Fry és Laurie újraegyesül – cikk

November 24-én adják le Nagy-Britanniában a Hugh Laurie és Stephen Fry párosról szóló riportfilmet. Ezzel kapcsolatban jelent meg egy cikk a “TV & Satellite”-ban.
Az eredeti cikket (scan) és a fordítását a folytatásban találjátok.

A NAGY INTERJÚ

Stephen Fry a Hugh Laurie-val való hosszú és közeli kapcsolatáról beszél…

» Mennyire izgatott az újraegyesülő műsora miatt Hugh Laurie-val és amiatt, hogy a nézőknek betekintést nyújthatnak a barátságukról és a karrierjükről?
Nagyon örülök, hogy számbavehetjük azt a 30 évet, mióta Hugh-val ismerjük egymást és együtt dolgoztunk. Nagyszerű volt együtt visszaemlékezni az együtt töltött időkre.

» Mi volt a kedvenc jelenete az “Egy kis Fry és Laurie”-ból?
Atyám, nagyon sok ilyen volt. A “Nyelvről beszélünk” és a “Hedge” nagyszerűek voltak. Szerencsére az én humorérzékem mindig is passzolt Hugh-éhoz. Nem emlékszem, hogy bármikor is nem értettünk volna egyet. Ez valószínűtlennek hangzik, de igaz.

» Végig erős volt a barátságuk?
Mindig kapcsolatban vagyunk, én vagyok Hugh gyermekeinek keresztapja. Mindig meglátogatom őt, ha Los Angelesben vagyok, ahol most él, vagy ha Angliában van. És gyakran e-mailezünk. Hugh felbecsülhetetlen segítség volt, mikor személyes gondjaim voltak. Valóban egy bölcs és lenyűgöző barát.

» Mi Hugh legidegesítőbb szokása? És vannak jó szokásai?
Régen sokat aggódtam amiatt, hogy Hugh túlságosan is ostorozza magát. És csomó időt töltöttem azzal, hogy elmondjam neki, ő mennyire nagyszerű ember. Azt nem mondanám, hogy most már tudja magáról, hogy mennyire az, de most már kevésbé hajlamos az önostorozásra, mint annó.

» Hogyan szólítják egymást [utalnak egymásra]?
Fura módon ugyanúgy szólítjuk a másikat, aminek egészen addig nincs értelme, amíg el nem mondom, hogy ez a megszólítás a “Kollégám”. Ez a tipikus üzletember karakterből gyökerezik, akit az 1980-as években használtunk.

» Hugh szokott mesélni hollywoodi pletykákat most, hogy ő ott a “House” sztárja?
Hugh a legkevésbé pletykás ember, akit csak el lehet képzelni. És én vagyok a második legkevésbé pletykás!

***

FEKETE VIPERA
1989

MAJD A KOMORNYIK
1990

Stephen Fry és Hugh Laurie 15 év után újraegyesülnek

Megint együtt

(ÚJ) DOKUMENTUMFILM: “Fry és Laurie újraegyesül”, szerda, Gold, 21:00

Bő 30 év telt el azóta Stephen Fry és Hugh Laurie először meglátták egymást a Cambridge Egyetem diákjaiként. A többi – ahogy mondani szokták – már komédiás történelem. A páros azután a televízió legnagyobb sikersorozataiban tűntek fel a “Fekete Viperá”-tól az “Egy kis Fry és Laurie”-ig. Ezen a héten a Gold [csatorna] 15 év után újraegyesíti őket a képernyőn, hogy a korai éveikről, a hírességig vezető útjukról és a barátságukról beszéljenek. “Már kezdettől fogva megnevettettük egymást” – mondja Laurie. “És továbbra is ezt fogjuk tenni.”

AZ ELSŐ TALÁLKOZÁSUK
Egy közös barátjuk, Emma Thompson mutatta be őket egymásnak 1980-ban, de mindketten máshogy emlékeznek erre a pillanatra.

Stephen Fry: Elsétáltunk Hugh körzetéhez, a Selwynhez és bekopogtattunk az ajtón és a barátnője, Katie válaszolt. Hugh az ágyán ült egy gitárral és egy számot játszott.
Hugh Laurie: Azt hiszem Stephen szobájában találkoztunk a Queens körzetben. Mintha úgy emlékeznék, hogy csinált teát és süteményt és sakkoztunk.

A NEHÉZ KEZDETI ÉVEK
A páros elnyerte a Perrier-díjat az egyetemi revüműsorukért, “A pinceszalag”-ért, de az alternatív színház felemelkedése megnehezítette a duó életét. Az ő felsőbb osztályú komédiázásuk ódivatúnak tűnt. 1984-ben még ők is kiparodizálták saját magukat mint sznob tanulókat a “Fiatalok” egyik epizódjában. A tévés debütálásuk – amely egy szkeccs-show-ban, az “Alfrescó”-ban volt Ben Eltonnal, Robbie Coltrane-nel és Siobhan Redmonddal – nem volt akkora siker, mint amire számítottak.

Fry: Az “Alfresco” nem volt túl sikeres. Sehol sem voltunk. Nem jutott el a nézőkig.
Laurie: Kábé 30 százalékpontnyit értünk el a nézettségben.

VÉGÜL MEGJÖTT A SIKER
A fiúk a Channel 4-en futó “Saturday Live” c. műsorban való megjelenésekkel kerültek a megfelelő útra és a “Fekete Vipera” hozta meg nekik az átütő sikert, és a “Majd a komornyik…”-kal pedig minden háztartásban ismert nevek lettek. De végül a saját szkeccsshowjuk, az “Egy kis Fry és Laurie” betonozta be a hírnevüket mint briliáns komikusok, bár megnehezítették a saját életüket azzal, hogy nem tértek mindig vissza ugyanazokhoz a karakterekhez.

Fry: Nem voltak állandó karaktereink, mint pl. a “Fast Show”-nak. Szóval mindig, mikor megírtunk egy jelenetet, tök mindegy, mennyire jó volt, mindig a nullánál maradtunk.”

KÜLÖN ÉLETEK
1995-ben egy összeomlás után Fry egy ideig “nem állt színpadra” és szétváltak az útjaik. Fry az 1997-es “Oscar Wilde szerelmei“-vel tért vissza. Ezt számos tévészereplés követte, például ő vezette a “QI” nevű beszélgetőshowt és szerepelt a “Kingdom – Az igazak ügyvédje” c. drámasorozatban.
Laurie eközben a szélesvásznon jelent meg a “Stuart Little”-filmekben aztán megkapta élete szerepét, a morcos dr. Gregory House-t a “Doktor House” című kórházas sorozatban, mellyel állítólag 400000 dollárt (82,5 millió Ft) keres epizódonként. Szóval, vajon Fry és Laurie valaha újra fognak egyesülni?
Fry: Soha nem egyeztünk meg abban, hogy nem lesz több “Fry és Laurie”, nem?
Laurie: A lehetőség ott van.
Fry: Szoktunk ilyenekről beszélgetni, és arról, hogy még mindig szeretnénk együtt dolgozni.

DOKTOR HOUSE
2004

STUART LITTLE, KISEGÉR
1999

KINGDOM – AZ IGAZAK ÜGYVÉDJE
2007

(Credit: @nataellio)

Csatlakozás a társalgáshoz

1 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Trackback
Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .