A tényfelelős

Az alábbi interjúban John Sotos, a Doktor House tényfelelőse mesél többek között arról, hogy került a sorozathoz és hogy mennyire van beleszólása a történet folyásába.

Minden agyafúrtabb tévésorozat mögött áll egy fáradhatatlan lektor, technikai konzulens, kutató vagy producer, aki meggyőződik arról, hogy helyes a szóhasználat, pontosak-e a tények és helyénvalóak a popkult utalások. Hogy jobban megértsük ezt a valakit, különböző sorozatok tényfelelőseivel beszélgettünk.

Lehet, hogy John Sotos szakértője a homályos diagnózisoknak, de ez nem jelenti azt, hogy hasonlítana House-ra, a főszereplőre. Csak neki kell arról gondoskodnia, hogy a briliáns, de bunkó doki csípős megjegyzései tudományos értelemben megfeleljenek a valóságnak.

“Ez egy komor sorozat és én próbálom nem ilyen hangulatban leélni az életemet” mondta Sotos, aki meglehetősen szűkszavú. “Szóval nem tudok mindennel azonosulni, ami a karakterekkel történik.”

Ennek ellenére Sotos, aki transzplantációs kardiológus szakorvosként végzett a Johns Hopkins Orvosi Egyetemen, a legjobb ember a House tényszerűségének megállapítására: Írt egy könyvet az ilyen extrém diagnózisokról, melyek majdnem minden epizódban megjelennek. (A könyv címe: “Zebra-kártyák*: segédlet a homályos diagnózisokhoz.)

Ez nem azt jelenti, hogy nem kell kutatásokat végeznie a sorozathoz, mely jelenleg a nyolcadik évadánál tart. A jó doktor orvosi szaklapokban és könyvekben keresi a megoldásokat az orvosi szálak véghezviteléhez, bár elmondása szerint szerencsésnek érzi magát, hogy olyan írókkal dolgozhat, akik nem okoznak neki nagy fejfájást ténybeli tévedések miatt.

“Elég hamar rákapnak az ízére” – mondta Sotos. “Némely dolgokat, amelyeket orvostanhallgatóknak kétszer-háromszor el kell magyaráznom, az írók elég hamar megértenek.”

Olvassák el alább Sotos tévés tényfelelős életrajzát, hogy megismerjék a pornósztárok diagnosztizálásának menetét; hogy az egyik barátja miért gondolta, hogy Sotos olyan, mint Dr. Gregory House, és annak történetét, mikor a sorozat a tudomány előtt járt.

Tévés tényfelelős életrajz

Beosztás: Orvosi tanácsadó, Doktor House (hétfőnként este 9-től a Fox-on)

Plusz pontok: Transzplantációs kardiológus szakorvosként végzett a Johns Hopkins Orvosi Egyetemen. Orvostanhallgatóként érdeklődött a betegségek szokatlan megnyilvánulásai iránt és írt egy könyvet “Zebra-kártyák” címen.

» Hogy kötött ki a House-nál?
Egy haverom felhívott, mondván: “Szia, van egy sorozat, amiben a dokiról te jutottál eszembe.” Nem hiszem, hogy azért mondta, mert bunkónak tartott, hanem a bemutatott szakmai kérdések miatt. Szóval megnéztem pár részt, és gondoltam: “Azta, ez az én területem.” Szóval elküldtem a sorozat készítőinek a könyvemet, és pár hónapra rá találkoztunk.”

» Milyen dolgokat kell lecsekkolnia, utánanéznie? Mi ennek a folyamata?
Megkapom minden forgatókönyv legújabb vázlatait és pirossal kijavítom az orvosi és – szeretem azt hinni, hogy – társadalmi felelősségi pontatlanságokat. Némely író az írási folyamat elején felhív, és megkérdi: “Lenne egy ötletem ehhez a karakterhez és kéne hozzá valami orvosi szál.”

» Tudna erre példát mondani?
Az egyik írónk azzal hívott fel, hogy “Lenne egy pornó sztáros epizód.” És mikor valaki azt mondja egy orvosnak, hogy “pornó sztár”, bizonyos egészségügyi kockázatok eszébe jutnak és természetesen mi nem akarjuk ezeket a bizonyos, megszokott kockázatokat felhozni. És ennek eleget is tettünk. Azon gondolkodtunk el, a túl higiénikus környezet milyen egészségügyi problémákat szül. Szóval úgy döntöttünk, az egyik ilyen problémát adjuk ennek a sztárnak.

Egy másik alkalommal azzal hívtak fel, hogy “Szeretném, ha tök átlagos tünete lenne a páciensnek.” Én meg arra gondoltam: “Hát, a tüsszögés elég átlagos és a Hansen-kór (lepra) okozhat tüsszögést. De nem mindenkinek van Hansen-kórja, aki tüsszög. Szóval végül nem tettük bele a tüsszögést, de a Hansen-kórt igen. Az író úgy döntött, a hangyamászást használja fel az epizódban – az, mikor úgy érzi az ember, hogy bogarak mászkálnak a bőre alatt.

» Szokott tanácsot adni Hugh Laurie-nak azzal kapcsolatban, hogyan ejtse ki a szavakat vagy ilyesmi?
Minden szövegük nagyon pontosan van megírva a forgatókönyvben, szóval szerintem elég keveset improvizálhatnak a színészek. Alkalmanként felmerül a kérdés, hogyan kell kiejteni egy-egy szakszót, de minden forgatókönyv mellé csatolunk kiejtési listát. Egész nap ott van egy nővér is a forgatáson, ő válaszol az ilyen kérdésekre.

» Általában milyen változtatásokat eszközöl egy-egy forgatókönyvön?
Általában szóhasználattal kapcsolatos változásokat. Például, ha az van leírva, hogy “mellkasi fájdalom”. A jó orvosok nem “mellkasi fájdalomról” beszélnek, mert a torokgyulladás érzése nem igazán fájdalom, hanem nyomás- vagy kellemetlen érzet. Ilyenkor megváltoztatom a kifejezést. Némely változtatások pedig ténybeliek. Elég gyakran van az a sorozatban, hogy több diagnózist is bedobnak, amely illik a páciens tüneteire. Néha olyan forgatókönyvet kapok, amelyben a leírt diagnózisok nem igazán illenek a tünetekre, és ezeket ki szoktam javítani.

» Mi a helyzet az átívelő történetszálakkal vagy orvosi problémákkal, amelyek a teljes epizódot átölelik?
Néha azzal jön az író, hogy “El akarok jutni A-ból B-be. Van egy páciensem ilyen meg ilyen tünetekkel, és a végére azt akarom, hogy kelljen neki egy MRI az agyáról.” Szóval meg kell alkotnom a lehetséges hipotéziseket, amellyel eljuthatunk az agyba. Ez elég nagy kihívás.

» Igen, hogy csinálja? Hogy jut el mondjuk egy rángó ujjtól egy MRI-ig?
Sokféleképpen össze lehet kapcsolni két dolgot. Ha valakinek rángó ujja van és el akarunk jutni az agyáig, akkor mondhatjuk, hogy kap egy rohamot az agyának bizonyos részén, amely agytumorhoz kötődhet. Ez egy ismert kapcsolódási pont, ami azt illeti. Ha nem létezik ilyen kapcsolat, akkor általában visszalépek a mechanikus kapcsolódásokhoz – az emberi test fiziológiájához. A 3. vagy 4. évadban volt egy epizód, amelyben az agytól a szívig kellett eljutnunk. Az íróval elég nehéz dolgunk volt. Végül találtam egy cikket, amely arról szólt, hogy a középagy asszimetrikus aktivitása kihatással lehet a szívműködésre. Ezt előtte nem is tudtam. Elég kevés gyakorló orvos tud erről.

» Meséljen a múltkori rész “tüdő a dobozban” témájáról!
Az írók között van egy igazi orvos, ő írta ezt az epizódot. Szóval nem kellett annyira beleszólnom, mint általában. Elég keveset pirosítottam bele a forgatókönyvbe. Például beleírtam egy viccet, amit végül nem használtak fel. De előjött a tüdő anatómiája. A tüdő több lebenyre oszlik. Csak kissé ki kellett tisztáznom, hogyan utalnak ezekre a lebenyekre. Kis anatómiai javítás volt. Nem túl tipikus rész volt.

» Mi volt a legnagyobb hiba, amit forgatókönyvben észrevett?
Mikor a forgatókönyv első vázlata elkészül, 8-10 nap van csak a forgatásig. Szóval, ha találok benne egy nagy tévedést, akkor nem igazán tudom kicserélni a motort a gépezetben úgy, hogy csak nyolc napunk van hátra. Emlékszem egy olyan történetre, amelyben egy 5-6 éves kislány tesztoszteron-krém hatására elkezdett menstruálni. Ezt már nem tudtam kijavítani. A mestruációt női hormonok, többféle hormon szintjének megkoreografált növekedése és csökkenése okozza. Az, hogy egy férfi hormon idézzen elő ilyen hatást, nem tűnt lehetségesnek. Nem tudtam olyan mondatot beleírni, amellyel ezt kijavíthattam. Nem helyettesíthettük mással az egész sztorit. Szóval lenyeltem a békát, és mondtam: “Ezen túl kell esnünk.” Három évvel később olvastam egy cikket egy szaklapban a korai pubertásról és megtudtam, hogy a tesztoszteron előidézheti a pubertás megkezdését. Más szóval bekapcsolhatja az agynak egy olyan részét, amely korábban megkezdi a pubertás időszakot, szóval ez lehet magyarázat arra, ami abban az epizódban történt. Felhívtam ezt az írót azzal, hogy “Tudtad, hogy van ilyen?” De nem mondom meg, hogy mit felelt.

» Volt olyan hiba, amely adásba került, és azt kívánta, bárcsak még előtte észrevette volna?
Csak kis dolgok. A Hopkins Egyetemre jártam és volt ott egy nagy tiszteletben álló orvos, Osler. És az epizódban rosszul ejtették ki a nevét. Kicsit megdobbant a szívem, mikor meghallottam. Úgy gondoltam, hogy csalódást okoztam az ismerőseimnek Baltimore-ban.

* Azért zebra, mert azt kell megtalálni mint diagnózist a sok ló között.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .