Konferencia-beszélgetés Lisa Edelsteinnel

Tegnap Lisa Edelstein (Dr. Cuddy) egy telefonos interjút adott, az újságírók egymás után tehették fel kérdéseiket. SPOILER

“A tegnapi nap nagyon izgalmas volt számomra. Részt vehettem egy konferencia-hívásos interjún a ‘House’ sztárjával, Lisa Edelsteinnel.

Olyannyira vidám, vicces és barátságos volt, mint mikor legutóbb beszélhettem vele. Tényleg nagyon buzgó egyéniségnek tűnik. Természetesen a beszélgetés fő témája a következő epizód volt, ami nagymértékben fókuszál Cuddy karakterére. De azért beszélt kicsit Jennifer Morrison távozásáról és a House/Cuddy/Lucas-kapcsolatról. Szerintem tetszeni fog ez az interjú, akárkinek drukkoltok is.

» Csak azon gondolkoztam, hogy szerinted Cuddy a szerepek “risottója”-e. Szóval, hogy teljesen elégedett vagy-e vele.
Mindenképpen, legalábbis jelenleg. Nem szeretek sokat egyhelyben állni, szóval hét évnyi elégedettség pont megfelelne.
» Az emberek mit fognak megtudni ebből az epizódtól amellett, hogy Cuddynak sok dolga van egy nap? Reményeid szerint mit tudnak majd meg a karakteredről, amit az elmúlt években nem sikerült?
Hát, egy csomó dolgot szeretek ebben az epizódban amellett, hogy valódi betekintést nyerhetünk abba, hogy milyen egy kórházat vezetni. Mert néha azt hallani, hogy az emberek úgy gondolják, Cuddy nem túl jól végzi a munkáját. Szerintem nem igazán tudják, mi is a dolga. Most ezzel egy tisztább képet kaphatnak erről.
Azt szeretem, hogy a Lucasszal és a House-szal való kapcsolata különbözik. Szerintem egyrészről láthatjuk ezt az egyszerű kapcsolatát ezzel a fickóval, aki nemrég bukkant fel. Aki mindig ott van. Megteszi, ami tőle telik és ott akar lenni. Szemben a másik fickóval, akivel Cuddynak ez a hosszú, mély, lenyűgöző, oda-vissza kapcsolata van, amiről Cuddy nem tudja eldönteni, mit is jelent. Hogy House hogyan befolyásolja az életét. Szóval ez elég sokrétű.

» Az epizódban felmerül, hogy esetleg szakítana Lucasszal. Szerinted, ha tényleg véget vetne ennek a románcnak, akkor az azért lenne, hogy House-szal lehessen vagy csak, hogy ne legyen Lucasszal?
Nem tudom. Ezt nem mondják el nekem. Szóval nem szívesen találgatnék. De szerintem néha az ember szeret olyan kapcsolatban lenni, ami papíron jól mutat, és, amilyennek az ilyen kapcsolatot elképzeled. De nem vagyok abban biztos, hogy ez valóban működik is.
Szóval, ha és amikor ez nem működik, szerintem annak kell esélyt adni, ami a legjobban izgat. Ez spoilernek hangzik, pedig nem az, mert halvány gőzöm sincs arról, mi lesz.

» Az egyik kedvenc részem a ‘Wilson’-epizódban az a rész, mikor Wilson valami teljesen House-tól független dologgal foglalkozik. A háttérben láthatjuk a teamet, amint a beteg a hordágyon van és őrültnek látszó dolgokat csinálnak. Az olyan hatással volt rám, hogy ‘Azta! Wilsonnak tényleg van egy élete és karrierje, amiben nincs benne House.’ Milyen érdekes lesz látni ezt veled; hogy neked is vannak ilyen pillanataid. Ez tényleg olyan király és vicces és érdekes számodra?
Igen. Remélem a nézők szerint is az, mert tényleg nagyon jó látni, ahogy betömik a fehér foltokat, és teljesebbé válik a kép. Szóval, hogy mikor House problémákat okoz Cuddynak, akkor neki még mennyi mással is kell foglalkoznia közben. Mikor valamit félbeszakítanak a folyosón, hogy egy olyan esetről vitatkozzanak vele, aminek semmi köze ahhoz, amivel a nap többi részében foglalkozik; hogy mennyire kell erre is koncentrálnia, és foglalkoznia ezzel is, megoldania ezt is, majd tovább lépnie. Úgy értem, szerintem ezt tök jó látni. Jó kitölteni a fehér foltokat.
» Pár éve készítettem veled egy interjút, és megkérdeztem, mikben nem hasonlítasz Cuddyra. És azt mondtad, hogy például a ruhákban; hogy Cuddy olyan ruhákat hord, amiben nem lehet futni, és, ami nem a te stílusod. Pár év eltelte után nem gondolod, hogy van ott némi szabad lélek benne, amit mindenki elől rejtegetnie kell, mert ő a főnök?
Hát, nem hiszem, hogy van ideje, hogy szabad lélek legyen. Szerintem az egész napja teljesen tele van. Reggel 4:30-kor kell felkelnie és este 9-ig dolgozik. Egy igazi elszánt ember és hatalmas mennyiségű energiája van, és nagyon sokat tesz meg minden nap sok-sok emberért. Ez a fajta felelősség a világod minden centijét kitölti.
» Akkor nincs időd cigánykereket hányni a folyosón?
Neki tuti, hogy nincs. Nekem van.

» Egy csomó rajongó fejezte ki a haragját vagy nem tetszését a Cuddy-Lucas kapcsolat miatt? Szerinted Cuddy mit lát Lucasban amit más nem?
Szerintem az, hogy mindig ott van. Hogy segít neki az életben. Lucas nem olyan bonyolult, nagyon hűséges és szexel vele. Szerintem az ilyen dolgok nagyon sokat számítanak olyasvalakinek, akinek olyan az élete, mint az övé. A kérdés még mindig adott: ‘Ez vajon elég neki?’
De szerintem jelenleg ez olyasvalami, amire már igazán szüksége volt, mert már egy ideje egyedül volt, és egy olyan House után epekedett, aki elérhetetlen volt. És ebben az évadban House hirtelen megváltozik és bejelenti, hogy szabad, de ez már évek óta így megy. Ez nem olyan egyszerű.

» Már évek óta játszod ezt a karaktert. Szerinted Cuddy miben változott ezalatt az idő alatt?
Hát, szerintem a karakterek nem változnak. Szerintem csak jobban felfedik magukat. Szerintem nagyon nem lehet megváltoztatni egy sorozat karakterét. David Shore beszélt erről még régebben: hogyha megváltoztatod a karaktert, akkor a viszonyok is megváltoznak.
Szerintem, ami az első évadban történik, azzal csak egy halvány képet mutatsz a közönségnek a karakterekről. Te mint néző megtudod, hogy kik is ők, és hogyan illenek bele a történetbe. Ahogy telnek az évek és az írók egyre jobban elmélyednek a karakterekben, egyre jobban felfedik őket. Nem arra gondolok, hogy levetkőztetik őket. Mármint valójában igen, mert ez történt az én karakteremmel. Minden évben egyre több ruhadarabot dobok le.

» Milyen volt, hogy Jennifer Morrison újra ott volt a forgatáson?
Imádnivaló volt. Jennifer nagyszerű lány, csodálatos, hogy ott volt. És okos és vicces, és nagyszerű volt.

» Bármilyen vicces kulisszák mögötti történet, amit megosztanál?
Nem igazán van. Nincs ilyenfajta kulisszánk. Nagyon keményen dolgozunk, aztán megvicceljük egymást.

» Az jutott eszembe, hogy már gondolkoztál-e azon… szóval csak a te véleményedet kérdem, mert tudom, hogy nem mondják meg előre, mi fog történni. De szerinted Cuddy megállapodna – ha egyáltalán ez a jó szó – a fickóval, akivel jelenleg van, hogyha nem lenne gyereke?
Szerintem az, hogy gyereke van, minden bizonnyal teljes mértékben megváltoztatta a kapcsolatokhoz való hozzáállását. Szerintem az, hogy Lucas ott van az életében, ennek köszönhető. Szüksége van valakire, akire számíthat.
Nem hiszem, hogy bárki is teljesen fel tud készülni egy gyerekre. Nem hiszem, hogy fel tudsz készülni arra, hogy milyen hatással lesz az életedre. Ez egy olyan nő, akinek már előtte is teljes volt az élete. Megbízható emberekre van szüksége az életében.

» Szerinted milyen a hatodik évad Jennifer Morrison, azaz Cameron nélkül?
Hát, azért benne volt ő a hatodik évadban.
» De már pár rész óta nem igazán van benne.
Mindig fura, ha elmegy egy karakter, aki már régóta itt volt. Szóval elég nehéz erre válaszolni. Bár imádom az íróinkat és imádom, amit csinálnak, de azért mindenkinek hiányzott, és nemrég visszajött. Az nagyon jó volt. Nem tudom, még mit mondjak.
» A légkör megváltozott, miután elment?
Nem igazán. Nem mindig dolgozunk mind együtt. Szóval például a legtöbb jelenetem Hugh-val vagy Roberttel van. Nincs sok jelenetem a teammel. Szerintem ők talán jobban érzik a különbséget. Jenniferrel ritkán volt közös jelenetünk. Szóval, ha tíz napot forgattunk és abból én három napot, akkor csak azzal találkoztam, akivel közös jelenetem volt.

» Milyen volt egy olyan epizódban szerepelni, ami Cuddyra fókuszál?
Nagyon izgalmas volt. Izgalmas volt, mert már hosszú ideje dolgozom ezekkel az emberekkel és az ilyen lehetőség nagyon különleges. Hetekkel korábban küldték el a forgatókönyvet, mint általában, és megjegyzést tehettem a párbeszédekre, a történettel kapcsolatban; javaslatot tehettem a forgatókönyvvel kapcsolatban, ami szokatlan volt. Még a forgatáson is az az érzésem volt, hogy több hatalmam van; hogy beszélgethetek az íróval és a rendezővel. Nagyon imádtam ezt. Ráadásul naponta 16 órát voltam ott, ami nagyon kemény munkát jelent. De nagyon jó, hogy én határoztam meg a stúdió hangulatát; hogy megadták nekem ezt a lehetőséget, különösen olyan emberekkel, akiket már régóta ismerek.

» Úgy tűnik, House és Cuddy kicsit megreparálják a kapcsolatukat a “5 to 9”-ban. Most először gondolom ezt az évad kezdete óta. Ez ki fog bontakozni?
Mégegyszer mondom, hogy nem igazán közlik velem, mi felé tartunk. De ez nagyon tetszene, és tetszett, hogy ez mind hogyan mutatott a Lucasszal való kapcsolata mellett, mert valami nagyon különös van House és Cuddy között, ami már a múltban gyökerezik és nagyon bonyolult. És ennek a dolognak nagy jelentősége van az életében, ami nem túl jó, ha közben valami olyan kapcsolatot próbálsz fenntartani, ami papíron jól néz ki.
» Igen, sok olyan pillanat van az epizódban, amiben úgy tűnik, hogy House és Cuddy közel állnak egymáshoz.
Igen. Nem tudnak tenni ez ellen.
» Ezek nagyszerű pillanatok, és szerintem a House-Cuddy rajongók nagyban tapsolni fognak, mikor ezeket látják.
Ó, igen!

» Miss Edelstein, vannak színészi tervei a “House” után? Vagy szeretne írni vagy rendezni egy epizódot, ahogy Hugh Laurie tette?
No, nem hiszem, hogy bármikor is írni vagy rendezni fogok egy epizódot. Egy epizód megírása hatalmas kihívás lenne, mert vagy hat hónapot dolgoznak ezeken, hogy olyan betegségeket találjanak, amit össze lehet téveszteni másikakkal, és, amiből még érdekes történet is lehet. Mármint, ez egy nagyon bonyolult folyamat. Viszont az, hogy Hugh-t rendezni láttam, nagyon ösztönző volt, mert így még nem is gondoltam erre az egészre. De végeredményben úgy gondolom, jobban fognak érdekelni egyéb dolgok, miután a “House” végetér, amit nem is tudok, mikor lesz. De addig is próbálok annyit látni a világból, amennyit tudok.

» Amellett, hogy korábban kaptad meg a forgatókönyvet, mi volt a legnagyobb meglepetés az epizóddal kapcsolatban, mikor először olvastad?
Mi volt a legnagyobb meglepetés? Az, hogy minden jelenetben benne vagyok. Ez még nem történt meg velem a sorozatban. Kábé tudtam, mi lesz benne, szóval nem volt nagy meglepetés. Már előre szóltak pár dologról. Csak még azt nem tudtam, hogyan fogják megcsinálni.
» Azt mondtad, tettél pár javaslatot a forgatókönyvvel kapcsolatban. Melyik változtatásodra vagy a legbüszkébb?
Nem tudom. Ha elmondanám, hogy korábban hogy nézett ki a jelenet, elrontanám azt. Ilyen kapcsolatos dolgok voltak, Lucasos meg House-os dolgok is. Némelyek változtatások voltak, némelyek csak más színezetet adtak. Beszélhettünk a színezetről és résztvehettem ebben a folyamatban és megtudhattam, hogy mi van David fejében. Hogy mi az, amit el akar mondani. Hogy mi járt Tommy (Moran, rendező) fejében; hogy mit akart ő elmondani. Jobban belevontak a folyamatba, több hatalmam lehetett.

» Mint nő, azon gondolkoztam, hogy az epizód forgatásán gondoltad azt, hogy ‘Azta! Ebben az epizódban együttérzek Cuddyval.’ Hogy az élete olyan zsúfolt és, hogy egyensúlyban kell tartania a dolgokat?
Hát, teljes mértékben; mindent megtesz. Annyira örülök, hogy van egy ilyen epizód, ami megmutatja, mennyi dolga van valójában. Az egyedülálló anyákat és az egyedülálló dolgozó anyákat képviseli és, amit ők csinálnak az mindig jó, mert ők a mindennapi hősök.
» Láttam az epizódot, és láttam, hogy Cuddy jógázik, amit tudom, hogy te is csinálsz. Az jutott eszembe, hogy volt más tulajdonságod, amit át tudtál vinni ebbe a karakterben ebben az epizódban?
Természetesen, hiszen én játszom Cuddyt, szóval ő az én részem; de ő sokkal komolyabb és sokkal több a munkája és több emberért felelős, mint én. Szerintem az, hogy láthatjuk őt otthon, láthatjuk őt Lucasszal, láthatjuk őt kicsit szexuális helyzetben – ezek Cuddy szórakoztató oldalai, amiket egyébként nem látnánk. De igen, szerintem túl elfoglalt ahhoz, hogy ennél több oldala legyen.

» Az, hogy House élethez való pesszimista hozzáállása a sorozat egy kulcs eleme, szerinted a sorozatnak ugyanilyen hatása lenne, hogyha a te karaktered és House boldog kapcsolatban lennének?
Hát, nem hiszem, hogy csak, mert az ember kapcsolatban él, boldog is. Nem hiszem, hogy egy kapcsolattól lesz az ember boldog. Az ember vagy simán boldog vagy nem az. Szóval szerintem, ha együtt lennének, akkor se lennének kevésbé nyomorúságosak.

[House is Right]

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..