A TV Guide a sorozat készítőivel (David Shore, Katie Jacobs, Bryan Singer, Greg Yaitanes) és szereplőivel (Hugh Laurie, Robert Sean Leonard, Omar Epps, Jennifer Morrison, Kal Penn, Anne Dudek) beszélgetett a sorozat indulásáról, az egyes évadokban történtekről illetve a sorozat zárásáról. Az interjú a finálé előtt készült. Több oldalas, az utolsó spoileres csak a tv2-t követőknek.
A Doktor House – egy érdekes, összességében másfajta orvosi sorozat – 2004. november 16-án kezdődött és fejre állította a műfajt egy igazi antihőssel a főszerepben: egy orvos, aki nyíltan megveti a pácienseit, és az embereket általában. De a kitűnő íróknak és az angol, imprós-komikus múlttal rendelkező Hugh Laurie alakításának köszönhetően a sorozat nyolc évadon át a képernyőn maradt – drogfüggőséggel, beszólásokkal és számtalan diagnózissal, ami szinte soha nem lupusz volt. Mielőtt a House véget ért (május 21-én, hétfőn), beszélgettünk a sorozat készítőivel és szereplőivel az Emmy-díjas drámasorozatról.

Katie Jacobs és párja Paul Attanasio, vezető producerek épp a bebukott Gideon’s Crossing c. orvosi drámasorozatból kászálódtak ki, mikor jött az ötlet: csináljanak egy kórházas sorozatot, némi CSI-os beütéssel.

Katie Jacobs (vezető producer): Volt egy rovat a New York Times vasárnapi kiadásában Diagnózis címmel, amit Lisa Sanders vezetett. Alapvetően csomó nem összeillő tünetet sorolt fel… aztán 1200 szóban leírta, hogyan tárta fel a rejtélyt és jött rá a diagnózisra. Ilyen egyszerű volt: orvosi rejtélyek, amelyekben a tünetek a gyanúsítottak.

David Shore (készítő, vezető producer): Az országos csatornák mind ráugrottak az [orvosi rejtélyes ötletre] és elkezdődött egy kis harc köztük. Nagyon megijedtem, gondoltam “Nem is biztos, hogy van egy kész sorozatunk.” A kórokozóknak nincs motivációjuk. Az emberek azért néznek rejtélyeket feltáró sorozatokat, mert a “miért”-re kíváncsiak és nem arra, ki tette. És aztán ez lett a sorozat lényege: Miért teszik azt az emberek, amit tesznek? Hónapokat töltöttem azzal, hogy kitaláljam, mi legyen az első történet és kik legyenek a szereplők. Kellett a középpontba ez a karakter, akit lenyűgöz az, amit mások csinálnak és mindennek a logikus magyarázatát keresi.

Katie Jacobs: A karakter ötlete úgy jött, hogy azon gondolkodtunk, “Vajon mit mondanak az orvosok, miután elhagyjuk a vizsgálót? Mit mondanak egymásnak?” A “mindenki hazudik” abból a helyzetből jött, mikor valaki felvázolja a kórtörténetét az orvosnak. “Hány pohár bort ivott meg a héten?” – kérdezi az orvos. A páciens meg azt mondja, kettőt, de ő négyet ír fel. A másik pedig, ami még fontos volt, hogy mikor bevisznek valakit a kórházba, nem tudják rögtön, hogy mi a baja. Kísérletek és hibák útján derítik ki. Nem túl jó ez, de igaz, és szerintem az emberek is megértették ezt.

David Shore: Sherlock Holmes afféle inspiráció volt. Azt akartam, hogy olyasvalakiről szóljon a sorozat, akit jobban érdekel a rejtvény, mint az emberek élete, és ez felveti a kérdést, hogy melyik a fontosabb: a motiváció vagy az eredmény? House egy kicsit az én alteregóm is, valamilyen szinten. A dolgokhoz való viszonya nagyrészt belőlem jött. Sokkal okosabb, mint én vagyok és többször van igaza, mint nekem. Szóval megússza azokat a dolgokat, amiket mond. De olyanokat mond, amiket én is mondanék.

A színész megtalálása Dr. Gregory House-ra, a gyógyszerfüggő, sántító diagnosztára nagyon nehéz volt. Bár a producerek számtalan színészt megnéztek, Hugh Laurie azonnal megtetszett nekik – ő volt a Fry és Laurie egyik fele. Akkoriban a legutóbbi filmje a Stuart Little volt, melyben a szeretetteljes, barátságos apukát játszotta. Mindenkit lenyűgözött.

Bryan Singer (rendező, vezető producer): Nagyon odavoltam ezért a House című sorozattervért. A csatorna aggódott amiatt, hogy a sorozat nagyon függene a House-t játszó színésztől. Én meg mondtam: “Olvasták a forgatókönyvet? Ő a főszereplő. A sorozat amúgy is ettől a karaktertől függene.”

Katie Jacobs: Az biztos volt, hogy House valahogy sérült lesz. Az alapötlet az volt, hogy nem akar találkozni a páciensekkel, de igazából nem akarja, hogy lássák őt a páciensek. Emlékszem, az elején tolószékben volt… aztán elképzeltem őt egy sebbel, mint a Szépség és a Szörnyetegben vagy az Operaház fantomjában. Az szörnyű lett volna. De a bot jó választás volt. Miután eldöntöttük, hogy bot lesz, valaki olyat kellett találni a szerepre, aki végig tud menni a folyosón úgy, hogy mindenki rá figyeljen. Hugh volt az egyetlen, akinél ez teljesült.

Bryan Singer: Csomó külföldi színészt láttam, és meg voltam róla győződve, hogy bajban lennének az akcentussal, különösen az orvosi kifejezésekkel. És senki nem volt, akinek erős hangja és vonzó megjelenése volt. Megnéztünk egy kazettát, ezt a nagyon durva, saját maga által felvett meghallgatás-videót, amit Hugh Laurie egy afrikai fürdőszobában csinált. Még soha nem hallottam róla előtte. Épp borostás volt és a hangminőség olyan volt, mint azokon a Bin Laden-videókon. Nagyon rosszminőségű volt. És mégis, valami megtetszett a hangjában. Lágy volt és olyan kiejtése, amiről úgy gondoltam, elvinné a hátán ezt a karaktert. Odafordultam Paulhoz és Katie-hez és mondtam: “Erről beszélek! Ez kell nekünk! Egy amerikai.” És rám néztek, és mondták: “Ő angol.”

Katie Jacobs: Miután beraktam Hugh kazettáját, emlékszem, Bryan Singer felállt az asztala mögül és közelebb ment a tévéhez. Ezt nem lehet elfelejteni.

David Shore: Hugh olyanokat csinál, amiről nem tudom elképzelni, hogy más is képes lenne megcsinálni. Elmond egy viccet a legkomorabb jelenetben és mégse veszted el a jelenet mélységét. Íróként felszabadít, hiszen bármit megírhatok a karakterének. Amíg igazság van mögötte, működni fog, mert ő játssza.

Katie Jacobs: Igen, Hugh attól más, ahogy egy viccet el tud mondani. Ettől majdnem megbocsát neki az ember, de mégse. A másik, ami még Hugh-ban megvan színészként, hogy mikor a kamera közelről mutatja, belelátsz a fejébe. Mondhat bármit, akkor is látod, hogy sérült.

David Shore: A csatorna vacillált azon, hogy House Vicodin-függő legyen-e, de jó értelemben. Pár megjegyzésük volt. Ez esetben azt mondták, hogy “Legyen függő, ha akarjátok, de ha az lesz, akkor őszintén csináljátok, ne vicceljétek el.” Eredetileg nem akartuk, hogy ez komoly probléma, igazi dilemma legyen a karakternek.

Katie Jacobs: Gyógyszerfüggőnek nevezzük, ez igaz, de azért szedi azt a sok Vicodint, mert fájdalma van. Arrogáns és a legokosabb az osztályban. Mint egy nagy kamasz. De a Vicodin-függőségéből lehet tudni, hogy sebezhető és törékeny.

Miután Laurie-t kiválasztották a szerepre, a producerek megtalálták a legjobb barátját, James Wilsont, a főnökét, Lisa Cuddy-t és a három kollégát, aki House diagnosztikai csapata lesz.

Bryan Singer: Sok évvel ezelőtt forgattam egy kisfilmet az egyik régi szomszédommal, Ethan Hawke-kal. Ethan mutatott be Robert Sean Leonardnak, akinek megmutattam az egyik vizsgafilmemet és Bobby adott nekem egy 1000 dollárról szóló csekket meg egy levelet azzal, hogy “Folytasd, amit csinálsz!” Ezt soha nem felejtettem el. Mikor megláttam őt a casting-listámon, azt mondtam, “Bobby bármire képes. Övé a szerep.” Akkor nem választottam volna, ha nem tudtam volna róla, hogy zseniális. De szó szerint, mikor megláttam a nevét, mondtam, “Ő lesz Wilson és kész.”

Jennifer Morrison (Dr. Allison Cameron): A találkozóm napján esett az eső Los Angelesben. Teljes káosz volt odakinn és nem volt esernyőm. Arra gondoltam, hogy bemegyek, rendbe szedem magam és utána jöhet, aminek kell. Bementem és Bryan Singer ott ült az előtérben. Esélyem se volt összeszedni magam, szóval úgy mentem oda, mint egy ázott veréb.

Bryan Singer: Mivel lényegében nem adtam választási lehetőséget a csatornának Wilson szerepét illetően, azt mondták: “Bryan, a többi szerepre adj pár embert, akiből választhatunk.” Szóval Cameronra küldtem nekik három kazettát három lányról. Az egyikre nem emlékszem, a másik meg egy szőke volt, a harmadik pedig egy barna. Mindkettő Jennifer Morrison volt. Ettől most azt hinnék, hülye vagyok, de tényleg nem vettem észre. A csatorna erre azt mondta: “Bryan, ez nem olyan vicces.” Én meg: “Hogy értitek?” “Két Jennifer Morrisont küldtél be” – mondták. Erre én: “Akkor biztos ő a tökéletes a szerepre.”

Jennifer Morrison: Sokáig nem jeleztek nekem vissza, szóval gondoltam, “A fenébe, akkor ez most nem sikerült.” És eléggé zavart. Voltak más felkérések, de erről azt gondoltam, nagyon különleges lehet. De aztán kiderült, hogy az egyetlen vetélytársam én magam voltam, szőke hajjal.

Bryan Singer: Úgy gondoltam, Cameron benne van Jennifer személyiségében. Szép, de nem akarja, hogy ez határozza meg őt, mint embert. Olyan karakterként láttam őt, akinek nem csupa boldogság az élete. Érte már veszteség és nem számít neki, House mennyit szól be neki, valami fura módon – mint a szülők esetében – ezzel betöltötte a veszteség által okozott űrt Cameron életében.

Jennifer Morrison: Vonzódik a tehetséghez és a szenvedélyhez, szóval House durva külsője soha nem okozott neki problémát. Csak azt látta, hogy életeket ment és ezt szenvedéllyel és hihetetlen tehetséggel teszi. Cameron az ilyen dolgokért volt oda.

Bryan Singer: Jesse Spencerről azt gondoltam, jó páros lennének Jenniferrel – mind fizikailag, mint energiát tekintve. Jesse-nek volt egyfajta magabiztossága. Kényelmesebben viselte, hogy ilyen jól néz ki, mint Jennifer. A két fiatal orvosra mindig úgy tekintettem, mint egy csapatra. Egy kicsit a Közönséges bűnözők castingja jutott erről eszembe: mikor Benicio Del Torót és Stephen Baldwint kiválasztottam, egy csapatként gondoltam rájuk. Itt is ez volt a helyzet. Két fiatal orvos, akik valahogy elvoltak egymással.

Omar Epps (Dr. Eric Foreman): Foreman meggyőződéssel tud hinni abban, amiben hisz. Foreman és House valamilyen szinten ugyanolyanok, de House talán sokkal inkább megcsömörlött. Mikor Foreman felismeri a kettejük közti hasonlóságokat, rájön, hogy milyen nem akar lenni.

Bryan Singer: Omarnak nagy szeme van és tudtam, hogy az első évad minden részében forgatni fogja azt a nagy szemét. Omar Epps House egy változata. Foreman kicsit félelmetes. House bárki másnak beszólhat. Foreman az az ellenfél, akitől kicsit félni kell.

David Shore: Az első naptól kezdve volt szexuális feszültség House és Cuddy között. Egyszerűen a színészek úgy játszották. Még ha megpróbáltam volna figyelmen kívül hagyni, akkor is ott volt és nekem tetszett.

Bryan Singer: Azért váltasztottam Lisa Edelsteint, mert láttam őt prostiként Az Elnök emberei pilotjában és fantasztikusnak találtam. Számomra ő volt a legdögösebb prosti Washingtonban, de emellett [a Fox Entertainment elnöke] Gail Berman az Ally McBeal-ből ismerte őt, amelyben a transszexuális nőt játszotta. “Szerintem úgy néz ki, mint egy férfi” – mondta. Én meg: “Nem, nagyon szexi.” Azon múlott, hogy néz rá az ember. De, mikor megnéztük a pilotot az egyik haverom legénybúcsúján, még mielőtt adásba került, a New Jersey-i haverjaim mondták, hogy “Igen, nagyon dögös.” Jól választottam.

(Edelstein visszautasította a felkérésünket, hogy beszéljen a témáról.)

A pilotot (első rész) Vancouverben forgatták és Fox 2004 őszén tűzte műsorára, novemberben volt a premier, miután a World Series véget ért.

Hugh Laurie (Dr. Gregory House): A pilotról azt gondoltam, hogy jó volt. Jó és érdekes volt a történet érdekes karakterekkel. Ez még nem jelentette azt, hogy bárki meg is fogja nézni. Az meglepetés volt.

Robert Sean Leonard (Dr. James Wilson): Emlékszem, miután megnéztem a pilotot a nejemmel, azt gondoltam, “Wow, ez nagyon jó. Ezt szívesen nézném. Szóval nem fog sokáig menni, mert mindent, amit szeretek, elkaszálnak.” Imádtam a My So-Called Life-ot. Szóval meglepett, hogy adásba került [a House]. Sokáig csak küzdöttünk a nézettségért. Nem néztek minket sokan, de a sorozat mindig is jó volt. Aztán beraktak minket az American Idol után.

David Shore: Az olyan nézőket hozott, akik utána velünk is maradtak és ezért nyilvánvalóan hálás vagyok. Esélyt adott az embereknek, hogy bepróbálják a sorozatot. És bepróbálták és tetszett nekik és ez csodálatos.

Katie Jacobs: Hogyha van közönséged, akkor nem kell azon gondolkoznod, hogy harcolj a sorozatodért. Akkor megvan az a privilégiumod, hogy használd a fantáziádat, hogy merre menjen a történet.


Hasonló bejegyzések:

Csatlakozás a társalgáshoz

5 hozzászólás

  1. Nekem egy olyan speciális kérdésem lenne, ami nem egészen tartozik ide, de lassan egy éve nem hagy nyugodni egy rejtély. Hetekig keresgéltem akkoriban. De semmilyen morzsát nem csíptem el, hogy miért is ment el Lisa Edielstein (Cuddy). De valami nagy-nagy bánata lehetett, ha még ennyi idő után se tudták visszahozni. Mert ugye állítólag hívták meg minden. Az utolsó részre, a záró bulira, interjúkra stb. De semmi. Teljesen kizárja House-t. Először azt nyomatták, hogy a pénz, majd hogy személyes. Konkrét elméletem nincs, de (mindig van egy “de” 🙂 ) szerintem vagy Hugh Laurie-hoz van köze, véletlen túlzottan összegabalyodtak (amit annyira nem tartok reálisnak) vagy pedig Katie Jacobshoz vagy David Shore-hoz. Mivel ha egy másik karakter lenne a gondja, nem tagadná meg az interjúkat, stb. Azzal, hogy elzárkózik a sorozattal kapcsolatos kérdések elől, magától House-tól határolódik el. House-t pedig az előbb említett három személy alkotja képletesen.

  2. Ez egy rendkívül jó meglátás. Én is gondolkoztam hogy Lisa miért határolódik el az egész House-tól. Igen elgondolkodtató, amit mondtál és ezen a szálon érdemes elindulni. Talán majd az elkövetkezendő időben többet is megtudunk, de ha megtudtok valamit azt kiváncsian meghallgatnánk.

  3. Rajtad kívül még rengetegen keresik erre a választ, de amíg valamelyik érintett (elsősorban Lisa) nem áll ki elmondani, addig csak találgathatunk!
    Az tuti biztos, hogy ez nem csak a fizetéscsökkentésről szólt, bár nyilván az senkinek nem esik jól ha a rábízott feladatot tökéletesen megoldja és a jól megérdemelt emelés helyett fizucsökkentést kap!
    Ami biztos, hogy pl. RSL-lel ellentétben Lisának ez nem csak egy munka volt, amiért felvette a pénzt, majd hazament! Mindig ő volt a leglelkesebb, szívét-lelkét beletette és ahol csak lehetett megjelent a House-t képviselve! Talán a sorozat legjobb PR-embere volt, nemcsak játszotta Cuddy-t, hanem meg is élte! Még a tavaly januári People’s Choice Awardson, ahol 4 díjat nyertek, is ő volt az, aki egyedüliként képviselte a sorozatot! És nagyon úgy tűnt, hogy az általad felsorolt 3 emberrel jó volt a kapcsolata, főleg Laurie-val volt egy hullámhosszon!
    Ezek után el se tudom képzelni milyen nehéz lehetett neki ott hagyni sorozatot, biztosan komoly oka lehetett! Valami történt ott, verziókat hallottam én is Hughról, Shore-ról, a republikánus Fox csatornával való összezördülésről, de tényleg nem tudom! Ami fura, hogy úgy fest ő aki korábban mindenkivel jóban volt, most senkivel nem tartja a kapcsolatot, ő akinek annyira fontos volt ez a szerep, megtagadja, még a múltidézést is….

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .