbá mindketten fogyasztottak morfiumot. Különbség azonban a tény, hogy Holmes egy eset felderítésénél egyáltalán nem drogozott, míg House csak a Vicodin segítségével tud tisztán gondolkodni. House egy esetben pedig egy saját maga keltette migrént kezel LSD-vel.

A következő hasonlóság, hogy mindkettőnek erős muzikális beütöttsége van: Holmes hegedül, míg House gitározik és zongorázik ráadásul eme tehetségüket sokszor egy-egy rész végén mutatják meg. Mindketten ritka arrogáns és bizalmatlan emberek, az “emberség” szót Holmes merő hazugságnak tartja, míg House szerint egyszerűen csak “mindenki hazudik”. House híres arról, hogy szeret TV-t nézni, különösen szappanoperákat, videójátékozni, és pop zenét hallgatni – Holmes pedig klasszikus zenét hallgat és nem túl magasröptű (mondhatni elég bugyuta) monográfiákat olvasgat órákig, hogy az agyát egy kicsit pihentesse és újabb és újabb ötletek jussanak eszébe. Ráadásul Holmes és House házszáma is ugyanaz (221B, habár House esetében az utca neve nem derült ki, Holmes a Baker Street 221B-ben lakott), és mindkettőnél egyetlen barátjuk és bizalmasuk (Dr. Watson és Dr. Wilson) lakott, habár Wilson csak egy rövid ideig. Holmes még Watsont is a vezetéknevén szólította, és House is a legtöbb szereplőnek a vezetéknevét használta.

Watson és Wilson karaktere is sok dologban hasonlít egymásra. Ők House és Holmes egyetlen barátai, és egy ideig lakótársai, a két zseni mindenki mást szeret tisztes távolságban tudni magától. Mindkét karakter már többször volt házas (Watson kétszer, Wilson háromszor) és mindkettőt igazi nőcsábásznak teremtették. Mindkét szereplőnek természetes, közvetlen és igen érdeklődő természete van, különösen barátjuk ügyeit illetően. Sőt House és Holmes általában barátjuk társaságában, vagy esetleg az ő segítségével jönnek rá a megoldás kulcsára. Ugyanakkor érdekesség, hogy míg Watson abszolút felnéz Holmes-ra, már-már rajongással szemléli, addig Wilson nem egyszer kritizálja őt, sőt sokszor borsot is tör az orra alá bosszúból. Azonban mivel mindkét szereplő orvos, mélyen elítélik House drogfüggőségét. Talán Watson orvos-léte miatt van, hogy míg Wilson törődik a betegekkel, kifejezetten kedves velük, látszik hogy szeret gyógyítani, addig House messziről kerüli őket, hiszen őt nem is annyira a betegek mint a rejtélyes ügyek érdeklik és annak a kitalálása, hogy a beteg miben is hazudik (vagyis a nyomozás). Érdekesség, hogy Watson az eredeti történetben sánta volt (a hadseregben sérült meg, ott volt hadiorvos), valószínűleg ebből ered Dr. House sántasága is (ez is érdekesség, hiszen Holmes bottal járt csakúgy mint House, pedig nem volt sánta). Ráadásul mindkét karakter az egyetlen kapocs a két zseni számára a “világhoz”. Van ugyanakkor olyan teória, amely szerint Dr Watson nem is egy emberként jelenik meg, hanem négy szereplőként: Wilson, Foreman, Cameron és Chase képében. Mindenesetre Watson így is úgy is jelen van, és mindkét esetben nagy segítséget jelent az ügyek felderítésében. (Azért Wilson karakterében valljuk be, van némi Columbós beütés is – gondoljunk csak bele a jóságos, bizalomkeltő megjelenésre és a titokzatos feleség esetére.)

Végül pedig Dr. Lisa Cuddy, Lestrade felügyelő mása, csakúgy mint a Sherlock Holmes történetek felügyelője racionálisan gondolkodó, a szóvivő, és igen csak büszke ember, aki a világért be nem ismerné hogy House/Holmes agyafúrtabb nála (másoknak ugyan bevallja, csak neki nem).

Nemcsak az egyes szereplők tulajdonságaiban, hanem egyes részekben is találhatunk konkrét utalásokat: az első részben House betegét Rebecca Adlernek hívják, a Holmes-sorozat első kötetében pedig egy Irene Adler nevű hölgy szerepel.

[Spoiler, 2×24] House-t a második évad végén egy Moriarty nevű ember lövi le, ami azért érdekes, mert Holmes egyik legnagyobb ellenségét hívták Moriarty professzornak, aki meg is akarta ölni Holmes-t. Habár míg Moriarty Holmes legnagyobb ellensége volt, addig House igazi ellenségének valójában Voglert tarthatjuk (aki befolyásában és pénzének mennyiségében nem marad el Moriartytól). [/Spoiler]

Továbbá még egy kapcsolat a sorozat és a könyvek közt az az eset, amikor House a beosztottjaival egy játékot kezd játszani: az általa helyesnek tartott megoldást pedig egy borítékba teszi, amire az van írva: “The game is an itchy foot”, ami utalás a Holmesnak tulajdonított mondatra: “The game is afoot”. Továbbá a legtöbb részben House igyekszik a “piszkos munkát” beosztottjaira hagyni, amit Holmes is örömmel megtett az ő beosztottjaival.

Mindazonáltal a rengeteg hasonlóság ellenére több különbséget is felfedezhet a szemfüles néző. Ezek a különbségek nem igazán jelentősek, egyáltalán nem feltűnőek. Az első ilyen a cigaretta kérdése: ugyanis Holmes igen erősen dohányzott, különösen ha egy ügyet akart felderíteni, Housenak ugyanakkor sosem lóg ki cigi a szájából. Ugyanakkor az egyik epizódban House házában az asztalon egy hamutartó látható, amiben két szál cigi van, viszont nagyon úgy tűnik hogy azt a két cigit nem szívta senki, úgymond “használatlan” – ám miért lenne két elszívatlan cigi egy hamutartóban? Érdekes megfigyelés még, hogy Holmes utált “vélekedni”, ötleteket felhozni – House ezt azonban rendszeresen megteszi. Még egy fontos különbség az, hogy Holmes a különös bátorságáról volt híres – House azonban egyáltalán nem méltatlankodik azon, ha valaki gyávának hívja (mivel az is gondoljunk csak bele néha hogy menekülne Cuddy elől :)). Akárhogy is, még ezek mellett is egyértelmű a hasonlóság a két figura között, és Shore remekül adta vissza a sorozatban Holmes karakterét.


Hasonló bejegyzések:

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .