4×02 – Túlélő gyakorlat

Eredeti cím: The Right Stuff

Rövid ismertető

House megenyhül, hajlandó meghallgatni csapata leendő tagjait, de ezt (is) a saját módszereivel teszi. Behívja mind a 40 jelentkezőt – beleértve a nyári spoiler hírekben szereplőket is. Mindenkit egyénileg megszámozva egy kis táblácskával, és egy megpróbáltatásokkal teli időszakban tesztnek veti alá őket. Miközben kiképzi a tanoncokat, és önkényesen kirúg közülük néhányat menet közben, egy Greta nevű vadászpilóta, – aki az egyik jelölt a NASA űrhajós kiképző programjában – megkeresi őt. Greta neurológiai rendellenességben szenved, ugyanis a képeket, amiket lát, hangokká konvertálja, vagy hallja őket. Tudván, hogy a NASA minden lehetőségét el fogja utasítani annak, hogy űrhajós lehessen, ha tudomást szereznek a problémáról. Könyörög Housenak, hogy titokban kezelje őt. Identitását titokban tartva, House elvállalja az esetet a tanoncok miatt, akiket egymás ellen dolgoztat, hogy álljanak elő a legjobb diagnózissal. Ezalatt House megborzong, izgatott lesz, amikor úgy gondolja, hogy Cameront, Foremant és Chaset látja a kórház előcsarnokában.

Részletes ismertető

Alakul a csapat
Egy újabb vicces House-rész, de mielőtt belekezdünk, engedjetek meg nekem egy megkönnyebbült sóhajtást: az orvosi suli és a rezidencia sokkal rosszabb is lehetett volna, főleg hogyha Houseszal kellett volna dolgozni. Jöjjenek a tények!

Nem volt túl sok aktuális orvosi esemény ebben a részben, mert House ideje legnagyobb részét a munkára jelentkező tömegek szűrésével töltötte. Ennek ellenére ezek hozták a rész legjobb perceit, habár néhány jelentkező emlékeztetett engem egy kissé arra a bizonyos naiv orvosi egyetemet végző iskolatársaimra.

Greta a légierő kapitánya, aki asztronautának tanul. Amíg a szimulátorban van, megtapasztalja a szinesztézia hirtelen tüneteit – egy idegrendszeri probléma, ami során az érzékek összekeverednek, és a beteg hallja, amit lát, vagy hangokat ízlel – majd összeesik. Meg akarja tudni mi a baja, és helyre akar jönni, de nem akarja, hogy erre a NASA rájöjjön, így felajánl Housenak 50,000 dollárt, hogy “fű alatt” megoldja az ügyét.

Housenak, mindeközben, van 40 jelöltje a három alattvalói posztra. Prezentálja Greta esetét, és közli velük, hogy papíron nem lehet nyoma annak, hogy őt itt kezelik. A csapat kérdéseire adott válaszból kiderül, hogy a tünetek újak, és még sosem tapasztalt a beteg hasonlót. Sosem állt orvosi vagy pszichiátriai kezelés alatt. Azt bevallja, hogy sokat repült, és az egyik diák arra következtet a repülésből adódó sok mozdulatlanság mélyvénás trombózist okozott a lábában, ami vérrögöt képez, ami leszakadt és a keringési rendszer egy hibája miatt (PFO, egy rendellenes lyuk a szívben) eljutott az agyába, ahol az agyvérzés tünete volt a szinesztézia. House rendel egy EEG-t, MR-t, angiogramot, és gerinccsapolást, és egy halom labortesztet. Azon kívül elküld a csoportból három embert, hogy kutassák át a házat.

A radiológiai eredmények normálisak, és az egyetlen szembetűnő rendellenesség a magas vörösvértest szám. Greta lakásának átkutatásánál találnak egy törött kéménycsövet. A gyanú előrehaladott szénmonoxid mérgezésre utal, és egy nagynyomású kamrában helyezik el (egy nagy nyomású kamra, ahol a szén monoxid helyére beépül a normális oxigén) Ahogy készítik elő a eljárásra, Gretának tachicardiája lesz (túl szapora szívverés, gyorsabb a pulzusa 100-nál), tachipnoéja (túl gyorsan lélegzik), alacsony vérnyomása, és leáll a szíve. A tanulók riasztanak, és teljes keringés és légzőrendszeri visszaállítást rendelnek el (De még ezelőtt leellenőrzik a pulzust?) Amikor a monitor azt jelzi, hogy a nő kamrafibrillál, az egyik jelentkező defibrillálja. Ez a szívritmusát normalizálja, de mivel a nagy nyomású kamra levegője oxigéndús, így a pacienst fel is gyújtja. Eloltják a tűzet, majd Gretát ráállítják nitroglicerinre, és egyéb vérhígítókra (esetleg heparinra), nehogy szívrohama legyen

Mivel a tünetek már szinesztézia, emelkedett vörösvértestszám, és szívroham, House az esetet ismét feldobja a jelentkezőknek. Először Takayasu Arteritisre gondolnak (az aorta és egyéb nagy erek gyulladása) és Whippel-kórra (ritka bélbetegség – ami egyáltalán nem illik bele a képbe). Egy idősebb jelentkező felveti a szívizombántalmat (amely során a szív izmai elgyengülnek), és egy nyelőcsövi EKG-t rendelnek el (a vizsgálat során a szívet a nyelőcsőn át vizsgálják meg – jobb képeket ad a szív bizonyos részeiről, például az billentyűkről. Őszintén, egy normális EKG is elég lett volna, de akkor nem értjük a végén az öreg problémáját). A vizsgálat egy szerkezetileg normális szívet mutat, de a szabálytalan ritmus rövid időszakai másra utalnak: pitvarlebegés. Most már a pajzsmirigyprobléma a gyanúsított, és egy TRH stimulációs tesztet rendel el House (egy ritka és régi pajzsmirigy teszt). Miközben végzik, Greta szívritmusa és vérnyomás nő, és melege van. Elszenved újra egy szinesztéziát, ami után egy pszichotikus rohamot is (vagy pánikrohamot, attól függ, kire hallgatsz). Berohan a konferenciaszobába és magára zárja az ajtót. Megpróbáljak rávenni hogy kijöjjön (fenyegetik, nyugtatják) és benyugtatózzák – de túl későn ahhoz, hogy Cuddy odaérjen és észrevegye, hogy valami nincs rendben.

A pajzsmirigy eredmények normálisak voltak, így az egyik jelentkező felveti a májproblémát – pontosabban a májrákot, társulva paraneoplasztikus szidrómával (amikor a ráksejteket elkezdi támadni az immunrendszer). A probléma csak az, hogy Cuddy nem enged több tesztet anélkül, hogy a beteg neve ne lenne rajta a kartonon, a beteg viszont nem akarja hogy kitudódjon a neve. Housenak rá kell jönnie hogy diagnosztizálja Gretát anélkül, hogy lefuttatna bármilyen tesztet. Az egyik jelentkező azt ajánlja, hogy adjanak be neki vénásan D vitamint és fektessék napozóágyba (mert a D vitaminnak napfényre van szüksége, hogy hatásosan működjön, és ezt a máj alakítja át – ehhez igen nagy mennyiségű D vitamin kéne) amíg egy másik azt javasolja, hogy adjanak neki tequilát, hogy meglássák meddig bírja a mája. Nem meglepő, hogy House a tequilás változatot választja. Miközben House és csapata végzik a tesztet, Gretának igen komoly légzési gondjai akadnak, csak kis levegőt tud venni, de nem engedi, hogy a csapat intubálja, vagy oxigént adjon neki, mert az megjelenne a kartonon. Ahogy House a tüdejét hallgatja, nagy csomókat talál, és diagnosztizálja a tüdőrákot. Greta nem akar biopsziát, mert az heget hagyna. Az egyik jelentkező, egy plasztikai sebész, azt ajánlja, hogy kozmetikai műtétet fognak végrehajtani, hogy legyen magyarázata a hegekre, és közben végeznek a tüdőbiopsziát. Vonakodva bár, de Greta beleegyezik a mellműtétbe. A sebészeti tüdővizsgálat több cisztát is kimutat a tüdejében. A diagnózis most már magában foglalja az alveoláris hydadtid kórt (egy parazita, egy kis galandféreg okozza) és pulmonáris Langerhaans (egy betegség, amit a kóros sejtek elburjánzása okoz, esetünkben, a tüdőben), de egyik sem illik teljesen a betegségre. Chase feltűnik a háttérben és feldobja a Von Hipple-Lindau kórt (egy ritka genetikai betegség, ami során a szervezetben ciszták jelennek meg) és az emiatt fellépő feochromocytómát (egy tumor a mellékvesén, ami szabálytalan időközökben nagy mennyiségű adrenalin kibocsátást okoz, néhány típusa a Von Hipple-Lindau kórral együtt jár). A Von Hipple-Lindau megmagyarázza csomókat és a megemelkedett vörösvértest számot, amíg a feokromocitóma okozta a keringési és idegrendszeri tüneteket. A cisztákat és a tumorokat eltávolították, de Gretát figyelmeztetik, hogy a Von Hipple-Lindau egy genetikai betegség, és bármikor előfordulhatnak újra a tünetei. House elmondja Gretának, hogy jelentette az esetét a NASA-nak, de kiderül, csak azért hazudott, hogy a jelentkezők egyike nehogy aztán tényleg jelentse a nőt a NASA-nál. A végén kiválasztja a jelentkezőit, találkozik Cameronnal a sűrgősségin (ahol most ő éppen dolgozik), és megvádolja az egyik jelentkezőjét (jogosan), hogy nem doktor, de felveszi maga mellé asszisztensnek

A kezelés hangzatos volt, habár a csoport az egyik, ritka és gyéren alátámasztott kórból a másikba esett (de az ember látja ezt, amikor a fiatal doktorok mindentudásukkal akarnak tetszeni). Az előző évadban is zavart, hogy mindenki csak a saját tesztjét végzi (mintha több orvos nem is lenne a kórházban), de most amiatt panaszkodom, hogy mindenféle védőmaszk nélkül végeznek műtéteket – pedig ez egy fontos szabály…

Ez az epizód egy feochromocytómával (mellékvesevelő daganat) végződött. Tapsoljuk hát meg!
Ennek az orvosi rejtélynek négyes fölét adok, érdekes volt, és a megszorítások, amikkel a diagnosztikai lépeseket kellett tenniük, izgalmassá tette a részt. A végső megoldásra hármast adok, mert gyakorlatilag a semmiből jött. A kezelés megfelelő volt, habár a megszokottól eltérő: egy négyest megérdemel. A szappanopera rész a legjobb volt, főleg a párbeszédek a jelöltekkel – az öreget és Kumart kedveltem, de Amber túl kevés volt nekem – így ennek kijár az ötös.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..