Dr. House 50 éves

Bizony, még itthon is hírnek számít, hogy Hugh Laurie ma, június 11-én lett 50 éves. A dunatv.hu is értesült erről, és ezalkalomból összeszedték Hugh eddigi munkásságát:

“James Hugh Calum Laurie Oxfordban született. Kis híja volt, hogy nem más téren érvényesült: olimpiai bajnok apja példáját követve maga is evezett, s ifjúsági világbajnoki negyedik helyig vitte. A cambridge-i egyetemen tanult régészetet és antropológiát, de az intézmény híres evezőscsapatába már nem került be, egy betegség véget vetett sportkarrierjének. Ezután edzés helyett a színjátszó kört látogatta, itt kötött ismeretséget Emma Thompsonnal, majd Stephen Fry színész-színműíróval. Közös komédiázásuk egyre több elismerést aratott, amikor bekerültek a tévébe, nevüket országszerte megismerték. Laurie feltűnt a Rowan Atkinson fémjelezte ‘Fekete Vipera’ sorozatban, majd Fry társaságában kultikus státusnak örvendő műsort indítottak.

Hamarosan feltűnt a filmvásznon is, először komikusként, majd a Jane Austen regénye nyomán készült kosztümös ‘Értelem és érzelem’ című alkotásban (ennek forgatókönyvéért Emma Thompson Oscar-díjat kapott). Jóval szélesebb közönséghez jutott el ‘Stuart Little, kisegér’ ‘apjaként’, a 101 kiskutyában kiskutyát elrabló kétbalkezes bűnöző, a ‘Csenő manók’ című családi filmben rendőr volt. 2000-ben már övé volt a főszerep a ‘Papás-mamás’ című romantikus vígjátékban, színészi tehetségét kipróbálhatta akciófilmben (‘A Főnix útja’), thrillerben (‘Az utca királyai’), legutóbb a ‘Szörnyek az űrlények ellen’ című animációs filmben Dr. Csótánynak kölcsönözte a hangját.

2004-ben vette először magára Dr. Gregory House fehér orvosi köpenyét (persze csak képletesen, mert a renitens és cinikus doktor a sorozatban csak elvétve viseli a ruhadarabot). A sorozat kedvéért olyan kiválóan elsajátította az amerikai akcentust, hogy a szerepet rá osztó producer nem tudta, hogy brit színésszel van dolga. A kiállhatatlan modorú, de zseniális diagnoszta számára nem a beteg, hanem a betegség a fontos; betegeit sokszor megalázza, kollégáit és főnökét megbántja, de végül mindenkinek kitalálja a baját.

Laurie lubickol a nehezen elviselhető, depressziós és fájdalomcsillapítón élő sánta orvos szerepében, bár szavai szerint a legkevésbé sem szeretne House-hoz hasonló orvosnál beteg lenni. A tévésorozat egy csapásra sztárrá tette világszerte, alakításáért kétszer kapott Arany Glóbusz-díjat, idén a közönségkedvencnek járó People’s Choice Awardot vehette át, 2007 óta a Brit Birodalom Parancsnoka (OBE) kitüntetés birtokosa. A sorozat valóságos függést vált ki nézőiből, egy magyar pszichológiai újság hasábjain tanulmányt szenteltek annak, hogyan szakítsunk Doktor House-szal?

Laurie a tévésorozatok sztárjaiból álló Band from TV együttesben zongorázik (emellett dobol, szaxofonozik, gitározik). Maradék szabadidejét írással tölti, magyarul is megjelent ‘A balek’ című regénye. A sporttal sem szakított: 1980-ban részt vett a hagyományos Oxford-Cambridge egyetemi evezősversenyen, s tagja a világ egyik legrégebbi evezősklubjának, amelynek egykor apja volt az elnöke. A sokoldalú brit színész néhány éve hagyta abba a búvárkodást, s ahogy a sorozatban, úgy magánéletében is szívesen pattan motorra, mert a bukósisakban nem ismerik fel.”

[DunaTV.hu]

Csatlakozás a társalgáshoz

19 hozzászólás

 1. Tudom, hogy csak mi látogatjuk az oldalt, Hugh nem, de azért BOLDOG SZÜLINAPOT KÍVÁNOK!!!
  Ja, és nem mellesleg most lesz a 20!HÁZASSÁGI ÉVFORDULÓJUK is,úgyhogy ahhoz is GRATULÁLOK NEKIK!!!

 2. Na akkor én is Boldog Születésnapot Kívánok Hugh Laurie-nak! XD Már beírtam a telefonomba Jún. 11 HL szülinapja! Mondjuk nem nehéz megjegyezni mert nekem meg 21.-én van! xd

 3. Csatlakozom,Még legalább ennyit kívánok neki,és sok-sok House-t nekünk!Boldog születésnapot Hugh,és annak is aki szintén ma ünnepli!!!!

 4. 😀 Boldog szülinapot Hugh! Fél évszázados:P
  A “Csenő manókat” láttam, ill. láttam a végét, és arra kaptam fel a fejem, hogy “Nézd már, ez meg Házdoki!” 🙂
  Most már legalább tudom, melyik film volt az….:):)

 5. Hát, én is boldog születésnapot kívánok neki (meg anyukámnak is!)! 🙂

  Mondjuk az egy kicsit fura, hogy mindenki születésnapjáról megemlékezünk (bár Hugh természetes!, de még Olivia Wild születésnapjával is ugyanígy volt), de Lisa valahogy kimaradt, csak a csevegőben említettük, hogy születésnapja van és Isten éltesse… ;( 🙁

 6. ohh 50!
  Boldog Születésnapot és még plusz 50 évet! :szivecskezo:

  küldhetnénk neki ajándékba egy beretvát, csak h még szebb legyen ez a nap 😀

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .