Dr. House és a nők

Egyetemen “Emberi játszmák”-ból kellett írni egy esszét, és én – mivel tudom, hogy a tanár is nézi – Dr. House-ról írtam. És mivel ez még elég tág, ezért úgy gondoltam, hogy a nőkkel, jobban mondva a sorozat női szereplőivel való kapcsolatairól írok. Bár végül hármast kaptam, mert igazából nem ez volt a feladat, de azért a tanár “nagyon tehetséges és nagyszerű írás”-nak tartotta, amit majd valamikor azért még át fogunk beszélni.

A terjedelem limitált volt, így persze volt, aki kimaradt, de szerintem a lényeget leírtam. Az egyértelmű, hogy még oldalakat tudnék írni ebben a témában. Talán majd egyszer…

Dr. House és a nők

Bevezetés

Azt előrebocsátanám, hogy én vagyok a magyar „Doktor House” rajongói weboldal szerkesztője, szóval ez alapján eléggé kompetensnek számítok a sorozattal kapcsolatos témákban. Nem hiszem, hogy én lennék a legfanatikusabb rajongó (hogy ezzel a szóismétléssel éljek) abban az értelemben, hogy nem mindenáron a sorozat az első és nem veszem meg az összes DVD-t, csak hogy meglegyen a polcomon (már csak elvből sem, inkább letöltöm az epizódokat ingyen). Sem az összes relikviát nem veszem meg, amelyet jótékonysági árverésre bocsátanak az interneten. Mondjuk, van két könyvem meg egy House-fejes pólóm, meg egy poszterem. És ennyi. Bár valószínű ennek a felhalmozásnak az az akadálya, hogy nem vagyok milliárdos és/vagy nincs bennem akkora adakozási vágy. De szép és nemes dolognak tartom, hogy a sorozat készítői kihasználják azt, hogy 2008-ban az övék volt a világon a legnézettebb sorozat, és felhívják a figyelmet olyan betegségekre, mint a gyógyíthatatlan, de kezelhető autoimmun-betegség, a Lupus; vagy a mentális betegségek. Nyilván a történetek megalkotásánál nem az járt az írók fejében, hogy ezzel majd jótékonykodni lehet, hanem, ha már úgy alakult, hogy előjött a Lupus, mint diagnózis vagy, hogy öngyilkos lett az egyik szereplő (nem volt klasszikus értelemben elmebajos, de nyilván nem volt teljesen ép az elméje), megragadták az alkalmat, hogy eladjanak pár (százezer) House-izmussal feliratozott pólót a Lupus Alapítvány vagy a NAMI javára.

Az utóbbi betegség nem csak House indiai tanoncát, Kutnert érte utol, hanem őt magát is. Az előbb említett öngyilkosság után a morcos doki bekattant: Wilson halott barátnőjét hallucinálta, aki közvetve azért halt meg, mert House-t kísérte haza egy kocsmából. Plusz a végén még Kutner is megjelent neki. Ezen történetszál közvetlen oka a Vicodin volt – a gyógyszer, amit House a lábfájdalmára szedett éveken át, és amelyből többet kap be a kelleténél, mikor lelkileg zavarja valami. És ez a zavarás ekkor halmozott volt: most lett öngyilkos az egyik beosztottja, és nem tudott rájönni az okára – ez nagyon fel tudja őt b@szni, mindennek az okát kutatja. Nemrég halt meg az apja – aki valójában nem is a vérszerinti volt, ahogy erre 12 évesen rá is jött. Egy évvel azelőtt halt meg az előbb említett Amber, Wilson barátnője. Aztán még ott volt a Cuddy iránt érzett szerelme (amely az 5. évad elején egy csókban nyilatkozott meg, de a nő nem akart egy ilyen zűrös pasit magának, és kikosarazta). És az a magány, amit a zsenik éreznek ebben a buta világban. (Az egyik epizódban kezel is egy fizikus zsenit, aki köhögés elleni szirup és alkohol kombóval butítja az agyát, hogy ne legyen közte és a szőke neje között akkora értelmi különbség, mint a csimpánzok és az átlagember között. House megértően bánik a pácienssel és miután kigyógyítja őt attól a betegségtől, amiért bekerült a kórházba, ő maga adja oda a fickónak a köhögés gyógyszert, áldását adva erre az agytompításra.)

House és Cuddy

Persze a morcos doki nem volt kezdetektől szerelmes Dr. Cuddy-ba. Mondjuk ennek technikai okai is vannak: a sorozat eleinte nyomozósnak indult – csak itt nem embereket, hanem bacillusokat kellett elkapni. És emellett a koncepció mellett nehezen fér bele egy szerelem. De ez minden amerikai sorozattal így van: az első pár évadban még meg kell ismertetni a karaktereket a nézőkkel, erősíteni kell az alapformulát; nem lehet bármilyen merészséget meglépni, mert Amerikában országos lefedettségű csatornán nagy a cenzúra és csak az öreg motorosoknak engedik meg, hogy (módjával) pucérkodjanak vagy bármilyen szokatlan történettel álljanak elő. Így az elején még el kellett mélyíteni a formulát (bejön a páciens, House az epizód felénél megtalálja a diagnózist, aztán elkanyarodik tőle, majd a végén rájön, hogy az elején volt igaza és a beteg boldogan távozhat. Vagy csak a végén találja meg a jó diagnózist, de közben mindenfélére kezeli a beteget, mert nem győzi kivárni a megerősítő teszteket – „Addig a beteg meghal. Egyszerűbb kezelni, és megvárni, hogy hat-e.” – szokta mondani.)

De ezen megkötés ellenére már az első epizódban tudni lehetett, hogy ezek ketten valamikor össze fognak jönni. Nincs sorozat anélkül, hogy a két ellenkező nemű főszereplő egyszer ne kavarna a későbbiek során. Kivéve, ha testvérpárról van szó – de azt nem is néznék annyian. Szóval már a pilotban megvolt köztük a kémia, annak ellenére, hogy a főnöknőt akkor még egy feszesebb, karótnyelt, szürke nőnek festették le. Azóta szerencsére sokat lazult – mind kinézetben, mind gondolkodásban. Szerintem ez a karakter változását, fejlődését jelenti, de a készítők ezt mindig úgy magyarázzák, hogy a szereplők a sorozat elején is tök ilyenek voltak, csak most többet tudunk róluk. Jó, ha fejlődés, az se baj, mert az évek során változik az ember, csak kérdés, hogy mennyire. Állítom, hogy sok olyan tett van, amelyet az első évados Cuddy vagy House nem csinált volna; némelyik cselekedet már-már karakteridegen sok rajongó szerint (pl. az elején House nem szeretett bemenni a pácienseihez, mert nem akarta, hogy meglássák a lábát, meg hogy mennyire sérült. Mostanra pedig inkább azt erősítik, hogy azért nem megy be hozzájuk, mert nem érdekli őt maga az ember, csak a tünetei. Erről a „meg ne lássanak sérülten” dologra nem szoktak mostanában kitérni. Mondjuk az előjött a 6. évadzáróban (most ment le a tv2-n), hogy Cuddy előtt szégyelli – talán nem is ez a legjobb szó… –, hogy ennyire elcseszett, de a betegekkel kapcsolatban ez nem szokott téma lenni. Na, és erre mondják az írók, hogy nem jellemfejlődés, csak elmélyült a karakter… bla-bla-bla.

De ettől függetlenül még mindig a „Doktor House” az egyik legokosabban megírt sorozat, és még így is vannak benne tárgyi tévedések – amiket el kell nézni, hiszen a drámaiság miatt néha muszáj ferdíteni. Viszont egy dologban valószínű, nem tévednek: House nőkkel való viszonyában. Szerintem teljesen hihető: tárgyiasítja a nőket, de úgy általában az embereket is, szóval ebben nincs semmi fura. Némileg soviniszta, de tény, hogy azokkal a nőkkel nem bánik így, akiket igazán szeret. Kezdve az anyjával, akihez a mai napig szeretettel, szinte „búvósan” közeledik. Persze nem a klasszikus, fizikai értelemben, de az egyértelmű, hogy anyás típus (ahogy a fiúk többsége általában), és nem a szigorú, katona – ráadásul nem is vérszerinti – apjához húz. Mint mindenkinél, House-nál is a sanyarú gyerekkorra vezethető vissza a felnőttkori – mizantróp, morcos – jellem. És már az első évad végén, a „Három sztori” c. Emmy-nyertes epizódban kiderül, hogy House már a lábinfarktusa előtt is ilyen volt (Ezt Stacy-től – aki az indián neve szerint: „a nő, akivel House együtt lakott” – tudjuk meg, mikor Cameron rákérdez erre).

Általában véve House megmaradt gyereknek. Bár lehet, hogy csak ugyanannyi infantilisság van benne, mint bármely felnőtt férfiban. Ez leginkább a Wilsonnal való játékaikban nyilvánul meg. Állandóan ugratja Wilsont, és az nem rest visszavágni, de rezonőrként mindig ő az első, aki leáll a játékkal és próbálja House-t visszahúzni a földre.

Ez a gyerekesség nyilván egy védekező üzemmód. Szeretne visszakerülni a gondtalan gyermekkorába – vagy inkább az áhított gondtalan gyermekkorba, ami nem adatott meg neki.

House és Stacy

Stacy Warner az első évad végén kerül a képbe, amikor is elhozza a férjét House-hoz, hogy az meggyógyítsa. A kezelés elhúzódik, és Stacy ügyvédnek szegül a kórházhoz. House-ban felélednek a régi érzések a nő iránt, és végül összejönnek. Imádom ezt a pár epizódot, amikor a Hacy-kapcsolat (House és Stacy) előtérbe kerül. Zseniális az a színésznő, és valamiért nagyon hiteles kettejük kapcsolata. Talán hitelesebb is, mint House és Cuddy viszonya. Valamiért Stacy korban és felfogásban jobban illik House-hoz, természetesebben hat az egész. De az ügyvédnő hamar rájön, hogy valószínű, számára House a Nagy Ő, de már évekkel ezelőtt kiderült, hogy nem működik köztük a kapcsolat, így marad Mark Warner, aki ironikusan House-nak köszönhetően egészségesebb lett, mint valaha.

Egyébként Stacy azért fontos House életében, mert ő döntött arról – House akarata ellenére – hogy kísérleti kezelést alkalmazzanak a férfi lábán (vegyék ki az elhalt izmot), és így maga a végtag megmenthető. Emiatt House később nagyon haragudott a nőre. Közvetve a szakításuk egyik oka is ez volt.

Sajnáltam, hogy nem maradt tovább a sorozatban. A színésznőt (Sela Ward) és a szereplőt is nagyon megszerettem. És a szinkronban is nagyszerűen átadták a karaktert (Kocsis Mariann zseniális). Miatta még egy gagyi filmet is megnéztem. Illetve fel kellett ismernem, hogy ő játszotta a „A szökevény”-ben Harrison Ford feleségét – rövid, de fontos alakítás volt.

House és Cameron

Ha már az előbb szó esett róla: Cameron House első csapatából való és szerelmes a sármos főnökbe. Előbb barna, majd szőke szépség. Akár House lánya is lehetne a kora alapján, de az egyszerűen odavan a sérült emberekért, korra tekintet nélkül. Egyetemistaként hozzáment egy rákos sráchoz, miután az megtudta, hogy már csak fél éve van hátra. Megszépítette a férfi utolsó hónapjait, viszont az ő életét egy életre elcseszte. Mondjuk valószínű, már előtte is elcseszett volt, ha eszébe jutott, hogy hozzá kéne menni egy haldokló férfihoz. Valószínűleg, emiatt sem jött össze a házassága a kollégájával, az ausztrál, szintén szőke Dr. Robert Chase-szel.

Bár Chase is sérült, de jóval kevésbé, mint House vagy a halott férj. Bár kétségtelen, hogy az ő élete sem gyaloggalopp. Főnökéhez hasonlóan rossz viszonya volt az apjával, és ez annak tüdőrákban való megmurdálása előtt sem oldódott meg. Nem is volt rá lehetőség, mert Chase csak egy telefont kapott a halálesetről, amelynek következtében nem kérdezett ki kellő alapossággal egy pácienst, aki emiatt vakbélgyulladásban életét vesztette – erről szól a 2. évadbeli „Hiba” c. epizód. Tehát bármennyire is rossz viszony volt kettejük között, azért megrázta az apja halála – és ez természetes is, és ilyenkor haza kellett volna mennie és gyászolnia, ahelyett, hogy gondatlanságból megöl valakit. De fiatalabb korában sem volt teljesen rendben az élete: Papi szemináriumba járt, aztán otthagyta és végül orvos lett. Szóval az alapkarakterében érezhető a vallási elhivatottság kis maradéka, de ehhez képest a 6. évad elején nem habozott meghamisítani egy fikcionális afrikai diktátor (akit Darth Vader magyar angol hangja, James Earl Jones alakított) orvosi tesztjét és félrekezeltetni, amely végül annak halálához vezetett. Bár ez nem is olyan meglepő, tekintve, hogy a vallásosak a legnagyobb álszentek…

Ez az esemény okozta végül direkte Cameronnal való házasságának végét. Ajj, pedig még azt is túlélték előzőleg, hogy Cameron megtartotta a halott férje lefagyasztott spermáit arra az esetre, hogyha nem jönne össze Chase-szel. Bár ők végül nem ezzel magyarázták, hogy az esküvőjük előtt a (4. évad óta) szőkeség nem semmisítteti meg a spermákat, hanem azzal, hogy ez maradt csak a szeretett halottból, és ezt nem akarja megölni. Ironikus, hogy végül az első ok validálódott. Visszatérve a diktátorra: Chase eleinte titkolja Cameron előtt, aztán pár héttel később az „Ismerős ismeretlenek” c. epizódban – miután Cameron meggyanúsította őt, hogy megcsalja, de Chase biztosítja őt arról, hogy nem – bevallja. Imádom ezt a jelenetet:

[Chase és Cameron a kanapén ülnek]
Cameron: Sajnálom. Nem tudom, hogy miért mindig a legrosszabbat feltételezem. Ha azt mondod, hogy nincs viszonyod, akkor nincs viszonyod.
[Chase megfogja Cameron kezét, sóhajt, és ránéz]
Cameron: Ó, Istenem, hát mégis van.
Chase: Nem, nincs.
Cameron: Jó. Bocsánat. Mégegyszer. [Chase megint sóhajt, és feljebb ül] Nem akarom azt mondani… jól van. De, segíthetek. Bármi is az, ami nyomja a lelkedet, felemészt téged. Együtt túlélhetjük. Szeretlek, bármi is történjék.
Chase: Néha veszítünk el pácienseket. Az egyik ilyen pácienst… Dibalát… Igazából nem… nem elveszítettük. Én öltem meg. 

Erre meg Cameron olyan fejet vág, mintha most tudná meg az ötöslottó főnyereményét. És a következő epizódban meg szedi a cókmókját és visszamegy Chicagóba. Azt kellett volna mondania, hogy „Szeretlek, bármi is történjék, kivéve, ha megöltél egy diktátort, mert akkor válunk!” Ez a reakció azért fura, mert a harmadik évad elején („Tudatos beleegyezés”) Cameron eutanáziát követett el egy haldokló idősebb férfin, aki maga kérte ezt, de House nem tette meg. Szóval lényegében mindkét szőkeség gyilkos, csak a motívációjuk más: Cameron enyhíteni akart az öreg fájdalmán, Chase pedig azokén, akiket Dibala elfogott volna és akik felett diktátoroskodott volna. A lényeges ok persze nem is csak a gyilkosság ténye volt Cameron számára, hanem, hogy a férje nem mondta el neki rögtön. A lány eredetileg az ausztrált is magával vitte volna Chicagóba, de az inkább nem ment, mert nem akart elfutni a gondok elől és szívesebben maradt House csapatában, mint ebben a házasságban.

A diktátor-gyilkosság mellett a másik válóok az volt, hogy ezek ketten nem is szerették egymást igazán. Cameron végig odavolt House-ért, ezt a lány a búcsújelenetében érzéki puszival és simi-simivel meg is pecsételi. Ez a szcéna egy korábbi, 3. évados reflexiója, amikor a „Fél-nóta” c. epizódban a fiatal doktornő csókot lop House-tól, hogy közben egy tűvel vérmintát szerezzen tőle (nem is értem, hogy gondolta a kivitelezést). Az a jelenet is az egyik kedvencem. Annó vagy százszor képes voltam újranézni, még a telefonomon is rajta volt. Az volt a Hameron-kapcsolat (House és Cameron) beteljesülése, amire mindenki várt az első évadokban. Persze elvileg nem szerelemből történt, hiszen Cameron csak mintát akart, de hát mondhat, amit akar, az a csók elég érzékire sikeredett. (Szerintem ez a színésznő vágyának beteljesülése is volt, ezért lett ennyire jó.) A jelenet utolsó mondata a legjobb, miután Cameron lebukik a szándékával: „Ha legközelebb esetleg spermamintára lenne szüksége, tű nélkül jöjjön!”

Tehát ezzel a Hameronnak vége szakad, és egy 6. évad végi „elhozom a férjemnek a válási papírokat és szexelünk egy utolsót”-akciótól eltekintve valószínűleg a színésznő „Doktor House”-os szereplésének is.

House és Cuddy (folytatás)

A Huddy-kapcsolat (House és Cuddy) szinuszosan két évadonként ér el egyre magasabb csúcspontokat: Az első évadban megvillant a lehetőség, hogy összejöhetnek (az alap kémia megléte miatt). A másodikban House Stacyvel kavart. A harmadikban megtudhattuk, hogy 20 éve egyszer a morcos doki lefeküdt a dokinővel. A negyedikben House az új teamjének toborzásával van elfoglalva. Az 5. évad elején megtörténik a csók, majd az évadfináléban House azt hallucinálja, hogy lefekszenek egymással. A 6. évad végén, 7. évad elején pedig igazából is összejönnek.

VÉG-RE! Már nagyon kellett, hogy feloldják ezt a feszültséget. Az, hogy két ember ennyi évig csak kerülgesse egymást, még jóbarátok között is túlzás. És, bár a sorozat írói tagadják, de egyértelmű, hogy nézői nyomásra jött össze ez a kapcsolat. Mármint, nem konkrét nézői levelek miatt, hanem azért, mert ez egy sorozatban elvárás – ahogy azt korábban írtam.

Tehát a 6. évad végén, egy nagy baleseten való munka és egy páciens elvesztése után, mikor House épp be akar venni két Vicodint (amiről a 6. évad elején sikeresen leszoktatták), megérkezik Cuddy, közli, hogy szakított Lucasszal – a vőlegényével – és esélyt akar adni egy kapcsolatnak House-szal. Na, ez – a Lucasszal való járás – eléggé out of character volt. A magánnyomozó már egy éve, az 5. évadban eltűnt a képből, és aztán egyszer csak Cuddy felhívta, hogy segítsen neki Rachelre (az örökbefogadott babájára) vigyázni. Aztán meg összejöttek. Pedig egy éve még nem engedett Lucas csábítási kísérleteinek. De valamiért kellett még ez a kis kitérő, mielőtt a Huddy beteljesül. A 6. évad utolsó jelenete elég (értsd: kurv@) jóra sikeredett – eredeti nyelven, legalábbis. A szinkronban kicsit túl hangosak lettek Cuddy nyelései, amiket beszéd közben csinál. Ráadásul a hülye tv2 4:3-as felbontásban adja, plusz még odarakja a Megasztár-logót a bal-felső sarokba, a jobb felsőbe a saját emblémáját, a bal alsóba meg a 12-es karikát. Néha a jobb alsóba is bekúszik egy-egy műsor-promó. Szóval alig látszik valami a szereplőkből. Áhh. Írtam is már erről egy bejegyzést a rajongói oldalon, tulajdonképpen a tv2-nek címezve, de sajnos nem válaszoltak. Remélem, a 7. évadot már szélesvászonban fogják adni. Mennyivel jobb az AXN, ők az 5. évadtól 16:9-ben adják, és a csatornalogó nem is látszik, ha kinagyítom a szélesvásznú tévére a 4:3-as adást. Plusz még választható angol hang is van, szóval olyan, mintha DVD-t nézne az ember – a reklámoktól eltekintve.

A 7. évadban a történet szinte attól a perctől folytatódik, ahol a 6. abbamaradt: egy egész epizódot szentelnek annak, hogy bemutassák Huddy-ék szerelmi életét. Persze nem mutatnak semmit, hiszen ugye országos csatornán nem lehet olyat, de érzékeltetik a dolgokat, és az bizonyos nézői igények kielégítésére pont elég. A koncepció egyértelműen jó volt, de valahogy a színészi játék kicsit ügyetlenre sikeredett. Ezt nem lehet konkrétan megmagyarázni, de pl. a Stacy-House dinamika ezerszer valódibb volt, ahogy azt már korábban említettem. Ugyanez az ügyetlenség érződött az 5. évad eleji csókon – mintha két tini nem tudná, hogy mit is kell csinálni. Olyan esetlen volt az egész. Lehet, hogy csak képileg nem illik össze a két színész szája vagy nem tudom.

Szóval megvolt az ágyjelenet, aztán a következő epizódtól House és Cuddy visszatértek a munkahelyre. Ahol előjöttek a problémák – Cuddy még mindig House főnöke és bármennyire próbálják, nem tudják különválasztani a munkahelyi- és a magánéletet. Így House ugyanúgy hazudik a főnöknőnek, mint előtte – de szigorúan csak a beteg érdekében. És persze ez ki is derül, és Cuddy megbocsát, de csak azért, mert House bocsánatot kér, és azt hazudja, hogy nem fog többé hazudni neki. Onnan tudjuk, hogy hazudik, mert egyrészt nyilvánvaló, hogy ember nem mond ilyet őszintén, másrészt pedig el is mondja Wilsonnak, hogy nem mondott igazat.

És most kábé itt tart a történet és, ahogy a fenti diagramon is látszik, a 7. évad eleji csúcspont után egy lejtmenetnek kell következnie. Nem is lenne igazi sorozat, hogyha bármi is konstanson maradna. Az unalmas. Mint az élet – gondolná az egyszeri néző, és ezért is követ az ember ilyen történeteket: hogy kiszakadjon az unalmasnak hitt mindennapokból. Pedig csak meg kéne állnia egy pillanatra, és felismernie, hogy nem is olyan unalmas az az élet, jobban mondva rajta is múlik ez, és nem csak várni kell arra, hogy majd történik valami.

Néha nekünk kell kezdeményezni, és bátornak lenni.


Hasonló bejegyzések:

Csatlakozás a társalgáshoz

6 hozzászólás

  1. Tiszteletem!
    Egyetlen kérdésem lenne: melyik az az egyetem, ahol ilyen szleng stílusban lehet beszámolót írni? Sürgősen átiratkozom oda… =D

    1. Köszönöm! Aranyosak vagytok. 🙂

      @nazgul: A BME-re járok. Martin Endre tanár úrnál (pszichológus meg ilyesmi) lehet ilyeneket írni. De, ahogy fent írtam, nem lett ötös. Viszont legalább élveztem az írást, és meglett a tárgyam!

  2. Visszajelzés: Trackback

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .