Az amerikai Paste magazin David Shore-ral, a Doktor House készítőjével beszélgetett az utolsó epizódról és az elmúlt nyolc évről. A végén lesz két spoileres kérdés (jelezve a szövegben), a többit az is elolvashatja, aki nem látta a finálét.

» Gratulálok a befejezéshez. Nagyszerű volt ez a nyolc év.
David Shore: Köszönöm szépen.

» Mikor elkezdődött, még középiskolába jártam, a sorozattal nőttem fel. Ez az egyetlen kórházas sorozat, amit végig néztem.
Váó. A gyerekeim is kicsit a sorozattal nőttek fel.

Sokan gondolják úgy, hogy sok mindent elrontottunk. Nem akarom azt mondani nekik, hogy egyetértek velük.

» Őrült időszak volt, az biztos. Visszatekintve, gondolt arra, hogy egy drogos orvosról szóló sorozat majdnem tíz évig futhat?
Nem. Fura, mert ha már adásba kerül valami, az simán ottmaradhat sokáig is. Miért ne? Gondoltam, mások is jártak már így. Ilyen sikerben még nem volt részem. Az már hatalmas sikernek számított volna, ha elég jó a nézettségünk, hogy adásban maradhassunk. Az már elég lett volna. És az adásban maradás alatt három-négy évet értek.

» Akkoriban gondolt arra, hogy befejezze a sorozatot?
Nem. A harmadik évben biztos voltam abban, hogy még pár évig futni fogunk. Mikor az első évad végén bekerültünk az Idol utánra és a nézettség emelkedni kezdett a második évadban meg a harmadikban is, tudtam, hogy még egy ideig itt leszünk. Boldog is voltam. Ez egy olyan karakter volt, amivel szerettem dolgozni és aminek szerettem történeteket írni.

» Akkoriban ment el az eredeti team és mindig is kíváncsi voltam, milyen lett volna a sorozat, ha végig marad az eredeti felállás.
Nem biztos, hogy más lett volna. Nehéz megmondani. Ezernyi döntést hoztunk minden héten, sok döntést hoztunk a sorozat alatt. Lehetetlen megmondani. Így jól sült el és mindennel lehet vitatkozni, hogy lehetett volna jobb is vagy rosszabb is. Szerintem nyilván az egészét tekintve jól sült el. Szerintem abban voltunk jók, hogy nem volt arra szükség, hogy felülről mondják nekünk, hogy csináljunk már valamit.

Azt a történetet [a 4. évad elején] el kellett mesélnünk. Nem akarjuk egyik szálat se elfelejteni így utólag. Az embereknek tetszett az a team és nekem is, de akkor az az irány tűnt jónak. Három éves programban voltak, emellett egy undok fickónak dolgoztak – ezt nem lehet örökké elviselni. Szóval szerintem ezt jól csináltuk: a történet vezetett minket.

» Mindig is határozott döntéseket hozott, de volt olyan, amelyik nem jól sült el?
Sok ilyen volt. De nem árulom el, melyek voltak azok. (nevet)

» Persze. Szükség van titkokra, ugye?
Sokan gondolják úgy, hogy sok mindent elrontottunk. Nem akarom azt mondani nekik, hogy egyetértek velük.

» Természetesen. És a fináléval kapcsolatban: úgy tűnik, tetszett a rajongóknak. Szokta figyelni a reakciókat egy-egy epizód után?
Néha. Nem olyan sokszor. A [finálé utáni] 12 órában több időt töltöttem ezzel, mint az elmúlt nyolc év alatt. De még így se sokat. Elég véleményt olvastam ahhoz, hogy azt szűrjem le, hogy elég sokan örültek az utolsó résznek. De közben sokan meg nem örültek. Mindig is így volt ez, ezen nem lehet változtatni. Nem jó érzés felmenni a netre és látni, hogy valaki idiótának nevez.

» Mindig így képzelte el a befejezést?
Nem, nem. Úgy képzeltem el a végét, hogy egy Fox fejes felhív telefonon azzal, hogy vége a sorozatnak és mehetek haza. Az első pár évben eszembe se jutott, hogy majd én határozhatom meg egyszer, hogy érjen véget. Csak véget ér valahogy. Persze az utolsó egy évben, mikor már közeledtünk a vége felé, úgy döntöttünk, inkább úgy legyen vége, ahogy mi szeretnénk.

Kb. hat [hónappal május előtt] kezdtünk igazán a befejezésen gondolkozni.

» Össze tudná foglalni a House-élményt öt szóban?
Nem. (nevet) Elmesélek egy kis történetet. A sorozat első éveiben folyton azt kérték tőlem interjúkban, hogy írjam le House karakterét. Próbáltam mindig rövid és tömör lenni, de nem sikerült. Egyre csak elkanyarodtam a kérdéstől és ezért haragudtam magamra, mert nem kaptak választ arra, amit kérdeztek. Aztán rájöttem, hogy azért nem sikerült, mert lehetetlen. Mikor arra a pontra jutok, hogy le tudok írni egy karaktert pár mondatban, akkor már az a karakter nem érdekes többé.

Bonyolult ez a karakter. Az én fejemben egy igazi személyről van szó. Mármint ez hülye kijelentés, mert az eredeti meghatározás szerint egy karakter nem igazi személy, de én úgy kezelem őt, mintha igazi lenne. Magamat sem tudom leírni pár mondatban, és House-t se. És a sorozatot sem tudom összefoglalni öt szóban.

» Mi a következő projektje?
Még nincs semmi konkrét. Valami másba kezdek. Már várom, de ez egy életreszóló élmény volt.

Innentől spoileres

Jelöld ki!

» Gondoltak arra, hogy a végén megölje House-t?
Igen, gondoltunk. Sok minden eszünkbe jutott, de egyik se tetszett nekünk igazán. Mindegyik ötlet jónak tűnt, de nem elég jónak. Aztán jött ez az ötletünk és minél többet gondolkodtam rajta, annál jobban megtetszett.

» House és Wilson kapcsolata nyilvánvalóan fontos szerepet játszott a sorozatban, egészen a végéig. Hugh Laurie és Robert Sean Leonard hogyan dolgozik együtt?
Fantasztikusan. Nagyon egy hullámhosszon pendülnek színészként és emberként is. Az utolsó részben nem is nagyon van közös jelenetük. A kávézós jelenetben mindketten nagyszerűek. Bármikor, ha egy House-Wilson jelenet előtt állunk, azt mondom, “Figyeld, ezek ketten nagyszerűek lesznek”.

» És milyen volt az utolsó epizódot rendezni? Különösen az utolsó jelenetet?
Fenn voltam a levegőben egy helikopterben, mikor befejeztük az utolsó jelenetet. Hányingerem volt.

» Legalább jó rálátása volt a kreációja utolsó pillanataira. De ha lett volna még egy évad, milyen lett volna?
Nem tudom. Ha lett volna még egy évad, az idei nem így ért volna véget. Mi lesz a karakterekkel ezután? – ez tetszik a legjobban a fináléban, hogy elültettük a magot a nézők fejében arról, hogy House és Wilson elmotoroznak és aztán úgy gondolják tovább, ahogy akarják.

[Paste Magazine]


Hasonló bejegyzések:

Csatlakozás a társalgáshoz

4 hozzászólás

  1. “Nem jó érzés felmenni a netre és látni, hogy valaki idiótának nevez.”
    Na jól van, eszerint olvasta az írásaimat 😀

  2. Először is szögezzük le, hogy mindig hálás leszek neki, amiért megalkotta a tv történetének legfantasztikusabb karakterét! Amiért haragszom rá az, hogy folyamatos rossz döntéseivel, amit nyilván nem csak ő hozott, hanem közösen a többiekkel szépen le is építette a végére, mert ugyan 8 év is szép, de ebben a sorozatban sokkal több lett volna!
    Sokaknak már a 4. évad sem tetszett, az új csapat, a koncepcióváltás, hogy a heti eset háttérbe szorításával többet foglalkoznak az állandó karakterek magánéletével!Szóval vannak akik már ezért szidják, személy szerint nekem tetszett és azt mondom, igenis kellett a vérfrissítés! Aztán az 5.évad környékén, elindította House-t egy szép úton, amit nevezhetünk karakterfejlődésnek is, aminek a végén kaptunk egy párkapcsolatban élő, a barátnőjének megfelelni akaró, nem Vicodin függő embert!Nah sokaknak meg ez sem tetszett, mondván elvette House egyéniségét és Cuddy kutyuskájává tette! De nekem még mindig tetszett, mert szerintem megmaradt ő House-osnak, ugyanúgy megvoltak a bunkóságai, stiklijei, mint azelőtt, csak összetettebb, szerethetőbb lett! És itt jön amiért szerintem “idióta”: gondoltak egy merészet, hogy House nem lehet boldog és a Huddy-t le kell rombolni! Azt, hogy mindezt úgy tették, hogy közben semmissé tették House két éves karakterfejlődését, visszalökve őt a függőségbe és Cuddy-t is kifordították önmagából nem zavarta őket! Már a szakítás is hülye indokkal történt (nem akarom, hogy megváltozz, aztán szakítok, mert nem változol, holott baromi sokat változott) utána meg Cuddy aki mindig törődött House-szal le se szarja, micsoda őrültségeket csinált! A házba rongyolás már csak hab volt a tortán a végére… aztán a FOX is bekavart a költségcsökkenéssel persze a 8. évadban, így az íróknak behatároltak voltak a lehetőségei, nem igazán tudták jóvátenni, amit elcsesztek! Röviden, ennyi 🙂

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .