6×04 – The Tyrant – kritika

Sceurpien küldte be a kritikáját a tegnapi (jó, inkább mai) amerikai epizódról. Lehet véleményezni, hogy egyetértetek-e vele vagy sem vagy egyéb.

Ez a House rész mondjuk úgy az évad igazi kezdete. Az első duplarész átvezetett minket a jelenbe, ahol House már nem Vicodin-függő, és sokkalta emberibben viselkedik, persze szűkös határain belül. A harmadik epizód megmutatta, milyen is a House nélküli parancsnokoskodó Foreman, a sértett Tizenhármas, és persze az önfejű beteg. Az új epizód pedig mindezt egybeöntötte, hogy hivatalosan is megkezdődhessenek íz új történetszálak.
Az első, egyben a rész végén véget is érő történetszál Dibala elnöké. Egy afrikai ország (Ruanda) kegyetlen és zsarnokoskodó elnöke, akit az amerikai közvélemény, a civil szervezetek, saját országának egy jó része, és nem utolsó sorban még a saját fia is utál. Nem maradhat ki a sorból Cameron sem, aki rá jellemző módon nem szereti, hogy egy kegyetlen zsarnokot kell kezelniük, de mégsem próbál meg keresztbetenni a kezelésnek.

Másik új történetszál, ami szintén valószínűleg végetért a résszel együtt: Wilson alsó szomszédja, aki nem szereti a zajongást, viszont mióta House beköltözött, a sétabot kopogása miatt alig tud aludni. House mindent megpróbál, hogy valahogy besározza a saját maga és Wilson szemében a férfit (nem hiszi el róla, hogy háborús veterán… stb.), de végül House-módra, de mégis érző és kedves emberként viselkedik vele, aminek hatására maradhat Wilson lakásában, nem kell kiköltöznie.
Kevésbé befejezett történetszál, hogy kik is dolgoznak most a Diagnosztikai Osztályon. A részleget Foreman vezeti, mert House még nem kapta vissza az orvosi engedélyét. Mivel Taub kilépett, Tizenhárom pedig ki lett rúgva, Cuddy visszapakolja az osztályra Chase-t és Cameront, valamint House nem hivatalos kisegítő, és hála istennek nem mehet a beteg közelébe sem. Tizenháromra visszatérve: Foreman akárhogy is próbálkozik, nem tud bocsánatot kérni tőle, mert nem érzi úgy, hogy rosszat tett, amikor kirúgta, ezt a lány pedig nem képes elviselni.
Az utolsó történetszál nagyon SPOILERES már aki még nem látta, de valószínűleg ez az, ami miatt még rengeteg bonyodalom lesz a House-univerzumban. Chase meghamisított egy jelentést, ami miatt Dibala elnököt félrekezelték, és meghalt. Foreman ugyan elégeti a bizonyítékot, hogy a jelentés hamis, mégis lehet érezni, hogy nem lehet így vége a történetnek, bár a két férfit kivéve senki más nem tud az esetről.
Az egész részben kísértenek az elgondolkodtató dolgok, főleg azokban a jelenetekben, ahol az elnök is jelen van. A párbeszédek zseniálisak, House pont olyan zseniális, mint mindig, a végjáték elképesztő, a ki nem mondott dolgok pedig csak még klasszikusabbá teszik ezt a részt, amit én legszívesebben valahova a 4×15-16 (örök első) és az 5×23-24 közé raknék a komoly és megdöbbentő House részek dobogóján. Várom a folytatást…

Csatlakozás a társalgáshoz

4 hozzászólás

 1. Szerintem elég durva volt a CHase-féle szál, bár teljesen egyet lehet vele érteni, hiszen az elnök tényleg gyilkos volt, ha saját kezével egy emberi életet nem is oltott ki. Biztos nem lesz ezzel vége a bonyodalmaknak, de mivel ….SPOILER!!… azt híresztelték, hogy Cameront kiírják a sorozatból, el tudom képzelni, hogy Chase csak magára vállalta a dolgot, s igazából nem is ő hamisította meg a tesztet, a végén pedig az igazi bűnös, Cameron vagy megszökik a hatóságok elől, vagy elküldik és elveszti az engedélyét, vagy dutyiba kerül. Ezt semmiképp sem szeretném, de elképzelhető….

 2. Kitti kicsit elkalandoztál…nem?

  Tényleg jó volt a diktátoros rész….igazán elgondolkodtató!Kiváncsi vagyok, hogyan folytatódik a történet!Az tuti, hogy Cameron elmegy (a spoilerekből)….biztos a kicsi szíve nem tudja feldolgozni, hogy a férje megölt egy embert!….vagy lehet, hogy igazából ő volt az elkövető! (nekem nőne a szememben, végre TÉNYLEG a felszínre törne jóakarata és a világbéke utáni vágya-nemcsak áradozna a jobb világról)!!!
  Persze az túl egyszerű lenne, hogy Cameron megtudja mit tett Chase és elmegy…mmmm….tuti bonyolultabb lesz a dolog!És a legjobb, hogy mosz nem House van slamasztikában!!:-)
  Szerintetek, hogyan folytatódik a sztori??

 3. Sceurpien szépen összefoglalta az epizódot! Jó! És egyetértek, ami a súlyát érinti: minimum dobogós rész! Csak így tovább! Szeretnék még néhány ilyen epizódot látni az évadban! És nincs vége ennyivel a Dibala-ügynek. Lesznek még bonyodalmak!

 4. Én erre a részre két dolgot tudok jellemzésként mondani: megdöbbentő, és az első rész, ami picit rémisztő is volt, a diktátor, mint színész, nagyon nagyot alakított.

  Ja, plusz ne feledkezünk meg Hugh zseniális arcjátékáról sem 😉

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..