2×24 – Ok nélkül

Eredeti cím: No Reason

Az epizód elemzése

Az eddigi legjobb befejezés, amit valaha láttam a sorozatok történelmében! Persze, elfogult vagyok, és azt aláírom hogy kell a korábbi részek megtekintése ahhoz, hogy élvezhető legyen ez az epizód. Hihetetlen jó cselekményt szőttek az évad végére, aminek a folytatása ugyanolyan ígéretes. Egy biztos, megfelelő házi feladatuk volt a rajongóknak tavaly nyárra :))

Néhány jó tanács, ha még nem láttad az epizódot

» Nagyon koncentrálj minden mozzanatra! Érdemes fölvenni és még egyszer megnézni, én speciál elsőre nem mindent értettem. Az azonban fontos elmondani, hogy a House epizódjai nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz. Pont ezért a cselekményt akkor is tudod követni, ha nem láttad az évadzárót vagy éppen nem értettél mindent.
» Egy olyan esettel állunk szemben, ami azért részben kihat a folytatásra. Mindenképp kellett egy olyan epizód, ahol House a “beteg”, és önmagát próbálja “rendbe hozni”. A harmadik évad – de erről részletesebben később – középpontja House és a fájdalmai, akár lelki akár fizikai fájdalomról beszélünk… Jó felvezetés erre a 2×24 🙂

Részletes ismertető

Az epizód elején &minus amikor a team összeül, hogy megvitassák a feldagadt nyelvű férfi esetét (Vince) &minus egy férfi jelenik meg, aki volt betegüknek hívja magát, majd minden magyarázat nélkül két lövést ereszt Houseba.

House két nappal később ébred fel, Cameron ül mellette, aki a történtekről számolna be…de House-t saját eseténél jobban érdekli a feldagadt nyelvű páciensé. Közben, a férfit, aki lelőtte Houset betolják a kórterembe &minus őt a biztonságiak sebezték meg.
House felkel a betegágyból, hogy Cuddyhoz menjen közölni: csökkentette a morfium adagját, a nyaki és hasi sebe fáj, de a lába egyáltalán nem. Arra következtet valamit eltoltak a műtét alatt.

House felébreszti a merénylőjét és megkérdezi, hogy miért akarta megölni. A férfi azt mondja, nem akarta megölni, látni akarta szenvedni. Erre House kikapcsolja a merénylő morfiumadagolóját. Foreman és Chase biopsziát végeznek Vince-n, görcsrohamot idézve elő. A beosztottjai House tanácsát kérik, aki lumbár punkciót ír elő. Foreman ellenkezik, Chase szerint megéri a rizikót, House egyetért vele.

Este a merénylő közli Houseszal, hogy House a feleségét kezelte és meg is gyógyította. De House elmondta a nőnek, hogy a férjének viszonya van valakivel, ami miatt a nő később öngyilkos lett.

House meglátogatja a Vincet, és a feleségével találkozik. A felesége nincs nagyon oda Houseért. Mint kiderül, House már kezelte egy barátnőjét. House arra kíváncsi, hogy a csinos Judy miért ment hozzá az egyáltalán nem vonzó Vincehez. Közben Vince vérezni kezd a szemüregébe, és ennek eredményeképpen kiesik a szeme. Ezzel egy időben House varratai kiszakadnak, vérezni kezd és összeesik.

Houset összefoltozzák, az ágyhoz bilincselve ébred. Ezután a kórházból egy gyorsétterembe megy, hogy megbeszélje Vince esetét a csapatával. Amikor Vince feleségét, Judyt említi, Cameron közli vele, hogy Vince özvegy.

House Wilsonnal beszélget, és arra gyanakszik, hogy Judy csak egy hallucináció volt. House továbbra is azon aggódik, hogy a műtétje neurológiai sérülést okozott és Cuddyt kérdőre vonja, hogy miért használt a sebész Ketamine-t altatás helyett. Amint azt látja, hogy House bot nélkül sétál, Cuddy bevallja, hogy Ő rendelte el a kezelést, mert a Ketamine okozta kóma hatására 50% esélye van, hogy a lábfájdalma sohasem tér vissza. Cuddy kíváncsi, hogy vannak-e Housenak neurológiai panaszai, de House letagadja, hogy bármi baja is lenne.

Chase gondolatolvasóként fejti meg House hasonlatát Vince esetével kapcsolatban. Abból, hogy Chase ki tudta találni House metaforáját, a merénylő arra következtet, hogy House kezdi elveszteni szellemi képességeit. Amint Chase a WC-be kíséri Vincet, Vince a lágyékánál vérezni kezd.

House az új tünetek tudatában először – helytelenül – veseproblémákra tippel. Foreman hererákra gondol. House ismét azon aggódik, hogy a műtétje miatt megsérült az agya, mert neki ez egyáltalán nem jutott eszébe.

Wilson szerint House nem akar meggyógyulni, mert okot akar arra, hogy boldogtalan legyen.

House rájön, hogy Wilson azért védi Cuddyt, mert Ő is tudott Cuddy tervéről. House dühösen Cuddyval és Wilson-nal vitatkozik, majd behúz egyet Wilsonnak. Akkor jön rá, hogy csak hallucinált, amikor ismét az ágyában találja magát és a merénylő szerint Wilsonnak szólította őt és üvöltött vele.

Vince újabb teszteredményei negatívak. A lépcsőházban beszélik meg az esetet, de House nem emlékszik, hogyan jutott az intenzív osztályról a lépcsőházba. Ezek után House Cuddyhoz megy és közli, hogy nem foglalkozik tovább az esettel, mert kihagy az emlékezete. De közben rájön, hogy ez is csak egy hallucináció.

House a merénylővel kajál a gyorsétterem előtt bár meg van győződve róla, hogy ez is csak egy hallucináció. A merénylő szerint elég, ha csak ötleteket ad, a stábja majd eldönti, hogy van-e értelme vagy sem. House műtétet javasol, de Chase szerint ez megöli a beteget. House szerint egy precíz robotkarral kéne a műtétet elvégezni. A beteg fél a géptől, ezért House Cameronnal a műtőasztalon megmutatja, mennyire pontos a berendezés.

House ismét az ágyában találja magát, majd felkel és vektorokat ír az üvegfalra. A merénylő nem hagyja békén Houset: “Azt hiszi, hogy csak az az igazság számít, ami mérhető. A jó szándék nem számít. Ami a szívében van, az nem számít. A másokkal való törődés nem számít. Maga szerint egy ember életét nem lehet lemérni azon, hogy hány könnyet ejtenek, amikor meghal. De azért mert nem tudja, vagy nem akarja mérni, nem jelenti azt, hogy mindez nem valóságos. … És, ha tévedek is, attól még nyomorultul érzi magát. Tényleg azt hiszi, hogy fel kell áldoznia az életét cserébe a semmiért? Nem. Úgy gondolja, hogy semminek sincs értelme. Még azokat az életeket is megfosztotta minden jelentéstől, amelyeket megmentett. … Nyomorultul érzi magát a semmiért. Elképzelésem sincs, miért akarna élni.” Eközben House azt hallucinálja, hogy Judy autójában van, amint az öngyilkos lesz. Majd megfordul és könnyes szemmel bocsánatot kér a merénylőtől.

House bemegy a műtőbe, amint csapata Vincet műti és azt kérdezi, miért nem akarták egyszer sem eltiltani az esettől, vagy megkérdőjelezni az ötleteit. Szerinte azért, mert mindannyian csak a képzeletében léteznek. Úgy gondolja, hogy a hallucinációt a végsőkig kell fokoznia, hogy megszabaduljon tőle, átveszi a műtétet és megöli Vincet. Mindenki meg van rémülve… Vince kezéből kiesik egy töltényhüvely, amit House felvesz a földről.

Magához tér, éppen a sürgősségire tolják a lövöldözés után. House közli, hogy Ketamine-t akar.

Csatlakozás a társalgáshoz

2 hozzászólás

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..