“Az idősebb közönséget vonzza”

2007. október, beküldte Vénusz

De komolyan, kinek kell egy begyöpösödött, öreg Emmy, amikor azok, akik tudják, mi a szexi, téged választottak a Teen Choice tévészínész szavazáson. (Hughnak már van otthon két Golden Globe-ja, bezsebelt két Emmy-jelölést, de Amerika tinijei a múlt hónapban őt választották a kedvenc férfi tévésztárjuknak, megelőzve ezzel Matthew Foxot, Wentworth Millert, Milo Ventimigliát és Jared Padaleckit.) Nem rossz egy 48 évestől, mi?

Vagy ahogy Laurie fogalmazta: “Feltételezve, hogy az összes többi jelölt kora nem teszi ki az enyémet, úgy éreztem, ez egy igazi győzelem. Ez hatalmas szenzáció nekem, és nem utasíthatom vissza.”

Az, hogy megnyerte a Teen Choice választást, amire Hugh azt mondja “rávasaltatom a pólómra”, nem olyan nagy anomália, mint amilyennek tűnik, mert a House lett a legnézettebb sorozat a 12-17 évesek között a múlt évadban. És ami még fontosabb, a rejtélyes orvosi dráma lekörözte a szappanoperás Grace Klinikát, és az évad legmagasabb nézőszámát produkálta a 18-49 éves korosztályban.

Most, hogy ezt fenntartsák a negyedik évad során is, a House producerei kiagyaltak egy olyan szálat, ami előnyt kovácsol House tiszteletlenségéből és csípős humorából. Ahogy a 40 ösztöndíjra jelentkező verseng a nem-épp-álommunkáért Dr. Greg Housenál, a vendégszínészek is versengenek, hogy állandó szerepet kapjanak a Fox drámájában. Az írók még mindig rágódnak rajta, melyik két vagy három ember fog maradni.

“A tévében gyakran előfordulhat, hogy ha valami sikeres, mindenki ideges a változtatások miatt, mert megvan a kockázata, hogy felborul a csónak” – mondta Hugh. “De persze mire kapsz egy jelet, hogy valamit változtatni kéne, már túl késő. Szerintem nagyon okos volt az írók részéről, hogy kihasználják a most meglévő lendületünket egy kis irányváltáshoz. Ez teljesen megtartja azt a módot, ahogy House kezeli a dolgokat. Arra készteted House-t, hogy csináljon valamit a te kockázatodra.”

Laurie, akinek a karakterei Angliában az Egy kis Fry és Laurie, a Fekete Vipera és a Majd a komornyik-ban nem voltak olyan emelkedett szelleműek, mint a fertőző betegségek specialistája, akit most játszik, azt mondja, hogy idegessé teszi őt, ha a sorozat tripla-fenyegető sikerére gondol – a magas nézettség, a kritika hangos üdvözlése és a díjak – félelem nélkül, “amely majdnem azonnal elpárolog, mint a reggeli harmat”. De Hugh előállt egy hihető teóriával arról, hogy a bolondos, karizmatikus doktornak miért van minden generációban vonzereje.

“Nem mintha bárki cinikusan így tervezte volna, de szerintem House bizonyos szempontból az idősebb közönséget vonzza, mert ő kifejezi az idős emberek minden türelmetlenségét azzal szemben, ahogy a modern világ megy, és annak az ingerlékeny-érzékeny, anti-tudományos módját.” – mondta Hugh. “De ő ugyanakkor, szerintem, a tinédzserekhez is kapcsolódik, akik hasonlóan türelmetlenek az élet szabályaival és megkötéseivel szemben. És Housenak ez a lázadó oldala igazán vonzó a tinik számára.”

Ha ez a mágikus formula, akkor ennek a szezonnak is követnie kellene azt, mert ahhoz a tervhez képest, amit House kiagyalt, amikor arra kötelezték, hogy vegyen fel új orvosokat Foreman, Cameron és Chase helyére, az, hogy rákosnak tettette magát a harmadik évadban, szinte épelméjűnek tűnik. A harmadik évad fináléjában a zseniális orvos, aki azt állíjta, hogy jobban szereti a gitárja társaságát, egyedül maradt, szó szerint. Miután Foreman felajánlotta kéthetes felmondási idejét, House meggondolatlanul kirúgta Chaset, ami viszont arra sarkallta Cameront, hogy kilépjen.

Az átszervezés nem olyasmi volt, amit David Shore a szezon elejétől tervezett, de az egyik író véletlenül ráakadt, ahogy kutatták Foreman távozásának hatását a csapatra. Aztán, ahogy az írók eljátszottak az ötlettel, hogy House hogyan kezelné, ha elveszítene mindenkit, Shore rájött, hogy abban az irigylésre méltó helyzetben van, hogy újra megerősíthetik a győztes tervrajzot erőlködés nélkül.

“Inkább mintsem “Ó Istenem, Ó Istenem, kifulladtunk, kezd unalmas lenni, kezd tompulni, valamit változtatnunk kell, mit fogunk változtatni?”, változtattunk a saját napirendünkhöz igazodva” – mondta Shore. “Próbáljuk meg most, amíg a sorozat nagyon jól megy. Mi csak kiszélesítjük a világot. A sorozat nem lesz más. Csak egy kicsit nő.”

Hogy biztos legyen, a májusi finálé meglepetésként érte a rajongókat. Egész nyáron az Internetes üzenőfal tele volt a csalódott és izgatott rajongók tűnődéseivel – néhányan azzal traktálták az írókat, hogy “elrontják a sorozatot” az “átejtés” miatt, mások azon spekuláltak, hogy House három ösztöndíjasa majd visszajön, mert a producerek sosem rúgnák ki egy jól menő sorozat három főszereplőjét egyszerre.

Természetesen senkit nem rúgtak ki. Amikor az évad elkezdődik, Housenak – és a nézőknek – fogalmuk sincs, hova ment a három orvos. A második részre megtudjuk, hogy Cameron a sürgősségin dolgozik, Chase a műtőben, és Foreman a New York Mercy Hospitalben. De Omar elárulta az Emmy vörös szőnyegén, hogy “Foreman húzódozva fog visszatérni”.

És a korábbi Vicodin-függő főnökük pont ugyanolyan brutálisan őszinte és ön-elkényeztető lesz, mint mindig.

Az írók pedig megpróbálják kiaknázni a humoros lehetőségeket a House-Cuddy-Wilson hármasból az évad elején.

“Ez nagyszabásúnak tűnik, de valójában nagyon összefüggő, House House lesz” – mondta Katie Jacobs. “Tényleg hány évet vagy képes túlélni egy ilyen főnök mellett? És amikor az évad elkezdődik, House egyedül van. Ő szereti saját magát.”

Mivel nincs választása, kivéve ha visszaveszi a három orvosát, House úgy dönt, hogy felvesz 40 jelentkezőt, és ezzel egy olyan lépést tesz, amit Cuddynak muszáj tolerálni, mert nem kell nekik többet fizetnie, mint amennyit Foreman, Chase és Cameronnak fizetett. A többi úgy megy, mint a Survivor, csak orvosok eltávolításával heti rendszerességgel, amíg hatan nem maradnak a negyedik epizódban.

“Cuddynak ez olyan, mintha vízisielnél, és hirtelen a motorcsónak leállna, elkezdene körbeforogni, és te próbálnál kitartani” – mondta Lisa Edelstein. “House egyszerűen elszabadult. Képzeld el, amikor van három embere, akiket sértegethet… és most van 40. Olyan, mintha a sorozatot felnagyították volna, mert még több embert ócsárolhat.”

Ha a “valóság-show” gonosznak tűnik, vedd figyelembe ezt: az új színészek, akik az orvosokat játszák, ugyanazokat az akadályokat ugrálják át, kivéve hogy nem kell megbirkózniuk egy mogorva alak aljas húzásaival a kamerán kívül. Nemrég Laurie észrevette, hogy a színészek, akik az állandó szerepért versengenek, a forgatókönyvüket hátulról előre haladva olvassák. Lisa azt mondta, hogy az új évad forgatókönyveit olyan izgalmasnak találta, hogy alig várta a közös összeolvasást, hogy kiderüljön, kiket rúgnak ki minden epizód végére.

“Ez tényleg inkább egy kegyetlen környezet, sok tekintetben”- mondta Hugh. “De ami igazán pompás, hogy a színészek ahelyett, hogy féltékenyen néznék egymást, versengenének és próbálnák egymást a háttérbe szorítani, tulajdonképpen egy boldog testvéri bandát alkotnak. Majdnem, majdnem dalokat énekelnek a tábortűz körül.”

Shore és az írók most próbálják kiválasztani House két vagy három új orvosát, amely a nyolcadik epizódban történik majd meg.

“Bármely más sorozatnál, ahol dolgoztam, nem tudom, milyen érzés lett volna ez” – mondta Shore. “De itt olyan, mintha olyan valamit csinálnék, amit House is tenne. Az interjúztatás és emberek felvétele olyasmi, amit ő nem tenne. Felvenni 40 embert és kirúgni 37-et olyan, amit megtenne.”

Hugh egyetért, kivéve, hogy vigasztalónak találja a tudatot, hogy a közönség jobban ismeri House-t, mint bárki a Princeton-Plainsboróban.

“Az összes szörnyű, véletlenszerű, pusztító viselkedésért, mindig marad valami helyrehozható House körül” – mondta Laurie. “Semmi sem a nyilvános elismerésért van, amit House tesz. Ugyanúgy, ahogy nem törődik a kritikával, nem érdekli a dicséret sem. Csak a saját okai miatt csinálja, és mi, a közönség tudunk valamit. Van egy nyomunk, hogy mindez alatt ő talán nem angyal, de az angyalok mellett van.”


Hasonló bejegyzések:

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .