House az Entertainment Weekly-ben

Közeleg az 5. évad premierje (már csak 4 nap!), és az Entertainment Weekly, amerikai hetilap egy hosszú, és (minden szempontból) kimerítő riportot jelentetett meg a hasábjain.

Szó van itt a 4. évadról, a régi teamtagokról, a nagybetűs Barátságról (tudjuk kik között), érintőlegesen Hugh magánéleti problémáiról és azok megoldásáról (!), és némileg részletesebb spoilerhalmaz az 5. évad elejéről, illetve arról, hogy Hugh hogyan képzeli a sorozat végét.

A cikk fordítása a folytatásban, fotók a galériában.

Doktor House: Az új évad némi románccal kecsegtet

A Princeton-Plainsboro orvosai a legvalószínűtlenebb páciensükkel találkoznak. A sorozat hirtelen megnövő fáradtságokat tapasztal meg. Hogy tervezi Hugh Laurie és csapata visszarendezni a “House”-ukat? /házukat, szóvicc, hehe/

“Hülyék, hülyék, hülyék” − kántálja Hugh Laurie csukott szemmel. A körülötte levő színészek próbálnak annyi helyet adni neki, amennyit tudnak a telezsúfolt lift-jelenetben. Hugh épp hisztizik? Épp magát bírálja? Aligha − csak gyakorol. Ez az a sor, amit az alkalmazottaihoz, Kutnernek (Kal Penn), Tizenhármasnak (Olivia Wilde) és Taubnak (Peter Jacobson) kell címeznie: “Mondják meg neki, hogy az a helyzet az érzelmi reakciókkal, hogy irracionálisak − vagy hülyék.” De valamiért a “hülyék” nem hangzik eléggé amerikainak az angol sztár számára. “Egyszerűen nem hangzik jól.” − mondja. A kamera forog, a rendező “Action!”-t kiált. Még egyszer az edzetlen füleknek: Laurie “hülyék”-je annyira jenkinek hangzik, mint a baseball. “Nem, még egyszer, utoljára. Bocsi.” Nem kéne két szótagon így felizgatnia magát a két Golden Globe-díjas színésznek, aki Dr. Morgót játssza, nem? “Az akcentus a legfrusztrálóbb dolog számomra” − mondja később Laurie. “Majdnem minden könnyebbé válik, minél többször csinálod − ez nem.”

Laurie küzdelme nem meglepő, ha arra gondolunk, hogy az 5. évadban a legtöbb nagysikerű tévésorozat elhasal. A House-építés /házépítés, hehe/ se lesz egyszerűbb senkinek. A megnövő fáradozással kapcsolatban meg annyit, hogy növekedik az idő haladtával − mondjuk egy sophomore slump vagy egy színész miatt, aki fizetésemelést kér a 3. évadban. De nem ebben a /figyelem, szóvicc!/ Houseban. Az elmúlt évadban a FOX legnépszerűbb sorozata (ami szeptember 16-án este 8-kor tér vissza) rahedli akadályba ütközött. Először is a producerek kiagyaltak egy sokak által vitatott történetszálat, − amiben néhány orvos távozik és 40 pályázó verseng egy Survivor-szerű harcban egy-egy helyért House csapatában − ami sok hűséges rajongó haragját vívta ki. Aztán jött a három hónapos írósztrájk, így a producerek ottmaradtak egy csonka évaddal, és nem volt lehetőségük kifejezni a kreatív énjüket. “Szerintem sokan elárulva érezték magukat” − vallja be Katie Jacobs, exec. producer az előző évadbeli csapattag-válogatóra való rajongói reagálásra utalva. Bár Laurie máshogy vélekedik a rajongók elégedetlenségéről: “Milyen lenne, ha ezt mondanád valakinek? Ha ezt mondanád a párodnak: ‘Tudod, régen szerettelek, mikor…’ Szerintem a párod azt gondolná, hogy ‘Nos, ez akkor azt jelenti, hogy egyáltalán nem szeretsz. Az nem vigasztal, ha azt mondod, hogy akkor, régen szerettél. Ha most így nem szeretsz, akkor egyáltalán nem szeretsz.'”

Minthogy a románcnak még nincs vége − az orvosi dráma még mindig a 2. helyen volt az elmúlt évadban, 17 milliós átlagnézettséggel hetente − a Doktor House most abban a bizarr helyzetben van, hogy az 5. évada indul. Ez csak bizonyít valamit. Hogy törekszik Jacobs és David Shore a tévé leglenyűgözőbb orvosi drámájának felfrissítésére? Egy csomó erős “előttével” és “utánával”:
Előtte: House és Wilson, a legjobb barátja törékeny, egymástól függő kapcsolatban voltak. Utána: Az elmúlt évadban történt buszbaleset − ami megölte Wilson barátnőjét − után a trománc (=két férfi közötti szoros baráti, nem szerelmi kapcsolat) véget ért.
Előtte: (a rajongók kedvencei) Jennifer Morrison és Jesse Spencer jegyben jártak, miközben a karakterei alkalmanként randiztak a sorozatban. Utána: Az való életbeli párkacsolat felbomlott, de a szerelmesek a következő szintre lépnek a képernyőn.
Előtte: House és Lisa Cuddy, kórházi adminisztrátor középiskolás szintű flörtölést folytatott. Ebben az évadban végre libabőrözni is fognak. És lehetséges egy spin-off is: House a team helyett egy magánnyomozót alkalmaz a páciensek utáni kémkedésre, aki kémkedni fog… a csapat után is! “A tévésorozatok esetén mindig fenn kell tartanod az érdeklődést, figyelembe véve a sorozat egyedi tulajdonságait.” − mondja Jacobs. “Remélem ez megvan nálunk. Úgy érzem, igen.”

A baj tulajdonképpen egy véggel kezdődött. A 3. évad fináléjában House kirúgta (vagy kiléptek) eredeti teamjét − Foremant (Omar Epps), Cameront (Morrison), és Chaset (Spencer). Otthagyták a morcos főnöküket, hogy egyedül oldja meg az orvosi rejtélyeit. “Természetesnek tűnt, hogy mindenki elhagyja Houset.” − mondja Shore. “Ő nem az a fickó, akinek öt-hat-hét éven keresztül dolgozol jó kapcsolatban.” A producerek aztán megtalálták a House-i módot, hogy kiválasszák az új csapattagokat, amiben House − hogy Laurie szavaival éljek − “felbérel 3 orvost, és 37-et kirúg közülük.” Mialatt House egy csorda pályázóval játszadozott a több hónapos meghallgatáson 8 epizódon keresztül, az eredeti csapatát a kórház legtávolabbi sarkaiba száműzték, részenként pár mondatos szereppel, és soha nem hárman együtt. “Próbáljuk önmagunkat szórakoztatni, − magyarázza Jacobs a kisérletet, de − ugyanakkor okosabbak lehettünk volna a kiváltó hatást illetően.” A hatás az üzenőfalakon jelent meg; sok rajongó panaszkodott a tévés duó virtuális eltűnése miatt.

Hogy bonyolultabb legyen Morrison és Spencer helyzete, azt pletykálták, hogy a karaktereiket azért állították félre, hogy rendbe jöjjenek a 2007. augusztusi szakításuk után. Ez pár héttel a 4. évad nyitóepizódja előtt volt. “Jesse és én még együtt voltunk, mikor úgy döntöttek, hogy új csapat lesz” − cáfolta meg a pletykát Morrison. A szóbeszéd talán nem okozott akkora gondot, de az írók sztrájkja igen: “A kényszeres három hónapos szünet miatt sok történetszálat el kellett vetniük − azokat is, amikben Cameron és Chase bimbózó kapcsolatáról lett volna szó. “Egy csomó szálat el kellett dobni.” − mondja Morrison. “Úgy volt, hogy plusz 8 epizódunk lesz, hogy felfedezzük Cameron világát, Chase világát, Foreman érzéseit az új teamról… De ehelyett egyszer csak egy nagy fináléval találtuk szembe magunkat.”

A problémák ellenére nehéz nem a producereket okolni azért, hogy új vért próbálnak a sorozatba pumpálni. Az az igazság így az 5. évadnál − közeledve a 100. epizód felé −, hogy nincs sok olyan dolog, ami már a legtöbb sorozatban meg ne történt volna. Veszélybe sodorni valakinek a szabadságát/karrierjét? A Doktor Houseban ez már megtörtént a 3. évadban. Visszahozni egy rejtélyes volt szeretőt? Így végződött az 1. évad. Lelőni a főszereplőt? 2. évad. Minden elképzelhetőt elsütöttek már. Még azt is, hogy valakit a vetkőzőrúd mellé állítanak. (Edelstein, aki katolikus iskolai egyenruhában sztriptízelt House egyik hallucinációjában az előző évadzáróban, azt mondta, hogy “Csupán azért vagyok csalódott, mert kivágták a legjobb mozdulataimat.”) A stáb néhány tagja elárulta, hogy elég nehéz egy ilyen magas szintű kreativitást fenntartani. − “Az egyik kihívás az, hogy hogyan tartsuk fenn az izgatottságot, ami miatt belekezdünk egy újabb rész írásába.” “Engem nem izgatnak feltétlenül az új szálak.” − mondja Leonard a sorozat kávézó-díszletében. “Ismerek olyan színészeket, akik a megélhetésért dolgoznak, és én soha nem voltam olyan. Minél kevesebbet szerepelek egy-egy részben, annál jobb nekem, mert a színészek epizódonként kapnak fizetést. Szóval akkor is kapsz, ha csak két jelenetben vagy benne. Hülye lennék, ha minden jelenetben akarnék szerepelni.”

Ezzel szemben a férfinak, aki House mögött áll, nincs választása. Amellett, hogy kilenc főbb szereplő van a drámában, Shore azt mondja, hogy “ez nem egy több-szereplős sorozat.” Az orvosi zsargonnal, a bottal, az akcentussal Laurie szerepe a legnehezebb. Nem, mintha bármikor is panaszkodna. A 49 éves színész mestere a kényelmetlen érzés leplezésének. Amint belép a los angelesi Chateau Marmont hotelbe reggelizni, bocsánatot kér a 10 perces késésért, még ha HST szerint (hollywoodi időszámítás) korán érkezett. Meg van a kifogása, amit határozott angolsággal kezel, csak semmi felhajtás kérem: Őt és Jo-t, a feleségét kirabolták előző éjszaka. “Aludtunk, mikor történt. Lejöttem, és mondtam, hogy ‘Hol a laptop?’ És aztán felfogtuk…

Laurie annyira különc módon profi, hogy még azután is csevegni akar a Houseról, miután egy idegen betört az otthonába, mialatt ő és a felesége aludtak. (Laurie felesége és gyermekei Londonban élnek, de gyakran látogatnak el az Államokba.) Ami a karrierjét illeti, ez a lelkesedés kifizetődni látszik: Ezt mutatja a két Golden Globe és most kapta a harmadik Emmy-jelölését. Bár a Doktor House nagy teher tud lenni. “Minden szempontból megszállott voltam a sorozattal kapcsolatban.” − mondja Laurie a korai időkről. “A saját játékommal és a többiek játékával kapcsolatban, a kameraállásokkal, a vágással kapcsolatban. Egy púp voltam a hátukon. Most is az vagyok.

És néha ő egy olyan púp a háton, akinek igazán szüksége van egy kis szünetre. Múlt októberben Laurie váratlanul elutazott Londonba, hogy a személyes ügyeivel foglalkozzon, így a producereknek át kellett kissé alakítania a forgatási rendet. “Meg kell, hogy engedjék, hogy olyan elemei is legyenek az életemnek, amit a közönség nem láthat.” − mondja Laurie egy ritkaság számba menő ingerlékeny pillanatában, mikor az említett útról kérdeztük. “Azt hiszem, az, hogy valaki 5 év alatt hazamegy két napra, nem nagy esemény.” Ma Laurie kollégájának, Leonardnak köszöni, hogy megtalálta a megfelelő egyensúlyt az életében; olyan volt Leonarddal beszélgetni, mint egy terápia, − mondja Laurie − mert ő egy nagyon józan és gyakorlatias fickó. Én is észrevettem, hogy valami nincs rendben, mert annyira közel kerültem ahhoz, hogy elsöpörjön ez az egész.” Most a sztár azt mondja, hogy egy sokkal egészségesebb helyen él, még ha pszichológiailag az egyik legsérültebb karaktert játsza az országos televíziózásban.”Bármilyen szörnyű is talán, de mindig is szeretni fogom a karaktert. Szerintem nagyjából az emberek iránti szeretetünket nem az erkölcsök irányítják. Nem csak erkölcsös embereket szeretünk − sokszor nem szeretjük az erkölcsös embereket. Az erkölcsös emberek elég idegesítőek tudnak lenni.”

Ha Dr. House idegesítő, − és mindenki a környezetében ezt mondaná − akkor aligha az erkölcstől való megcsömörlöttség miatt. Az 5. évad felvázol egy ötletet, amit az előző évad fináléjában alapoztak meg: hogy House talán annyira mérgező, olyan önző, hogy tulajdonképpen veszélyes másokra nézve. A merész kétrészes finálé belevitte a nézőket egy labirintusba tele hallucinációkkal, álmokkal, téves emlékekkel, mielőtt végül felfedték volna, hogy House bepiált egy bárban, és Wilsont, a haverját hívta, hogy jöjjön el érte. Mindez ahhoz vezetett, hogy találkozott Wilson barátnőjével (és House régi orvos-jelöltjével), Amberrel (Anne Dudek), aki végül a buszbaleset miatt elszenvedett sérülésekbe halt bele. Mivel nem tudod megölni érzelmek megsebzése nélkül valakinek a barátnőjét, a baleset ebben az évadban egy központi konfliktust alapoz meg. Két hónappal a finálé után Wilson visszatér a kórházba és bejelenti a felmondását. Úgy dönt, hogy némi távolságot tart a volt legjobb barátja és közte. Bár vissza fog térni, hogy kisegítse Houset a személyes kríziséből. Shore azt mondja, hogy “Nem bontottuk fel Rober Sean Leonard szerződését.”

Az az igazság, hogy House senkivel nem bontja fel a szerződést ebben az évadban − Tizenhármas (Wilde) is marad, annak ellenére, hogy az évadzáróban megtudta, hogy Huntington-kórja van, és ezzel max. 10 évig élhet még. Cameron és Chase még mindig szerelmesek (hú, ez nem kínos?), és több jelenetük lesz, sőt, kapnak egy egész epizódot, ami főleg rájuk fókuszál. És a “lassú víz partot mos”-flörtölés House és Cuddy között végre beteljesül a 6. részben, mikor a párocska végre csókolózik is. Majd azon kell trükköznie az íróknak, hogy elkerülje a holdfény-átkot − másnéven az “Oké, megtették. És akkor mivan?”-szindrómát. Shore azt modja, hogy az óvatosság a nap szava: “A szexuális izgalom fantasztikus, és mi is élvezzük, de tudod, sok sorozat végetért, amint sor került az akcióra.”

És, minthogy most kiaknáznak mindent, amit csak lehet ebben az évadban, miért ne nézzék meg, hogy a Doktor House tud-e támogatni egy spin-offot? Michael Weston, színész csatlakozik, mint magánnyomozó, Lucas Douglas, Housenak egy (némileg) kedvesebb verzója, aki fel fogja kutatni a betegek hátterét és segít az orvosoknak a diagnózisok felállításában. (Olyan esetek lesznek az évadban, mint: a szervátültetettek, akik ugyanattól az egy donortól kapták a szerveket elkezdenek meghalni. Aztán egy munkamániás feminista aktivista a testén mászó hangyákat hallucinál.) De mivel House az House, nem bírja ki, hogy Lucast érdekesebb célokra használja fel − minthogy a saját csapata piszkos ügyeit kutassa fel. “Érdekesebb számára így vezetni az osztályát, hogy felvesz egy magnnyomozót.” − mondja Laurie. “Ezenkívül elképesztően kiváncsi, hogy boldogul Wilson nélküle.” Ha Weston karaktere tetszik a rajongóknak, talán egy önálló sorozatot is kaphat. “Nem akarok egyszerűen egy másik orvosi sorozatot csinálni.” − vallja be Shore. “Az izgat engem, hogy, az emberek az írást választják, és a jó meg a rossz természetet… és egy magánnyomozó ezt a kérdést könnyebben meg tudja közelíteni, mint egy orvos.”

Bár a Doktor House hozza létre House magánnyomozójának karakterét, a jó doki nem megy sehova: a FOX a 2010/2011-es /azóta már a 2011/2012-es/ évadig lekötötte Lauriet. A színész nem hajlandó azon spekulálni, hogy azután tovább akarja-e folytatni, de vannak ötletei, hogy szerinte Dr. Housenak hogy kéne elhagynia az épületet. “Egy nagy robbanással kell távozni.” − mondja. “Valami olyan példátlanul durvát kéne csinálnunk, hogy nyitott kérdések maradjanak. És engem meg száműznének az országból, és soha nem jöhetnék vissza. Ez valami elképesztő lenne. Csak úgy lángolnánk.” Hehh, mintha House mást is tudna, mint lángolni…

Forrás: EW


Hasonló bejegyzések:

Csatlakozás a társalgáshoz

2 hozzászólás

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .