Szélesvásznat a tv2-re!

Remélem, már nem sokáig lesz aktuális ez a bejegyzés, és nem is értem, hogy miért nem írtam erről korábban. Arról van szó, hogy a tv2-n még mindig nem szélesvászonban (16:9-es képarány) megy a “Doktor House”, hanem 4:3-asban, és ez nem azt jelenti, hogy az eredeti széles képet még kiszínezik alul és fölül mindenféle jóval, hogy kijöjjön a tömzsibb kép. És nem is azt, hogy széthúzzák a 16:9-es téglalapot a 4:3-as arányra. Még ez is jobb lenne, mert egy lapostévén abból lehet 16:9-et csinálni…
Bizony, jól gondoljátok, a kis sunyik levágnak a téglalapból, hogy (közel) négyzetet kapjunk. Plusz még az egyik sarokba odarakják a logójukat, a másikba a korhatáros karikát, a harmadikba meg a csili-vili Megaszar-váró csillagot.
Leültem és kiszámoltam, hogy ezzel mennyit veszítünk, és a tippem bejött: az eredeti kép 30%-a, azaz közel harmada nem jut el a nézőkhöz. Itt láthatjátok szemléletesebben:

(A világosabb szürke a M-logó néha felvillanó csillámait jelöli. És akkor még az időnként a jobb sarokba beúszó reklámokat bele se számoltam.)

Tulajdonképpen eddig is sok olyan rész volt, ahol állatira zavart, hogy a szereplő fél feje lelóg, de a legutóbbi epizódban (6×20), mikor a képen láttam két pár lábat a két egész ember helyett, akkor arra gondoltam, hogy ezt nem hagyhatom szó nélkül.
Íme a két láb, plusz még gondolatban takarjatok le ízlés szerint három vagy négy sarkot az ujjaitokkal és akkor megkapjátok, hogy a tv2 mit szeretett volna, hogy lássunk a sorozatból:

Csak abban reménykedem, hogy a 7. évadot már rendesen fogják adni (a 4:3-ba belepasszírozni a 16:9-es képet, alul-fölül fekete csíkkal és akkor a lapostévét szélesvászonra állítva a tv2 logó egyáltalán nem látszik, a M-logónak meg a karikának pedig csak az alja ill. teteje.)

Az meg már csak szürreális álom lehet, hogy az ismétléseket is majd 16:9-ben adják ezek után. Ja, és választható angol hanggal ill. angol/magyar felirattal.

Azt szinte biztosra veszem, hogy valahol megvan az összes szinkronos epizód 16:9-ben, hiszen az utóbbi évadokat az AXN szélesvászonban adta.
Ha meg a tv2 így vette meg a sugárzási jogot, hogy csak 4:3-ban adhatják (nem tudom, hogy van-e ilyen opció), akkor arra már nem tudok olyat mondani, ami beleférne ezen bejegyzés keretei közé…

Íme az eredeti, 16:9-es kép:

U.i.: Érdemes megszerezni ezt az epizódot “eredeti”-ben, akár még szinkronosan is, mert nagyon királyul és ötletesen fényképezték!

Csatlakozás a társalgáshoz

12 hozzászólás

 1. Hát gyönyörű, mit ne mondjak… többek közözött ezért nézem meg ritkán a tv2-n a House-t… Pedig a szinkronra mindig kíváncsi vagyok, de valahogy el megy a kedvem…

 2. “U.i.: Érdemes megszerezni ezt az epizódot “eredeti”-ben, akár még szinkronosan is, mert nagyon királyul és ötletesen fényképezték!”
  Egyetértek, szerintem ez volt a 6. évad egyik legjobb epizódja.
  Én végigszenvedtem szerda este, de Dr. Nolan-t leszámítva, a szinkron megint kiábrándító volt.

 3. @dvdnews: Azt gondoltam, hogy nem a tv2 vágja le a 16:9-et 4:3-ra, hanem kapnak egy ilyen kópiát is. Viszont feltételezem, hogy a csatorna dönt arról, hogy 4:3-ban adják. Meg arról is, hogy beterítsék a maradék két sarkot is a reklámjaikkal. :p

 4. Sokkal egyszerübb a helyzet, valahol olvastam, hogy a RTL meg a TV2 is fizetős szolgáltatásként akar HD-s tartlmakat adni. (HD esetén szélesvásznú a kép) szóval, aki akar House-t nézni HD-ben fizetnie kell majd 🙁

  1. Na, az nagyszerű. Bár jobb lenne, ha a sima adásban is szélesvászonban adnák. Jó az nekem SD-ben is. 🙂
   Persze nincs nagy tragédia, mert általában le lehet tölteni a szélesvásznú videóra rátett tv2-s hanggal az epizódokat. De hát az plusz macera és az egyszerű tévénéző nem ért az ilyen trükkökhöz…

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .