Két videóinterjú a hétfői epizód írójával, Kath Lingenfelterrel. Az elsőben elmeséli az írás körülményeit, a másodikban pedig vicces és érdekes háttérinfókat szolgáltat a kíváncsi nézőknek. Egyikben sincs komoly spoiler, de azért érthetőbb, ha az epizód után nézitek meg mindkettőt.

Frissítés: Kész a fordítás.

Get the Flash Player to see this content.

Videó letöltése
Better Half – írta Kath Lingenfelter
Üdvözlök mindenkit ezután az extra hosszú téli szünet után! Kath Lingenfelter vagyok és azért ülök itt, hogy lenyűgözzelek titeket a “Better Half”-fal kapcsolatos háttérinfókkal. Ez a Doktor House 8. évad 9. epizódja. És én írtam.
Úgy kezdünk neki egy epizódnak, hogy van egy tök érdekes orvosi esetünk, amiről hallottunk valahonnan vagy pedig érdekes karakterekre találtunk. És… a House-ban az első epizód, amit írtam, egy nőről szólt, aki semmit nem felejtett el. Szóval ebből kifolyólag ennek a fordítottján kezdtem gondolkodni. Hogy mi lenne, ha semmire nem emlékezne a karakter? És ebből jutottam el az elkötelezettségig.
És végül a korai kezdetű familiáris Alzheimer-kórra gondoltam. A legkorábban 17 éves korban jön elő ez a betegség. Szóval már önmagában is ijesztő, hogy ez megtörténhet bárkivel. És az Alzheimer lefutása más és más az egyes pácienseknél. És nem akartam, hogy az Alzheimer legye a diagnózis, amit ki kell találni. Ezt már tudjuk az elején, hogy ez van ennek a nős férfinak. És ezt meg se kérdőjelezik. Nem jön elő az utolsó öt percben, hogy “És mi van, ha nem Alzheimere van?”, amivel hiú reményt keltenek a feleségében. Szóval csak fel akartam tárni kettejük kapcsolatát, ezt a házasságot. És, hogy milyen lehet annak a nőnek, aki még mindig abban a fázisban volt, mikor még az egész élete előtte van. Aztán kiderült, hogy a férjének Alzheimere van és valójában csak egy évet tudtak normálisan eltölteni. Felmerül a kérdés, hogy igazságos-e, hogy most ez a nő a hátralevő életét az ápolásának szentelje. Vagy legalábbis a következő húsz évben.

A másik történetszál, a klinikai szál az aszexualitás. Kicsit kutakodtam az után, hogy a biológiai irányultságod áldozata vagy-e. És, hogy egyáltalán nagyobb mértékben irányít-e minket a biológiai állapotunk, a hormonjaink, mint azt gondolnánk. Aztán rátaláltam erre az aszexualitással foglalkozó fórumra. És nagyon érdekesnek találtam, hogy van egy kicsi de elkülönülő rétege a társadalomnak, amely aszexuálisnak tartja magát. Mint ahogy mások hetero- vagy homoszexuálisak. És, hogy hasonló előítéleteknek vannak kitéve, mint a homoszexuálisak. Szóval, mikor közlik, hogy aszexuálisak – ami azt jelenti, hogy nem érdekel egy másikkal való közösülés lehetősége -, az emberek úgy reagálnak erre, hogy “Mi baj veled? Hogyan tudnánk meggyógyítani?” És úgy gondoltam, ez nagyon érdekes. Mert az azonnali válasz arra, hogy “Engem nem érdekel a szex”, hogy “Öm… ez őrültség”. Ahogy House reakciója is az, hogy itt valami nem stimmel. És Wilson, aki sokkal toleránsabb az emberekkel szemben, szeretné elhinni, hogy jó, a társadalom majdnem 1 százaléka aszexuális, ez egy létező dolog. House viszont nem hagyná Wilsont túl sokáig rózsaszín ködben. Szóval fogadnak, hogy House megtalálja az orvosi okát annak, hogy ez a két ember miért nem szexel. És meg is találja. Mert ő House.

Az esetet leginkább Chase viszi. Mindig is gondoskodó típus volt. Az anyjáról is gondoskodott. És úgy gondoltam, szimpatizálna a feleséggel, mert tudja, milyen az ápoló szerep. És, hogy ez a nézőpont sokak körében nem elfogadott. Az emberek nincsenek tisztában azzal, milyen a gondoskodó szerep. És az egyik nagy pillanat az, mikor mondja, hogy “Nem csak a betegeknek kell a gondoskodás.” Akkor nagyon őszintén átérzi ezt.
Ez némi konfliktust okoz Dr. Chase és Dr. Adams között. Dr. Adams… pozitív látásmódot képvisel: ha egy szeretted megbetegszik, neked gondoskodnod kell róla, bármi is legyen. Ez a kötelességed. És Chase a saját bőrén tapasztalta ezt és kicsit helyére rakja Adamst, mikor az intenzíven ülnek és várják, hogy beinduljon a páciens szíve. Órákig ott vannak, és nincs mit tenni, csak ülni és beszélgetni. És nagyon tetszett ebben a jelenetben, hogy még nyolc év után is tanulunk újat ezekről a karakterekről. És Chase-ről olyan dolog derül ki, amit eddig nem árult el a teamnek. És… néhányan lehet, hogy meglepődnek majd, hogy van egy nővére, de ami azt illeti, Chase-ről már egy ideje úgy gondolkodtunk, hogy van egy testvére, vannak még rokonai. De nem árulja el ezeket másoknak. Főleg a nővéréről nem számol be azért, ami történt. Lehet, hogy a nézők hibáztatják őt, amiért nem volt a testvére mellett, amikor szüksége volt rá. Hogy egy alkoholista lányaként belőle is alkoholista lett. És Chase segítségére lett volna szüksége, és nem segített. Szóval én úgy gondolom, hogy ezt kizárta magában és ez a páciens közelebb hozta őt ahhoz, hogy behegedjenek ezek a sebek.
Chase változásokon megy most keresztül. Egy útelágazás közepén áll. Egy évig távol volt House-tól, most meg ismét neki dolgozik. És kérdés, hogy ez jó-e neki. És ez egy hosszabb szál kezdete Chase számára. Jön majd két Chase-centrikus epizód, a 11. és 12., amelyekben Chase ez előtt az útelágazás előtt áll: “vajon jó irányba tart-e így az életem?” És sok korábbi döntését megvizsgálja. És… nagyszerű lesz ez a két rész. Fantasztikus a történet és izgatottan várom. Kíváncsi vagyok, mi lesz ezzel a karakterrel.

Get the Flash Player to see this content.

Videó letöltése
Vicces infók
Annyi minden kell ahhoz, hogy összerakjunk egy epizódot, egy történetet. És… csomószor támad egy hatalmas ötletünk. És a folyamat során ez egyre kisebb, hasonló, és mókás történet lesz belőle. Például eredetileg a 4. felvonásban* úgy volt, hogy Foreman és House… Foreman odaáll House elé, hogy “szóval az egész a bokafigyelő miatt volt?” House meg mondja, hogy “Hát persze. Duplacsavaros manipuláció. Akár nyerek, akár nem, lekerül rólam a figyelő.” Foreman pedig összetépi az ívet. És aztán mikor House újraéleszti a beteget, direkt akkor teszi, mikor Foreman még hozzáér a beteghez vagy az ágyhoz. És Foreman összeesik. House 360 Joule-t küld Foremanbe. Az elején ez viccesnek tűnt, de aztán komolyan elbeszélgettünk [a többi íróval], hogy “ez nem sok egy kicsit? Nem megy túl messzire?” Mert az igaz, hogy House mindig messzire megy, de néha a “túl messzire” valóban túl messzire megy. Szóval kicsit visszavettünk ebből és a végén csak egy veszélyes helyzet lett belőle.

Az egyik előnye ennek a sorozatnak, hogy az írók az epizódjaik producerei is egyben. Szóval részt veszünk a gyártásban, ott vagyunk a forgatáson. És imádok ottlenni a forgatáson. És ebből sok tapasztalatot lehet szerezni és együtt dolgozhatunk ezekkel a nagyszerű színészekkel meg stábbal. És mikor ír az ember, magában, akkor gondolhatja, hogy “jó, most egy havas focipályán vagyunk New Jersey-ben”. Arra nem gondol, hogy “jó, de mindezt Los Angeles-ben kell leforgatni, októberben. De aztán… azt hiszem reggel 7:30-kor kezdtünk… átmentünk a Fox stúdióval szomszédos parkba, és tele volt hóval, fújt a szél. És voltak ilyen botok, amiket meggyújtottak és hó jött belőle. És ventilátorral szétfújják. Hihetetlen volt. Átalakították ezt az októberi zöld füves Los Angeles-i parkot egy havas New Jersey-i januári focipályává. Hihetetlen jól nézett ki. És szerencsére a nap sem sütött, és szerintem lenyűgözően nézett ki. Filmes varázslat!

A forgatás közben volt Halloween, szóval csomó stábtag valaki másnak öltözött be. Például Gary, a másod-rendezőasszisztensünk az egyik világosítónknak öltözött és volt rajta egy paróka meg hozzáillő ruhák. Aztán Greg Yaitanes, a rendező az egyik produkciós asszisztensünknek öltözött. De messze a legjobb Robert, a rendezőasszisztensünk volt, aki Dr. Parknak öltözött be. És felvett ugyanolyan ruhákat, mint amiben Charlyne Yi forgatott aznap, meg egy parókát. És csodásan nézett ki. Le is forgattunk egy Chase-es jelenetet, amelyben Robert ült be Chase mellé. És… nagyon király volt!

* felvonásnak hívják a két reklám közötti részt. Dramaturgialiag az előre meghatározott idejű és számú felvonásra tervezik és írják meg az egyes epizódokat.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .