A gyötrődő doki rendezésbe kezd

A hétfői New York Times vaskos kiadásából nem maradhatott ki az a cikk, mely Hugh Laurie első “House”-rendezéséről ír. Nemcsak, hogy interjút készítettek vele, hanem egy olyan fotósorozatot is, amin ritkán (vagy talán még soha nem) látott arcszőrzettel jelenik meg. Szerintem nagyon jók lettek a képek. Ezeket, illetve a cikk fordítását megtaláljátok a folytatásban.

LOS ANGELES — Mikor Laurie egy óra szünetet kap a “Doktor House” forgatásából, általában elnyúlik a kanapéján a kényelmes trailerében, bár nem azért, mert szüksége lenne egy gyors alvásra, hogy felépüljön a televízió legösszetettebb főszerepének alakításából.

Nem, Mr. Laurie egy még fárasztóbb feladat közben tart szünetet, mely az amerikaiul való beszélés.

“Elrontják a délutánomat” – mondja Mr. Laurie kedvesen az előkelő oxfordi angol akcentusával. (Előkelő, mert Oxfordban született és az Etonon és Cambridge-ben tanult.)

Ezután az interjú után – amit az anyanyelvén folytatunk le – elmondása szerint vissza kell majd mennie a stúdióba és újra be kell állítania az amerikai akcentusát – amit már hat éve olyan meggyőzően mutat be nekünk a gyötrődő-zseni New Jersey-i diagnosztaként, hogy a sorozat számos rajongója még mindig meglepődik, mikor megjelenik egy talkshow-ban, és a színészi “folyhamat”-ról beszél a “folyamat” helyett. (Mikor Bryan Singer – aki az első epizódot rendezte – először megnézte Mr. Laurie meghallgatás-kazettáját, le volt nyűgözve, hogy ez az ismeretlen amerikai színész mennyire ráérzett a karakterre.)

A forgatáson Mr. Laurie állandóan amerikai akcentussal beszél, mégha nem forog a kamera, akkor is, mert: “Nehéz oda-vissza kapcsolni. A saját érdekemben szükségem van arra, hogy ne is kelljen odafigyelni rá. Nem akarom, hogy a stáb azt mondja: ‘Ó, ezt olyan angolosan mondta.’ Ez engem is megzavarna.”

Viszont most egy egész epizód erejéig – amit hétfőn adnak le a Fox-on – Mr. Laurie kénytelen volt a saját akcentusával beszélgetni a stábbal. Most először vette fel a főnök szerepét a forgatáson: ő volt a rendező.

“Valaki más ötlete volt” – mondta Mr. Laurie, megjegyezve, hogy izgult, mikor elvállalta a feladatot. “Amint egy színész elkezd rendezni, az egész hirtelen egy hiúsági kérdésnek tűnik, nem?”

Katie Jacobs, a “House” egyik vezető producere e-mailben elmondta, “Az az igazság, hogy már évek óta kértük, hogy rendezzen. Szerintem egyszerűen végre lefárasztottuk őt ezzel. Még találnom kell valami olyat, amit Hugh nem tud profi módon megcsinálni, szóval tudtam, hogy jó epizódot hozna össze. De nagyrészt azt gondoltam, hogy a légkörnek jót tenne, ha a főszereplőnk rendezne. És nagyon örülök, hogy megtette.”

Mr. Laurie nagyon lelkesen vette a feladatot. “Elég kellemetlenkedő személy voltam” – azzal, hogy állandóan kérdéseket tett fel különböző dolgokkal kapcsolatban. “Teljesen lenyűgözött az egész folyamat. A legritkább és legnehezebb képességeket igényli a problémamegoldástól a mérnöki képességeken át a józan észig.”

Még a visszatérő álmai miatt is nagyon tetszett neki ez a szerep. Az egyik ilyenben, ami az “Airplane” c. filmből van, a pilóta rosszul lesz a tengeri herkentyűktől és a stewardess hátramegy az utastérbe, hogy keressen valakit, aki átvenné a vezetést.

“Nem azt mondom, hogy mindenkit ellöknék magam elől, ha valaki más alkalmasabb lenne a feladatra” – mondja. “De, ha senki más nem vállalná, én megpróbálnám.”

És még: “Néha azon gondolkodom, hogyha elmennék a Világbajnokságra az angol futball-válogatottal, akkor meddig bírnám ki a pályán, míg a tömeg észrevenné, hogy nem vagyok igazi játékos. Talán egy labdaérintés után? Kettő után? Vajon csak 10 másodpercig tartana? Vagy akár egy percig is?”

Mr. Laurie elmondta, hogy nem ő választotta ki külön ezt az epizódot rendezésre, bár elég jól bevált egy kvázi újoncnak (Már rendezett ezelőtt a brit televízióban.) “Tudtam, hogy nem lenne benne semmi nagy dolog; nem bíztak volna rám hatalmas akciójeleneteket” – mondta. Ehelyett egy olyan epizódot rendezett, amiben a kórházat lezárják egy eltűnt baba miatt. Ő egy “a liftben ragadtunk történet kicsit elnyújtott változatá”-nak nevezte.

Dr. House egy olyan férfival van összezárva, aki 24 órán belül meg fog halni. A páciens – akit David Strathairn alakít – “egyfajta fantomja House-nak” – mondja Laurie. “Közel neki a halál és visszanéz az életére a vágyódásokkal és megbánásokkal, amiket hirtelen House is meglát a saját életében.”

Mr. Laurie elmondta, hogy nagyon örült neki, hogy egy olyan veterán színésszel dolgozhatott együtt, mint Strathairn. “Abszolúte meg volt rá az oka, hogy nyugtalan legyen egy ilyen újonc kezei között – mondta – de hihetetlenül kedves volt.”

A kollégáival való interakción kívül Mr. Laurie elmondta, hogy a rendezésben leginkább a “frenetikusságát” szerette. Hozzátéve, hogy “Ha túl sok időm van a gondolkodásra, elkezdem túlkomplikálni a dolgokat annyira, amennyire már nem kéne.”

(Megtekintés a galériánkban)

Gregory House természetesen továbbra is egy nagyon összetett figura marad, bár Mr. Laurie kezei között számos fordulatot vett a karaktere, különösképpen az elmeintézetben történtektől fogva, ami az évad elején volt. “Ez nehéz, de valamit el szeretne érni” – mondja. “Rájön, hogy magányos. Bár akármennyire is beletörődik ebbe, attól még valójában fáj neki. És rá kell jönnie arra, hogy a barátság, és a szeretet és az emberi kapcsolatok ezt orvosolják.”

Mr. Laurie – aki a brit televíziózásban főként vígjátékokban szerepelt (“Fekete Vipera”, “Majd a komornyik”) – a “House”-ban is megtalálta a humort: “A sorozat sok szempontból nagyon mókás. Néha nagyon vicces. Időnként bohókás. Időnként meg mesterkélten verbális.”

“Még mindig imádom a karaktert” – mondta Laurie. Ezzel nincs egyedül. A sorozat amerikai sikere mellett ez egy világjelenség is.

“Számomra rejtély, hogyan lehetünk ilyen sikeresek a tengerentúlon” – mondja. “Annyira verbális ez a sorozat. De azért lefordítják portugálra, olaszra, oroszra, és még így is megáll. Az elsőszámú drámasorozat Olaszországban. A franciák megőrülnek érte. Ez érthetetlen.”

Talán nem annyira érthetetlen, hogyha a karakter alapját vesszük: egy detektív a viktoriánus Angliából, aki – ahogy Mr. Laurie fogalmazott – “kétségkívül a leghíresebb irodalmi franchise a világon”. Mivelhogy fiatal korától kezdve Sherlock Holmes rajongó volt, Mr. Laurie mindig is szerette a sok összefüggést, ami House és Holmes között van.

“Atyám, milyen nagyszerű az, hogy ehhez a karakterhez hasonlítanak!” – mondta Mr. Laurie.

A “Doktor House” idei évadának forgatását befejezték, és Mr. Laurie átköltözik nem messzire a kitalált otthonától a Princeton-Plainsboró Oktatókórháznál: egy független filmben fog szerepelni, melynek címe “The Oranges”.

A szerep maga teljesen másmilyen lesz. “Egy barátságos, kedves lélek – egy elveszett lélek, aki valami olyasmibe keveredik, ami felforgatja az életét” – mondja Mr. Laurie, hozzátéve, hogy “egy romantikus kapcsolat körül forog a történet, ami egyik félnek se hoz jó következményeket.”

És igen, megint amerikait játszik. Még dolgozhat az akcentusán.

“Vannak bizonyos dolgok, amit mindig megcsinálok munkába menet: a közszolgálati rádiót hallgatom, és kiragadok egy kifejezést, és többször elmondogatom magamnak” – mondta. Soha nem hallatszik számára tökéletesen, de Mr. Laurie ezt is megteheti.

“Szerintem az amerikaiak kicsit jobban elfogadják a különböző akcentusokat” – mondta.

[The New York Times]

Csatlakozás a társalgáshoz

12 hozzászólás

 1. Áh, eddig fel sem tűnt hogy ezeken a képeken ilyen a szakálla XD Látszik milyen jó megfigyelő vagyok… szerintem jól áll neki! 😀 olyan… nem is tudom milyen. De jól áll neki. De persze a borosta… De ne válogassunk, igaz? 😀

 2. Háh, ez az újféle a nyerő nekem, illetve a második befutó a régi borosta mögött, de azért ezse rossz :szerelmes: 😀 😀 😀 😀
  Mondjuk a film forgatásán semmilyen arcszőrzetféleség sincs rajta, szóval… 😀 😀
  (Empí, csak nekem ugrik be a The Orangesről mint film te? 😛 😀 😀 :D)

 3. De szeretem, amikor ilyen őszinte! :pirul: Amikor nem a sablonszövegeket kell mondania (vagy nem kell, de mondja, mert azt akarják hallani)… És hihetetlen, hogy ami benne volt szerénység, nem hogy csökkent volna, növekedett. Rengetegen rajonganak érte, és ő mind-mind befeléfordulóbb lett, pozitív értelemben. Nekem még mindig úgy tűnik, hogy nem ez az ő igazi világa.
  Ez az újfajta borostadizájn meg szerintem is tökjó! :igen: Megváltoztatja az arcát, de megőrzi, amit az eredeti borostával kötöttünk össze.

 4. Hát jaj. 😆
  Iszonyatosan jól néz ki ezeken a képeken! Egy szexuális istenkirály! szivecske :pirul:
  De komolyan. Ez a borosta egy kicsit még rosszfiúsabbá teszi sztem, és nagyon jól áll neki! 😛
  (Persze a régit is szeressük.)
  Hú, na ezek a képek most megint bejöttek.
  Hogy is volt az 5×11-ben?
  “minden fiú és lány nedveseket álmodott magáról” 😀 😀 😀

 5. Csak úgy mellékesen hozzáteszem.
  Egy lelkes rajongó ezt írta ezek a képek alá egy oldalon:
  “OMFG!! If that’s how he’s gonna look in the movie I’m going to have an orgasm right now!!”
  😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

  Lilla, I totally agree with you. :meno: 😆
  És őszintén szólva legelső nézéskor becsináltam ezektől. 😀 😀

  szivecske szivecske szivecske szivecske szivecske

 6. Jaj teljesen mindegy, hogy milyen a borosta, csak Hugh legyen alatta 🙂 <3
  Óóóóóó, jaj de nagyon nagyon…..jajjj 🙂
  De azért a régivel jobban szeressem…
  LA..teljesen igazad van 🙂

 7. @magicpill: Egyébként én is teljesen odavoltam, hogy “Hú, dejó!”, mikor megláttam ezeket a képeket!
  De, ahogy Orsi is írta, nem ez lesz a kinézete az új filmben. Ez csak a 6×17 forgatása közben volt.

  Mondjuk én tökre nem értek ehhez (talán egy fiút kéne megkérdezni), de soha nem értettem, hogy hogy tud mindig borostás lenni? Mármint nyilván csak a forgatási napok alatt, oké. De ahhoz pár napig borotváltnak is kell lenni, hogy lehessen borosta. Szóval a sorozatnak ez a része (se) életszerű. 🙂

 8. Ági, nem akarok okoskodni, de ahhoz, hogy mindig ugyanolyan legyen a borosta, nem kell borotváltnak is lennie. A borotvája úgy van beállítva, hogy mindig csak a fölösleget vágja le, alatta marad pár milis szőrzet.Így tudom, de ha nem igaz, akkor bocsi 😉

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..