3×09 – Te is fiam, Júdás?

Eredeti cím: Finding Judas

Rövid ismertető

Miközben House próbál valahogy kikerülni Tritter egyre erősebb szorításából, egy kislány furcsa betegségének kell a végére járnia. A különös kór rendszertelen időközönként jelentkezik és igen rejtélyes módon. Az orvos kollegái pedig eközben kénytelenek állni Tritter rohamait. Részletes ismertető: A nyitókép egy vidámpark, ahol egy kislányt édesapja épp egy forgóra szeretne felcsábítani. Amikor azonban a körhinta elindul, Alice sikításban tör ki…

Részletes ismertető

A kórházba érve rögtön találkozunk a kiborult anyával, aki mindenért az apát vonja felelősségre. Hamar kiderül elvált szülők. Az orvosi team hashártyagyulladást talál, House azonban fertőzést gyanít, ugyanis az allergia-tesztek lefuttatásakor Alice bőre mindenre reagál. A vizsgálatokat azonban hol az egyik, hol a másik fél nem engedélyezi, így a helyi bíró Cuddynak ítéli a gyámságot. House széles-spektrumú antibiotikumot ajánl, Cuddy azonban egy kevésbé rizikós kezelést ír elő. Eközben az apa megpróbálja megszöktetni lányát, de a sarokig sem jutnak el, ugyanis Alice megmerevedik. Foreman egyértelműen a neurológiai eredet mellett áll, Cuddy azonban Alice vérének megtisztítását rendeli el, de komplikáció lép fel. Egy vérrög megakadályozza az áralmást, így sürgősen műteni kell. Ez alatt Alice teste felforrósodik, Cuddy a tusolóban próbálja meg lehűteni.

A kislány karját kiütések fedik, a csapatnak semmi ötlete, így House szerint az egyetlen kezelési módszer ha a fertőzött területet eltávolítják (Ez esetben Alice bal karját-és lábát kívánja amputálni). Természetesen a csapat számára ez nem elég indok, de House a csapat meglepettségére nem kívánja tovább taglalni az esetet.

A végső diagnózis Chase fejéből pattan ki, amikor House lézermutatójával játszik. Megállítja a folyosón Houset, aki nem veszi figyelembe a napfényallergiás diagnózist, mi több, elhárítja Chaset egy jobb egyenes kíséretében. Chase padlóról intézett érvelése után (=”A fény károsítja a vérsejteket. A károsodott vérsejtek protoporphyrint tartalmaznak. A protoporphyrin felhalmozódik a májban. Ezért áll le a mája.”)

A műtétet leállítják, s kiderül kivételesen mindkét szülő “hibázott” azzal, hogy hordozták magukban a kórt.

Természetesen House háza tájékán sem rózsás a helyzet (Mint ahogy ez a korábbi pofonból egyértelművé válhatott… 😀 ), Tritter nyomozó a kórházban lévő aktákat olvasgatja, a team összes tagját kihallgatja és befagyasztja számláikat. Kivéve Chaseét, akivel tervei vannak. Szerinte ő a legalkalmasabb az áruló szerepére, s ezt egy könnyed ebéd mellett tudomására is hozza. Cuddy csínján bánik a House Vicodin-adagjával, 3 óránként 2 szemet ad, mely egyre elhatalmasodó elvonási tüneteket okoz. Cuddyra támad, amiért engedékeny és rossz anyának is titulálja, akit Wilson siet megvigasztalni, mikor sírva találja dolgozószobájában. Chase az epizód végén közli Wilsonnal, nem fog tovább várni Housera. A zárókép ütős, Wilson úgy tűnik egyezséget köt kedvenc zsarunkkal.

Hogyvolt

Epizód adatok

Premier az USA-ban: 2006. november 28.
Premier Magyarországon: 2008. január 30.
Írta: Sara Hess
Rendezte: Deran Sarafian
Vendégszereplők: Alyssa Shafer (Alice), Christopher Gartin (édesapa, Rob), Paula Carle (édesanya, Edie)

Érdekességek

» Ezt az epizódot jelölték a 2007-es Emmy-díjátadóra (Külön kategóriában Lisa Edelsteint és David Morset.)
» Elhangzik benne a már sokat emlegetett “Lupus-szál”, melyről a 3. évad dvd-extrájában egy egész összeállítást készítettek (“It could be lupus.”) benne az eddigi lupust említő jelenetekkel. Ebben a részben: Foreman: “Egy lupus szakkönyben rejtegeted a gyógyszereidet?” House: “Sosem lupus.”

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..