Interjú Lisa Edelsteinnel (friss.)

Az [origo]-n jelent meg egy magyar riporter által készített interjú Lisa Edelsteinnel, azaz a “Doktor House” Dr. Cuddyjával (semmi spoileres):

Frissítés: A folytatásban megtaláljátok a teljes interjút az origo-s cikk alatt.

Lisa Edelstein Európa legnépszerűbb sorozata, a Doktor House egyik főszereplője: 28 éve vegetáriánus, nagy állatbarát, szeretne visszatérni a színházba, és úgy tudja, magyar ősei is vannak. A sorozat ötödik évadja február 18-tól lesz látható az AXN-en.

“Még nem voltam Magyarországon, de a családom Kelet-Európából származik, pontosabban Lengyelország északi részéből, többen Romániából, de azt hiszem, magyar rokonaim is vannak. A II. világháború előtt még Kelet-Európában éltek, de közelebbit nem tudok róluk” – nyilatkozta Lisa Edelstein, aki Lisa Cuddyt alakítja a Doktor House-ban.

Az Európában is igen népszerű sorozat nézettségi sikere szerinte a briliáns forgatókönyvnek köszönhető, illetve annak, hogy megszeg minden szabályt, miközben olyannak mutatja a világot, amilyen. “Nagyon-nagyon őszinte és mindannyian arra vágyunk, hogy mi is kimondhassuk azokat a dolgokat, amelyek House szájából hangoznak el. És ez úgy tűnik, minden kultúrában sikeres. Tudjuk, hogy House gyakran pofátlan, de igaza van” – tette hozzá.

“Nem hiszem, hogy a szerepem sokat változott volna, inkább, ahogy egyre több részt látunk egy sorozatból, annál mélyebben ismerjük meg a szereplőket. Ha valami új, meglepő történik velük, mondjuk, ebben az esetben Cuddyval, akkor én már nem lepődöm meg, inkább egyre kényelmesebben érzem magam a szerepben” – mesélte karakteréről.

Cuddyt erős asszonynak tartja, akárcsak önmagát: olyan nő, aki mindent az irányítása alatt akar tartani. “Ez rám is jellemző; van humora, szeret öltözködni, egyáltalán: egy okos nő. Vannak persze különbségek köztem és Cuddy között, de még így is szeretem őt alakítani” – mondta. Sok orvos is nézi a sorozatot, és emiatt néha úgy beszélnek vele, mintha ő is orvos lenne, ez imponál neki, de a tanultak főleg abban segítenek neki, hogy hogyan beszéljen a saját háziorvosával, probléma esetén.

A sorozat sikere – úgy véli – nem változtatta meg. “De az biztos, hogy a siker hatással van a magánéletemre: ha például valami feltűnőt viselek és úgy megyek ki az utcára, akkor fel kell készülnöm arra, hogy az internetre kerül. A mindennapi dolgok kicsit komplikálttá válnak. Ezenkívül arra törekszem, hogy ne legyen rám hatással a hírnév. Szerintem nem is lehet megfogalmazni, mi az a hírnév, amíg el nem múlik” – elmélkedett.

A jó nézettség folyamatos tévés munkát, forgatást generál, így sajnálja, de régóta nem szerepelt színházban. A forgatás miatt nincs ideje erre, de ez hamarosan változni fog – ám egyelőre az általában reggel ötkor kelő színésznő sokat dolgozik. “Naponta 14 órát töltünk a Doktor House forgatásával, de én csak akkor vagyok jelen, ha a szerepem szerint ott kell lennem. Emiatt nem tizennégy órát forgatok egy nap. Van olyan hét, hogy reggel négykor kelek, és este tizenegyig dolgozom, de olyan is, amikor egy nap csak nyolc órát forgatok. Ez változó. A főszereplő, Hugh Laurie majdnem minden nap a stúdióban van, ő sokkal többet dolgozik, mint én” – mesélte.

Edelstein különben nagy állatbarát (volt három kutyája, két macskája), beszáll a Best Friends állatsegítő társaság munkájába. Mindig érzékenyen érintette a gazdák nélkül maradt kutyák ügye, még egy olyan filmet sem tud végignézni, amelyben az állatoknak bántódásuk esik. 28 éve vegetáriánus, ez is összefügg az állatok szeretetével.

[origo]

“Nem változtatott meg a siker”

28 éve vegetáriánus, szívén viseli a kóbor kutyák sorsát és tudomása szerint még magyar rokonai is vannak – ő a 44 éves Lisa Edelstein, aki Európa legnépszerűbb sorozatának, a „Doktor House”-nak az egyik főszereplője. A sorozat ötödik szériája február 18-tól lesz látható idehaza, az AXN-en: ebből az alkalomból a kábeltévé-csatorna négy ország – Magyarország, Lengyelország, Csehország, Bulgária – egy-egy újságírójának tette lehetővé, hogy telefonon beszélhessenek a színésznővel Los Angelesben. Magyarországról a Független Hírügynökség riportere kérdezhette Lisa Edelstein-t, aki karrierje során olyan sorozatokban is szerepelt, mint az „Ally McBeal” és „Az elnök emberei”.

» Mire gondol, ha azt hallja, Magyarország? Vannak-e magyar rokonai? Volt már nálunk?
Nem, még nem voltam Magyarországon, de a családom Kelet-Európából származik, pontosabban Lengyelország északi részéből, többen Romániából, de azt hiszem, magyar rokonaim is vannak. A II. világháború előtt még Kelet-Európában éltek, de közelebbit nem tudok róluk.

» Magyarország sokaknak egyet jelent a magyar konyhával. Kóstolt már magyar ételeket?
(nevet) Nem, vegetáriánus vagyok, és nem hiszem, hogy van olyan magyar étel, amely vegetáriánusok számára készülne…

» Egy nemrég nyilvánosságra hozott kimutatás szerint a Doktor House volt a legnépszerűbb televíziós sorozat Európában tavaly. Mit gondol, mi lehet a széria titka?
Az, ahogy meg van írva: szerintem briliáns. A fiatalabbak azért szeretik House-t, mert megszeg minden szabályt, az idősebbek pedig azért, mert olyannak mutatja a világot, amilyen. Nagyon-nagyon őszinte és mindannyian arra vágyunk, hogy mi is kimondhassuk azokat a dolgokat, amelyek House szájából hangoznak el. És ez úgy tűnik, minden kultúrában sikeres. Tudjuk, hogy House gyakran pofátlan, de igaza van.

» A sorozatban egyedülálló anyát alakít, és ha jól tudom, a magánéletében sincs partnere…
Nem érzem azt, hogy kötelességem lenne mindenképpen keresnem valakit magam mellé, egészen addig, amíg nem a hozzám illő férfi az. Én is keresem persze a magamhoz való partner, de addig, amíg nem találom meg, inkább az egyedüllétet választom.

» A Doktor House kezdete óta az Ön karaktere, Lisa Cuddy is sokat változott. Együtt változik a szereppel?
Nem hiszem, hogy a szerepem annyit változott volna, inkább, ahogy egyre több részt látunk egy sorozatból, annál mélyebben ismerjük meg a szereplőket. Ha valami új, meglepő történik velük, mondjuk ebben az esetben Cuddy-val, akkor én már nem lepődöm meg, inkább – mondjuk – egyre kényelmesebbnek érzem magam a szerepben.

» Hogyan készül a szerepére?
Ugye már hat éve készítjük a sorozatot, így eléggé bele tudom élni magamat Cuddy szerepébe. Megpróbálom azokat a pontokat megtalálni a karakterem életében, amelyek rám is vonatkoznak. Cuddy egy erős asszony, ugyanúgy, mint én, mindent az irányítása alatt akar tartani, ez rám is jellemző; van humora, szeret öltözködni, egyáltalán: egy okos nő. Pont, mint én (ismét nevet). Vannak persze különbségek köztem és Cuddy között, de még így is szeretem őt alakítani.

» Hollywoodban úgy tartják, hogy egy bizonyos kor után a női szereplők „láthatatlanok” lesznek, és nem kapnak jó szerepeket. Ön is így gondolja ezt?
Egyáltalán nem. Habár igaz, hogy menopauzás nőket nem nagyon akarnak látni a tévében (nevet), de ez is megváltozott az utóbbi években. Én csak arra koncentrálok, hogy olyan szerepeket vállaljak el, amelyek boldoggá tesznek.

» Több színpadi darabban is szerepelt már. Van ideje a tévézés mellett a színházra?
Sajnos már régóta nem szerepelten színházban. A Doktor House forgatása miatt nincs időm a színházra, de ez hamarosan változni fog: a jövőben ismét szerepelek majd színpadon, mert imádok ott is játszani.

» Önt mennyiben változtatta meg a Doktor House hatalmas sikere?
Remélem, hogy egyáltalán nem. Nagyon nehéz feldolgozni, ha valaki nagyon sikeres. Ha pedig valaki tudatában van a sikerének, az narcisztikus lesz (nevet). De az biztos, hogy a siker, hatással van a magánéletemre: ha például valami feltűnőt viselek, és úgy megyek ki az utcára, akkor fel kell készülnöm arra, hogy az az internetre kerül. A mindennapi dolgok kicsit komplikálttá válnak. Ezen kívül arra törekszem, hogy ne legyen rám hatással a hírnév. Erre a kérdésre nehéz is válaszolni, amíg valaki nem lesz igazán híres. Sőt szerintem nem is lehet megfogalmazni, mi az a hírnév, amíg el nem múlik.

» Az ön hírnevét jótékony ügyekre is felhasználja?
Naponta többször tolnak mikrofont az arcomba, de így legalább lehetőségem van arra, hogy olyan dolgokról is beszélhetek, amelyeket ki kell mondani. Persze az én véleményem a dolgokról semmivel sem fontosabb, mint a többi emberé, viszont több emberhez eljut. Ebből a szempontból kihasználom azt, hogy híres vagyok és különböző ügyek mellé állhatok. Persze vannak olyanok, akik többet tesznek egy-egy ügyért és azért keményebben is dolgoznak, mint én, de sajnos a háttérben maradnak, mert nem híresek.

» Hogy néz ki egy átlagos napja, korán kel, hogy interjúkat adjon?
Általában már hajnali ötkor felkelek. Most is, például már az elmúlt három órában is csak interjúkat adtam. De ez nem túl gyakori. A Doktor House következő része – amely a hatodik évad egyik epizódja – csak rólam szól majd, emiatt is nagyobb figyelem irányul most a szerepemre.

» Mennyi időt vesz el egy napjából a forgatás?
Naponta 14 órát töltünk a Doktor House forgatásával, de én csak akkor vagyok jelen, ha a szerepem szerint ott kell lennem. Emiatt nem 14 órát forgatok egy nap. Van olyan hét, hogy reggel négykor kelek, és este tizenegyig dolgozom, de olyan is, amikor egy nap csak 8 órát forgatok. Ez változó. A főszereplő, Hugh Laurie majdnem minden nap a stúdióban van, ő sokkal többet dolgozik, mint én.

» A sorozatban orvost alakít. Volt már, hogy hasznát vette filmbeli ”tudásának”?
Ha arra kíváncsi, hogy mondjuk segítettem-e már újraéleszteni valakit az utcán, vagy operálni, akkor persze nem. Engem egyébként is érdekel az orvostudomány. Sok orvos is nézi a sorozatot, és emiatt néha úgy beszélnek velem, mintha én is orvos lennék – és ez jó érzés. De főleg abban segítenek a tanultak, hogy hogyan beszéljek a saját háziorvosommal.

» A Best Friends (Legjobb barátok) nevű kutyamenhely egyik fő támogatója. Beszélne erről bővebben?
Nagyon szeretem az állatokat, volt három kutyám és két macskám is. A kutyák közül ketten elég szép kort értek meg, 18 évesek voltak, amikor kimúltak. Jelenleg két kutyám van. Sajnos mindig vannak olyan kutyák, akiknek menhelyet kell keresni, ez egy folyamatos munka. A Best Friends egy fantasztikus csapat. Valahogy mindig is érzékenyen érintett a gazdák nélkül maradt kutyák ügye, még egy olyan filmet sem tudok végignézni, amelyben az állatoknak bántódásuk esik, még a Dumbo című Disney-rajzfilmet sem voltam képes megnézni egészen 30 éves koromig, mert féltem, hogy felkavar a történet. És emiatt vagyok már régóta vegetáriánus is. Persze gyerekkoromban még ettem húst, de aztán később eljött az a pillanat, amikor rájöttem, hogy a tányéromon izom, zsír és csontok vannak – és akkor már nem érdekelt, hogy húst egyek. És egyébként sem ízlett, szóval könnyű volt róla lemondani. Most már csaknem 28 éve vagyok vegetáriánus.

» Említette a hatodik évad egyik új epizódját. Nálunk ez majd csak később, talán egy év múlva lesz látható, de az interneten sok klip van már ebből a részből, amely csak Cuddy életére koncentrál. Elárulna valami bővebbet erről a részről?
Ebben az epizódban Cuddy egy napját láthatjuk és a kórházat egy másik szemszögből. Arról is szó lesz benne, hogy House mennyire őrült harcot vív egy-egy diagnózis felállításáért és ez milyen hatással van Cuddy-ra. De, hogy ezt a részt is megértsük, az egész ötödik évadot látni kell.

» Szeretne egy olyan testvért, vagy barátot, mint Cuddy?
Igen, persze, Cuddy nagyszerű nő, de szerintem még barátokra sincs ideje… (nevet).

» Köszönjük az interjút!

(forrás: Független Hírügynökség – Gosztonyi Zsolt)

[tv2]

Csatlakozás a társalgáshoz

2 hozzászólás

 1. Ez annyira tipikus! :fancsali: :nyelvnyujtogato:
  Mi a legelső kérdés, amit egy magyar feltesz egy világsztárnak?
  “Vannak magyar rokonai?”
  És mi a második?
  “Ismeri a magyar konyhát?”
  Elég szánalmas ez úgy általánosságban. Miért kell minden hírességet M.o.-ról gyökereztetni? Ettől függetlenül az interjú nagyszerű.
  Köszi szépen a közzétételt!

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..