“Fabatkát sem ér az életem”

Nem sok undokabb figura van a képernyőn Dr. Gregory House-nál. De vajon Laurie szerint House doki igazi hős?

– Számomra mindenképpen – így a brit színész. – House folyamatosan az igazságot keresi. Oké, nem mindig rokonszenvesen, bár a vége mindig az, hogy ha esetleg visszautasítóan is, de megdicsőül. Egyébként éppen ezért nincsenek barátai.

Mert mindig mindenkinek megmondja az igazat. A mi világunk nem az igazmondásra van berendezve. Reggeltől estig szerepet játszunk, szerintem még álmunkban is. Még a szüleinknek, a házastársunknak, a gyerekeinknek sem mondjuk meg, mit gondolunk róluk és a világról valójában.

“Nem érdekel a távoli jövő”

Egyesek szerint House a gondolkodó nők szexszimbóluma. De tényleg akad olyan nő, aki szívesen ágyba bújna ezzel a rettenetes figurával?

– Meggyőződésem. Akadhat ugyanis, akit szórakoztat House örökös kedvetlen morgolódása. Ráadásul sosem szabad pusztán kinézetből vagy a stílusbólvalakinek az ágybeli teljesítményére következtetni!

(mosolyog) Ha valaki sexpartnert keres, sose hagyatkozzon pusztán a kiszemelt külső jegyeire vagy gondolkodásmódjára. Én például olyan típus vagyok, akit nem érdekel a távoli jövő. Másfél nap a maximum, amennyire előre tervezek.

Ez bizonyára nem túl szimpatikus a hölgyeknek, de azért azz hiszem, ha odáig jutnánk, nem panaszkodnának. (nevet)

Csakhogy Laurie-nak három gyereke van! A családja vajon hogyan viseli ezt a mentalitást?

– Nehezen. – mondja a színész. – A bátyám például kifejezetten hűvös velem, ha talákozunk. Sokáig farmerként dolgozott, és megszokta, hogy nemhogy másfél napra, de évekre előre kell terveznie.Ráadásul nem volt karácsonya, se szilvesztere, hiszen állatoknak enniük kellett, a krumplit meg kellett kapálnia. Ma is nehezen fogadja el, hogy egy intenzív forgatás után akár hetekig semmit sem csinálok, csak világot látok és színházba járok. De azért minden epizódot megnéz a House-sorozatból, és a regényeim leghűségesebb olvasója. Ez egyébként igaz a nővéreimre is.

“Fabatkát sem ért az életem”

Laurie ma a legmagsabban jegyzett sztárok egyike. De vajon ő maga elégedett-e az életével?

– Az a helyzet, hogy az induláshoz képest mindenképpen. Ne feledje: elég különös személyiségű anya negyedik gyermekeként és a világ legjobb szívű apjának szeme fényeként nem volt egyszerű a felnőtté cseperedés. Ráadásul jött az elitista Eton-iskola, ahova szülői nyomásra kötelező volt beiratkoznom, majd a Cambridge Egyetem antropológiaszakja, amitől úgy ódzkodtam, mint ördög a tömjéntől. De csinálnom kellett a családi tradíciók miatt. Aztán rájöttem, hogy a színjátszó szakkörben csajozni lehet, és mindjárt belevetettem magam, Shakespeare-be. Valamit láthatott bennem a pasas, aki a szakkört vzette, mert rögtön megkaptam Lőrinc barát szerepét. Persze Rómeót szerettem volna. Aztán a barátnőm lett Emma Thompson, és már nem bántott, hogy egy vén csuhást kell alakítanom. Később jelentkezni akartam a honglongi rendőrséghez majd eszembe jutott, hogy orvos leszek. De egyikhez sem voltam elég elhivatott. Negyvennégy éves koromra krízis helyzetbe kerültem. Játszottam egy-két filmben, de valójában semmi komoly eredményt nem tudtam felmutatni. Súlytalan voltam, az életem egy fabatkát sem ért. Az ügynököm nógatására elküldtem magamról egy videokazettát néhány nagyobb amerikai produkciós céghez, de nem sok reményt fűztem a dologhoz. Aztán három hét múlva hívott az ügynököm, hogy Los Angelesbe kell repülnöm, egy próbafelvételre. A többit tudják. A legjobbkor jött Dr. House. Végre kimásztam a depresszióból.

“Csak loholok apám után”

Abban, hogy legyőzze a lelki bajait, persze a felesége, Jo türelme is segítette a színészt.

– Jo csodálatos társ. Senki mással “nem hozhattam” volna össze három ilyen fantasztikus gyereket, csakis vele. Amikor lelki bajom volt, felpattantam a motoromra és elhúztam a hegyekbe. Akár napokra is. Ő pedig szó nélkül tűrte az őrületemet. Ellátta a gyerekeket és a háztartást. Ma már nagyon nehezen szakadok el a családomtól. Ezért is költöztettm át őket Londonból West Hollywoodba. Mert utáltam, hogy csak három hetente hazarepkedve látom őket.

Mára tehát rendbe jött a színész, mind lelkileg, mind anyagilag. Van-e még, ami bántja?

– Apám orvos volt – mondja. – Méghozzá nagyon figyelmes, kedves és szívélyes orvos. Kissé lelkiismeret-furdalást is érzek az én ellenszenves “House-os” dokifigurám miatt. Apám bizonyára nem örülne, ha látná, hogy milyen “orvos” lett a fia. Meg hát ő mégiscsak olimpiai bajnok volt 1948-ban evezésben. Az már valami! Csak loholok a nyomában, egész életemben…

Nekem olyan marhaságokon jár az agyam, mint például, hogy nyitnom kellene egy bárt, és naphosszat zongorázni benne. Meg hogy mennyivel jobb Angliában forgatni, ott ugyanis délután ötkör félbeszakítják a munkát, mivel teaidő van. Hát igen…. Örök életemben ilyen megúszós életművész voltam. És persze a szerencse fia is. Mert senki sem lébecolhat büntetlenül, kivéve, ha Fortuna asszony kegyeltje!

Amit még Laurie-ról tudni érdemes…

» Imádja Clint Eastwoodot

» A lánya, Rebecca máris a nyomdokaiba lépett: 2001-ben egy Emma Thompson-filmben (Wit)

» Kitűnően játszik zongorán

» Három epizódot ő rendezett a Negyedik X-ből, de egyáltalán nem büszke rájuk

» A legjobb barátok lettek a sorozatban a Dr. James Wilsont alakító Robert Sean Leonarddal

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .